Грешка при установяване на свързването към базата данни: причина, поправка

Anonim

При разработването на собствен уебсайт често срещаме грешки при установяването на връзка с базата данни, вътрешни проблеми със сървъра и др. Всичко това е плашещ ефект върху начинаещия. Дори опитни блогъри трудно се справят със сходни проблеми. Но не се паникьосвайте. По-често такива проблеми се решават в две сметки.

WordPress

Една от най-популярните системи за управление на ресурсите. На платформата WordPress се появяват малки блогове и големи проекти. При тази CMS възниква грешка при установяване на връзка с базата данни.

Написано от WP в скриптов език с общо предназначение PHP. Сървърът на базата данни (базата данни) е MySQL. CMS за първи път се появи през 2003 г. и сега има версия 4.8.1. Предимствата на WordPress са простота в управлението на съдържанието, голям брой допълнителни инструменти - теми и плъгини.

Съдържанието

Преди да разберете как да се отървете от грешката при настройката на връзката с базата данни на WordPress, е важно да се вземе под внимание структурата на системата. Всеки ресурс, базиран на тази CMS, се основава на два важни елемента. Става дума за програмни файлове и бази данни.

Първите са на хостинг, до който може да се достигне чрез заявка чрез FTP. Вторият се съхранява на хостинг в отделен сектор. За да отидете, трябва да изтеглите специална услуга. Популярна phpMyAdmin.

Ако програмните документи се нуждаят от допълнителна информация, те отиват в базата данни, като използват материали от там. След това правилно покажете страницата с ресурси.

За да бъде пътят до хранилището правилен, е необходим достъп. Под това се разбира потребителското име и шифър, които са зададени по време на първоначалната конфигурация на ресурса. Тази информация се съхранява в главната папка на ресурса.

Когато се установи грешка при установяване на връзка с базата данни, става ясно, че програмните документи нямат възможност да влязат в базата данни и да покажат правилно страницата.

инспекция

Преди да разрешите този проблем, трябва да извършите няколко стъпки за проверка, които ще ви помогнат да откриете причината за грешката.

Първо трябва да проверите дали изобщо има база данни. За да направите това, отидете на панела, който разполага с инструменти за управление на хостинг. Всеки има достъп до него, ако е закупен хостинг. След това отидете в раздела с менюто с хранилището. На панела този елемент се нарича "База данни". Достатъчно е да отидете тук и да се уверите, че няма празно.

Ако видите, че има набор от файлове или папка, проверяваме дали е попълнена: дали има допълнителни записи, таблици и други материали в нея. Базата данни може да е празна и не съдържа допълнителна информация. За да проверите това, изпълнете действията, които правят програмните файлове.

Използваме услугата PhpMyAdmin, въвеждаме потребителско име и парола. Ако не можете да определите дали базата е празна, погледнете нейното тегло и съдържание. Обикновено трябва да има таблици и записи, а обемът на папката може да бъде от KB.

Горният процес може да ви насочи към следната грешка. Когато въведете потребителско име и парола не можете да влезете в хранилището. Може да сте въвели неверни данни или да сте ги променили и забравили. Проверете дали сте променили езика и сте въвели шифъра с други букви. След това се опитайте да се върнете към конфигурацията за съхранение и да изберете друга парола. Не забравяйте да я промените в документа с конфигурацията.

Защо?

Интересно е, че при транспортирането на ресурса се появява грешката при установяване на връзка с базата данни. И има проблем с вероятността от 99%. Ако ресурсът вече е бил инсталиран на хостинг, и проблемът е възникнал, тогава може да има редица други причини.

Например, те изтриват потребителя, под който е направена връзката, променят шифъра или MySQL е изпратен на специален сървър. Случва се, че проблемът възниква не заради вината, а заради домакина. В този случай е достатъчно да му пишете и да докладвате за проблема. Той също така ще предостави допълнителна информация и ще посочи решението.

Частичен проблем

Понякога това се случва частично. Някои таблици изчезнаха в паметта или станаха недостъпни. За да проверите точността на този проблем, просто отидете на административния панел. Ако проблемът възникне отново, трябва да проверите базата данни.

За да го възстановите, отидете във файла wp-config.php. Тук трябва да добавите допълнителна команда: define ('WP_ALLOW_REPAIR', true);. Сега трябва да отидете в специалното меню site.com/wp-admin/maint/repair.php. На site.com посочвате ресурса си. След като се появи прозорец с възстановяването.

Желателно е да се избере не само възстановяване, но и оптимизация. Процесът отнема няколко минути. След завършване ще трябва да премахнете командата от файла wp-config.php.

транспорт

Вероятно с времето ще решите да преместите блога от Denwer. Грешка при установяване на връзка с базата данни се появява, когато файлът wp-config.php е неправилен. Тук трябва да посочите конфигурацията, необходима за свързване към базата данни.

Отваряйки този документ, е важно внимателно да разгледаме индикаторите, които са там. Най-често потребителското име и базата данни са еднакви. Появява се при регистриране на хостинг. Има и парола. Всичко това трябва да бъде спасено при прехвърляне на ресурс от различни услуги, включително и на Openserver.

Грешка при установяване на връзка с базата данни е изключена, ако завинаги запазите всички лични данни. Също така е важно да не се бърка паролата на базата данни и "администратора". Можете също така да ги инсталирате отделно и е желателно те да бъдат различни.

тест

Ако всичко е правилно и грешката все още не е фиксирана, трябва да тествате производителността на базата данни. За да направите това, създайте специален тестов файл. Неговата конфигурация може да е малко по-различна, затова е препоръчително сами да избирате командите. Такъв test.php ще ни помогне да проверим системата.

След като попълните документа, трябва да отидете на site.com/test.php. Ако връзката е успешна, става ясно, че хостингът работи правилно. По същия начин всичко е наред с паролата и потребителското име.

Ако тестът покаже, че използвате неправилно име или шифър, ще трябва да отидете на панела и да промените данните. Ако въобще не можете да се свържете, проблемът е на сървъра. Тук е по-лесно. Изчакайте известно време или се свържете с хостинг поддръжката.

данни

Подобни проблеми се случват с много хостери, включително Timeweb. Грешка при установяване на връзка с базата данни може да е причинена от прекъсвания на сървъра и може да се дължи на неправилен достъп на потребителя. Ето защо, ако решите да прехвърлите блога си от локален компютър или услуга на хостинг услуга, при регистрацията внимателно запишете всички въведени от вас данни, така че да не се налага да го възстановявате по-късно.