Трябва ли да инсталирам Windows 10 на лаптоп?

Anonim

В края на юли Microsoft предприе напълно безпрецедентна стъпка, като издаде най-новата и, както се твърди, революционната Windows 10 OS 10. Дали да я инсталирате по този начин, в движение, е доста спорен въпрос. Нека се опитаме да преценим плюсовете и минусите и да видим как системата се държи не на стационарни компютри, а на лаптопи.

Трябва ли да инсталирам Windows 10: първо впечатление

Първо, системата е станала достъпна на официалния портал на Microsoft за изтегляне или онлайн инсталация напълно безплатно, което никога не е било виждано досега. В края на краищата, преди лицензираният "Winda" беше доста скъп и не всеки потребител можеше да си позволи да го купи. Ето защо повечето потребители са използвали изключително пиратски или хакнати копия с вече активирани ключове, намерени в Интернет.

Тук всичко е различно. Факт е, че самата „дузина” първоначално е инсталирана като надстройка на съществуващата система (само за Windows 7 системи и по-горе), която преди не е била там. С всичко това, след инсталацията, можете да видите, че самият продукт вече е активиран. Ключовете за активиране трябва да се използват само в случай на чисто преинсталиране след надстройката. Но самият ключ се изпраща на регистрирания потребител или по електронна поща или по телефона, посочен при получаване на акаунт в Microsoft. Така че в този смисъл на въпроса дали да инсталирате Windows 10 определено има отговор: “Да!”. Всички безплатно. Дори сега се появи актуализация до версия Pro.

Изисквания за лаптоп

Що се отнася до конфигурацията на "желязо", те са изненадващо доста ниски. За нормална работа на системата са необходими само 2-ядрен процесор и 2 гигабайта RAM (дори на стар лаптоп няма да има проблеми със скоростта), а за първоначалната инсталация - около 20 GB свободно дисково пространство (при надстройка до Pro версията - още плюс 10 GB). Между другото, ако желаете, ако не ви харесва нещо в първите десет, винаги можете да се върнете към старата система, но само ако файловете й не са изтрити.

Ако не се върнете към първоначалното състояние, след инсталацията, можете да изтриете всички файлове за зареждане "десетки", а в същото време и файловете на старата система (само с помощта на стандартния инструмент за почистване на диска). Така се освобождава порядъка от 25-30 GB на уинчестър. Във връзка с това, въпросът дали да се инсталира Windows 10 има малко по-различен аспект, защото можете да опитате системата на практика и едва след това да решите дали да я оставите като основен или да го разрушите.

интерфейс

Донякъде необичайно за много потребители на "седем" или дори "expishki" може да изглежда интерфейс, лишен от всякакъв намек за обем. Но за потребителите на Windows 8 или 8.1, практически нищо ново няма да се отвори.

Но това, което със сигурност е окуражаващо, е връщането към предишното място на бутона "Старт" с двойно меню, което се отваря: единият е класически (макар и малко модифициран), вторият е част от интерфейса на Metro.

Сега няколко думи за основния проблем, свързан с Windows 10: трябва ли да инсталирам такава система на лаптоп? Ако екранът поддържа сензорен екран или е трансформатор (както лаптоп, така и таблет), има една интересна възможност за преминаване от стационарен към таблетен режим в едно движение. Много удобно и това е определен плюс. В допълнение, системата поддържа множество настолни компютри и показва няколко активни програми на екрана, което опростява достъпа до тях.

Разширени функции

Сега разгледайте друг аспект на Windows 10. Дали да инсталирате системата от гледна точка на нови или подобрени функции, всеки решава за себе си. За много хора достъпът до тях може да изглежда много необичаен, тъй като някои от имената или местоположенията на услугите са променени. От друга страна, ако се справите с тях, потребителят получава достатъчно мощни инструменти за администриране. И не само.

Може би най-усъвършенстваният Edge браузър, усъвършенствана поддръжка за игрови конзоли Xbox с възможност за излъчване на игри през мрежата, модул за запис на видео DVR, Cortana интелигентен асистент, широкото използване на гласови команди, биометрична идентификация при влизане в системата - това не е завършено списък на всички налични в новата система.

Съвместимост с игри и програми

Сега да видим дали да инсталираме Windows 10 за игри или други приложни програми. Някои потребители твърдят, че игрите след прехода към "десетте най-добри" не работят. Това не е вярно. Понякога драйверът на графичен адаптер може да "отлети" (това наистина се случва), но ако го преинсталирате, няма да има проблеми.

И ако използвате всички процесорни ядра (което се прави съвсем просто) и се ровите в настройките на видео картата (дори интегриран модел като Intel HD Graphics на лаптоп), изображението на крана ще бъде много по-добро, отколкото в същите седем или осем. Да, плюс пълната поддръжка за DirectX 12, която като цяло разширява графичните възможности на компютърната система ... Помислете дали да инсталирате Windows 10 вместо седмата или осмата версия.

Вярно е, че недостатъкът е един не много приятен момент. Макар да се твърди, че „дузината” не е твърде ненаситна по отношение на ресурсите, това не е така. Услугите, които се изпълняват на заден план, изобилстват. Но ако подходим към проблема със знание, няма да е възможно да изключим всички ненужни или консумиращи максимално количество системни ресурси.

Също така си струва да се каже, че ако се извърши обичайното надграждане до Windows 10, всички програми, инсталирани на предишната система, работят без проблеми. Невъзможността за стартиране на някои приложения може да бъде свързана само с чиста инсталация на "десетките", както се казва, от нулата. Не всички програми, които по-рано са функционирали нормално, без повреди, също не винаги могат да бъдат инсталирани. Въпреки това вече е безопасно да се каже, че светът е започнал такова огромно търсене за нова система, която разработчиците на софтуер ясно ще бързат да издадат специални версии, предназначени специално за десетата версия на Windows, която ще функционира перфектно правилно.

Windows 10: Трябва ли да инсталирам? Какъв е резултатът?

Това обаче не е всичко, което може да се каже за новата система. Разбира се, той има своите плюсове и минуси. Дори първата налична версия за изтегляне изглеждаше леко сурова. От друга страна, ако се извършват актуализации, които, за съжаление, дори когато е зададен автоматичен режим, те не винаги се изтеглят и инсталират, производителността на “десетките” винаги ще бъде върха. Основното нещо е да не се претоварва с ненужни боклуци (това се отнася за всички операционни системи на Windows).

Накрая остава да се каже, че отговорът е въпросът дали да се инсталира Windows 10, всеки потребител се озовава, но мисля, че има още предимства за “десетките” от минусите. В изключителни случаи, ако не ви харесва, винаги можете да се върнете към системата, инсталирана по-рано.