Подробни инструкции: как да форматирате твърд диск в FAT32

Anonim

Със сигурност много от вас вече са срещали такъв формат като FAT32. Всъщност, това обозначение е един вид файлова система, която се използва на различни версии на компютри. Много експерти избират този формат поради факта, че той има някои предимства пред другите обикновени файлови системи. Силните страни са във факта, че FAT32 е в състояние да работи с почти всяка операционна система и няма вградени функции за защита, а това значително опростява работата. Заслужава да се отбележи обаче, че понастоящем файлът за маркиране не присъства на голям брой компютри. Windows PC използва NTFS по-често, докато Linux работи на Ext4. Ако редовно използвате преносим твърд диск, тогава имате въпрос, каква система да използвате - FAT32 или NTFS. Въпреки това препоръчваме да изберете първата опция. Факт е, че системата FAT32 е много лесно и бързо форматирана, докато през целия процес не се изискват действия от страна на потребителя. Днес ще говорим подробно за тази технология, както и ще анализираме някои от нейните нюанси.

запазване

Преди да форматирате твърдия диск, първо трябва да решите каква информация да бъде поставена върху него. Ако трябва да запишете всички данни, препоръчително е да създадете резервно копие. Не забравяйте, че почистването на носителя и промяната на основната файлова система ще доведе до загуба на всички данни, които са били съхранени в нея. Ако трябва да запазите само част от информацията, можете да я прехвърлите в друг раздел на вашия компютър или USB устройство.

ръководство

Сега да преминем директно към инструкциите, които ще ви помогнат да разберете как да форматирате твърд диск в FAT32. Всъщност този процес е прост. Трябва да отворите командния ред. Препоръчваме ви да форматирате диска с помощта на стандартни елементи на операционната система Windows. За да отворите командния ред, можете да отидете в менюто "Старт", след което да кликнете върху раздела "Изпълни" или да използвате клавишната комбинация на Windows + R. Ако всичко е направено правилно, трябва да видите нов диалогов прозорец, в който да въведете командата: "CMD". По този начин ще има команден ред.

почистване

Форматирането в FAT32 също може да се извърши, когато компютърът се стартира, само за това ще трябва да използвате специален софтуер, който присъства в повечето бутони. Когато командния ред се отвори пред вас, трябва да изберете диска в него, който ще изчистим например “format / FS: FAT32 X:”, където вместо последното означение трябва да зададете буквата на вашия оператор. Ако не знаете какво точно да въведете, можете да отидете в My Computer и да погледнете там. Когато всичко е направено, нека погледнем по-отблизо как да форматирате твърдия диск в FAT32. Ще бъдете помолени да потвърдите заявката си, след което ще получите специално предупреждение, което показва, че след процедурата всички данни, съхранени на носителя, ще бъдат изтрити. За да продължите операцията, ще трябва да въведете буквата "Y". След това ще започне форматирането. Този процес може да отнеме известно време, в зависимост от размера на диска.

заключение

Нека сега анализираме как да форматираме твърд диск във FAT32 на Mac OS X. Преди всичко трябва да отворите специално приложение, наречено “Disk Utility”. Трябва да стартирате прозореца Finder и да кликнете върху раздела "Приложения", който се намира от лявата страна. За да бъде стартирана програмата, трябва да кликнете два пъти върху нея с левия бутон на мишката.

Сега в новия прозорец трябва да изберете външния носител, който планирате да почистите. Както виждате, отговорът на въпроса как да форматирате твърд диск в FAT32 е много прост, но за да избегнете сериозни грешки, препоръчваме да следвате всички стъпки, описани в инструкциите. В заключение, нека кажем няколко думи за описаната технология. FAT32 е най-новата версия на този тип файлова система. Това решение се появи във връзка с версията на Windows 95 OSR2. Технологията дава възможност за работа с дискове до 8 терабайта.