Какво е Паскал. Паскал програмиране

Anonim

Какво е Pascal? Много хора задават този въпрос. Това са предимно хора, които използват компютър на основно ниво. Pascal е един от най-известните езици за програмиране. Те я ​​изучават като правило в гимназията или в първите години на висшето образование. Той се счита за основа за много други езици за програмиране.

История на

Какво е Паскал, разбрахме. Сега се обръщаме директно към историята на нейния облик и развитие. Създателят на езика е Никлаус Вирт. Разработен е в периода от 1968 до 1969 година. Идеята за създаването на Паскал дойде при него след участие в специална комисия за развитие на езиците. Какво е Pascal, то е интересно за много начинаещи програмисти. Този език е кръстен в чест на известния френски учен Блез Паскал, който е особено известен със създаването на механична машина, която обобщава две числа.

Първите публикации за това, което е Паскал, се появяват през 1970 година. Те говориха за основните цели на създаването на този език, като например ефективност, която би допринесла за отлични умения за програмиране и структуриране на данните.

Изпълнение на езика

  • UCSD Pascal. Тази система е създадена през 1978 година. Портът на компилатора се появи в него, което позволи да направи кода преносим, ​​сега можете да редактирате изходната система и така нататък. В бъдеще UCSD стана основа за много последващи реализации на Pascal.
  • Object Pascal. Програмирането на Паскал винаги е привличало много нови специалисти. През 1986 г. Apple създава разширение на обекта за езика. Екипът за развитие се консултира с бащата на Паскал.
  • Турбо Паскал. Първата версия на интегрираната среда за разработка се появи през 1983 година. Borland стана фирма, която започна да разработва тази реализация. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че Turbo Pascal заема много от Odject Pascal и като цяло тези реализации са подобни. Програмирането на Pascal се интересува и от Microsoft. Практически в същото време те пуснаха своя собствена версия на езика на обекта, базиран на Pascal. Тя не можеше да получи масово разпространение и скоро беше забравена. Впоследствие изпълнението от Borland беше наречено Object Pascal.
  • Обект Паскал днес. Най-важната стъпка в историята на Pascal е издаването на безплатни реализации. Те включиха най-доброто от много други диалекти. Те предлагат отлична съвместимост с повечето операционни системи.

Специални функции

Запознаването с езика на Паскал трябва да започне с неговите характеристики. Основната е най-строгото типизиране и наличието на структурирано програмиране. Паскал е първият по рода си. Според разработчика езикът трябва да допринесе за дисциплинирано програмиране, тъй като елиминира възможно най-много различни синтактични грешки, както и интуитивен интерфейс. Какво е Pascal и какви са основните му характеристики - основните въпроси, които интересуват начинаещите програмисти. Езикът е доста прост дори за начинаещи.

Първоначално езикът имаше редица недостатъци. Основните от тях са: невъзможност за работа с динамична памет, кратка I / O библиотека, липса на средства за изпълнение на функции, създадени на други езици, и така нататък. Какво е Паскал, чийто език е доста прост, в началото на 80-те години, много експерти научиха. Въпреки това, не всеки го харесва. Някои експерти дори пишат статии, в които подробно описват всяка липса на език.

Недостатъци и поправки

Подобно на много други езици за програмиране, Паскал има не само предимства, но и сериозни недостатъци. Трябва да се каже, че постепенно разработчиците се борят с минусите, но това не винаги е така за тях.

Колкото и да звучи, но не рядко, недостатъците на езика помогнаха на програмистите да се научат. В допълнение, Pascal през 80-те години беше огромна крачка напред в сравнение с FORTRAN, който по това време беше изучаван от начинаещи. Освен това, Фортран имаше още повече проблеми. За много кратък период от време Паскал успя да се превърне в основен език за обучение в много училища и университети. На негова основа започнаха да се разработват множество програми.

структура

Можете да пишете много за Pascal, но трябва да отидете директно в процеса на програмиране. Всяко приложение в Pascal започва с ключова дума (Програма). Веднага след това се посочва името на програмата, след което се поставя ";". Понякога това не се изисква. След името можете да зададете списък с външни файлове, които да действат като параметри. След това идва най-важното в програмата - нейното тяло. Той се състои от раздели на описания на константи, типове, променливи, процедури и функции. След тях има блок оператори - входна точка. Блокът с изрази се намира между началните и крайните ключови думи. Всяко изявление е разделено с точка и запетая. За да приключи програмата, се използва точка, която се поставя след тялото.

Използване на модули

За да използвате модула в програмния код трябва да бъде обявен за него. Можете да направите такова съобщение, като използвате инструкцията за свързване, която е ключовата дума USES. След това са имената на модулите, които трябва да бъдат свързани. Инструкцията се побира веднага след заглавката или в интерфейсната секция.

Някои езикови реализации не поддържат модули, особено по-стари версии. Те могат да бъдат разделени на два типа: софтуер и спомагателни. Първата присъства в програмата, започва с програмата за ключови думи. Вторият съдържа променливи, константи, типове и т.н., които могат да бъдат използвани в други модули.

пунктуация

Синтаксисът на Паскал изисква стриктно изпълнение.

  • Точка и запетая. Поставете в края на заглавието след описанието на променливите. Чрез него операторите се разделят. Не можете да използвате преди крайната ключова дума.
  • Със запетая. Използва се като разделител в различни списъци.
  • Point. Тя се поставя в края на тялото на програмата (след края на думата).

Такъв твърд синтаксис е необходим, тъй като компютърът се счита за изпълнител на приложението. Ако се използва грешен символ, се показва грешка. Ако точка и запетая действа като оператор сепаратор, тогава операторът се счита за целия текст, разположен между една запетая и следващата. В случай на несъобщаване на този знак между операторите, програмата ще ги приеме за една, както и ще даде грешка.

Езикът Pascal ви позволява да вмъквате коментари. Те служат за обяснение на програмния код. Можете да използвате руския език. В работата на програмата коментарите не дават никакво действие.

В Pascal можете да пишете както малки, така и главни букви. Изборът зависи от програмиста.

критика

Както вече споменахме, Паскал беше особено популярен през 1980-1990 г., но имаше критици, които смятаха езика за несериозен. Според тях тя е подходяща само за учене. Особено забележима критика беше изложена в статията "Защо Паскал не е любимият ми език за програмиране". Брайън Керниган я написа - един от разработчиците на езика С. След като статията, Паскал започна сериозно да се променя към по-добро.

Въпреки всички недостатъци, несериозното отношение на много програмисти оказва натиск върху Паскал.