Процесор Intel Cor i3-540: спецификации и отзиви

Anonim

По време на пускането му през 2010 г. "Cor i3-540" позволява да се събират средни компютърни конфигурации за производителност. Сега този процесор продължава да е актуален и все още ви позволява да използвате повечето от съществуващия софтуер. Става дума за неговите възможности и технически параметри, които ще бъдат обсъдени по-нататък.

Позициониране на чипа

Intel Core i3-540, както и всички процесори от това семейство, принадлежи към чиповете от средното ниво. Нивото на техните резултати е достатъчно за повечето задачи. И дори настоящите най-взискателни играчки могат да отидат на него, само ако не са максималните настройки и високопроизводителната дискретна видео карта, инсталирана в системата. Този процесор има достатъчна скорост, но не и прекомерна. Следователно, всички такива процесори са страхотни за PC от средно ниво.

гнездо

Core i3-540 се фокусира върху инсталацията в LGA 1156 гнездото, много време от обявяването му. Конекторите на процесорите на компанията Intel вече са актуализирани три пъти. Следователно това решение не може да се счита за уместно.

Технологичен процес Температура. Топлинна опаковка

Процесорът i3-540 имаше два кристала. На една от тях са разположени две изчислителни ядра, произведени по 32 нм технология, а на втория - интегриран графичен ускорител, който вече е произведен по 45 нм стандарти. Максимално допустимата температура за този полупроводников кристал е 72, 6 ° С. В действителност, температурният диапазон е в диапазона от 35 до 50 ° С. Термичният пакет на това полупроводниково решение беше 73 вата. Като се има предвид технологията, разположението на кристала и наличието не само на изчислителните ядра, но и на графичния ускорител и контролера на паметта, това е нормална стойност.

Кеш

“Cor i3-540” е снабден с кеш памет от 3 нива. Първият от тях е 128 Kb и е разделен на 2 равни части от 64 Kb, които могат да взаимодействат само с едно ядро. Тези 64 KB, на свой ред, все още споделят наполовина. Една от частите от 32 KB се използва за съхраняване на инструкции, а втората за същия размер се използва за данни. Общият размер на кеш паметта от второ ниво е вече 0.5 MB. Също така беше разделен на 2 части по 256 Kb всеки, които бяха определени зад изчислителния модул. Третото ниво на кеша е често срещано, а общият му размер е 4 MB.

оперативна памет

Контролерът на паметта беше прехвърлен от северния мост на системната логика, зададен на “Cor i3-540”, към чипа на процесора. Това позволи значително да се увеличи скоростта на подсистемата RAM. Самият контролер е двуканален и се фокусира върху инсталирането на DDR3 ленти с памет. Препоръчителната честота трябва да бъде 1066 MHz или 1333 MHz. Максималното количество RAM в този случай може да достигне 16 GB.

честота

Умножителят на това процесорно решение е блокиран, технологията TurboBust в този случай също не се поддържа. Системната честота на шината е 133 MHz, а честотата на чип честотата е 23. Следователно, тактовата честота на този процесор е 3, 066 GHz. Това е фиксирана стойност, която не се променя нито от натоварването на процесора, нито от степента на нагряване.

архитектура

Две физически процесорни ядра са включени в този представител на Cor i3. CPU 540 поддържа технологията HyperTrading. Когато се активира, вместо обичайните две процесорни ядра, могат да се получат четири потока на обработка на информацията. Следователно, на софтуерно ниво, този процесор приличаше на пълноценно четириядрено решение. В действителност, той загуби в представянето си четиримодулни процесори от семейство „Кор Ай5“.

графики

Както беше отбелязано по-рано, Core i3-540 включва вграден графичен ускорител. Неговият модел е HD Graphics. Тактовата честота на това изчислително решение е 733 MHz. Той може да покаже изображението на 2 монитора. Нивото му на изпълнение е минимално и той може да реши само най-простите задачи (офис приложения, прости игри и възпроизвеждане на видео). За нещо повече беше необходимо да се получи дискретен ускорител, който би позволил напълно да се разкрият възможностите на този полупроводников кристал.

ускорение

Както беше отбелязано по-рано, честотният мултипликатор на този процесор беше блокиран на стойност 23. Следователно, използването му за овърклок на този процесор беше просто невъзможно. Но стойността на честотата на системната шина все още може да бъде променена. В резултат на това имаше минимални опции за овърклок за този чип. За това беше достатъчно само да повиши стойността си. Това позволи допълнително увеличаване на производителността с 3-7%.

Потребителски рецензии

Intel Core i3-540 е отличен среден клас процесор за 2010 година. По това време той изцяло се е съобразил с всички изисквания и му е разрешил решаването на реални проблеми по това време. Сега тази платформа е морално и физически остаряла. Потребителите на професионалистите отбелязаха следното:

  • Отлична стойност за парите.
  • Отлична енергийна ефективност.
  • Разширено по това време технически процес.

Но минус една - слаба интегрирана графична карта, която дори тогава беше много, много слаба.

резултати

"Cor i3-540" е идеален за изграждане на персонален компютър със среден ценови диапазон. Техническите спецификации на такъв компютър са все още актуални и ви позволяват да решите повечето проблеми. Но при сглобяването на нов системен блок все още е по-добре да се обърне внимание на по-новите платформи, които имат подобрен технологичен процес и могат да се похвалят с по-висока производителност, а потреблението на енергия е намалено, но цената им вече е по-висока.