Transcend JetFlash 780 USB устройство: описание, спецификации, страна на производство

Anonim

На пръв поглед закупуването на флаш-памет за компютър не може да предизвика проблеми, но това не е напълно вярно. От какви характеристики има флаш устройство, зависи не само неговия експлоатационен живот, но и скоростта на предаване на данни. В днешния преглед бих искал да ви разкажа подробно за един много интересен модел от Transcend - Jetflash 780. Като част от прегледа, ние не само ще ви разкажем за спецификациите на устройството, но и ще го проверим в работата, както и прочетете текущата цена и отзиви.

описание

Transcend Jetflash 780 USB устройството е далеч от ново устройство на пазара. Тази флаш-памет започва да се издава от 2013 г. и доста успешно продължава в наши дни. Популярността на модела дойде доста бързо и изобщо не е така, защото компанията е добре позната или устройството е направено с помощта на някои от най-новите технологии. Успехът дойде поради ценообразуване и разнообразие от модификации. USB-флаш-дискът се продава на много достъпна цена и предлага на потребителя 6 опции за флаш памети с различни размери.

След известно време моделът започна да създава конкуренция за преносими или, както се наричат, външни, твърди дискове и SSD дискове. Transcend Jetflash 780 изглежда много изгодно на фона на преносимия HDD, защото скоростта на четене и писане е много по-висока. В допълнение, флаш устройството е снабдено с USB 3. 0 интерфейс, който също осигурява високоскоростна работа.

Ако сравним USB-флаш-устройството с SSD дискове, тогава отново ще има предимство в полза на флаш устройството, тъй като е много по-евтино на цена. Да, SSD-дисковете ще имат явно предимство в скоростта на четене и писане, но не всеки е готов да плати допълнително за него. В допълнение, обичайното флаш устройство е много по-удобно да се носи от всеки твърд диск. По принцип такова сравнение все още не е напълно правилно, но има място, което трябва да бъде.

По принцип с описанието на Transcend Jetflash 780 можете да приключите и да преминете към следващия елемент.

вид

Както бе споменато по-горе, този модел има няколко разновидности, или, както се казва, модификации, с различни размери. Първоначално имаше само четири модификации, но след известно време се появиха още две допълнителни. В линията на Transcend Jetflash 780 можете да намерите флаш памети с капацитет 8, 16, 32, 64, 128 и 256 GB. Няма външни разлики между устройствата, всички те имат еднакъв дизайн и се доставят в почти същата опаковка.

Разликата се вижда само в техническите спецификации, а именно в скоростта на четене и скоростта на запис, както и в обема на самата памет.

Опаковка и опаковка

Флаш устройството се продава в най-обикновения вид блистерна опаковка. Цялата информация за устройството е на гърба на картонната подложка. Ето характеристиките на флаш устройството, както и някои от неговите функции. Има и специална "змия", която е предназначена за по-удобно отваряне. На предната страна на пакета можете да видите само логото на компанията, името на модела, обема на устройството и неговите настройки за скорост на запис / четене.

Той също така привлича вниманието тук и на златното лого с марка Lifetime, което означава доживотна гаранция, но това е по-скоро маркетингов улов, отколкото нещо реално. Между другото, страната на произход на Transcend Jetflash 780 е Китай, и по-специално, Република Тайван.

вид

Transcend Jetflash 780 USB изглежда доста стилно и интересно. Тялото е направено от пластмаса с добро качество. Повърхността на пръчката е украсена с образец, наподобяващ шахматна дъска. Някои от клетките имат матово покритие, а останалата половина е лъскава. Тактилните усещания са приятни, няма пръстови отпечатъци върху пластмасата. Също от едната страна на кутията е фирменото лого, което е направено под формата на гравиране.

Въпреки че страничната облицовка прилича на метал, но в действителност е същата пластмаса, боядисана с хром или никел. От дясната страна на границата има маркировка във формата на обема на устройството, името на модела и някои други параметри. Има и специална дупка в ъгъла за възможност за закрепване на кабела.

Що се отнася до капачката, тя седи плътно на мястото си, но все още има фина игра. Съществува подозрение, че с времето или с доста честа експлоатация капачката ще "излиза" на мястото си. Можете също така да поставите минус за факта, че капачката не се прикрепя към основното тяло и може лесно да се загуби по всяко време.

Е, последното нещо, което трябва да кажем, е наличието на светодиод. Намира се до гравираното лого и има син цвят.

Технически спецификации

Време е да отидем на спецификациите на Transcend Jetflash 780. Тук те са:

 • Тип връзка - USB.
 • Версия на интерфейс - 3. 0.
 • Размерът на паметта - 8-256 GB.
 • Скорост на четене - 100-210 МБ / сек.
 • Скоростта на запис е 20-140 MB / s.
 • Ширина - 21 мм.
 • Дължина - 70 мм.
 • Дебелина - 8 мм.

Като цяло нищо особено. Ако говорим за параметрите на скоростта на запис и скоростта на четене, тогава за всяка модификация те са различни. Например, 8 GB флаш устройство ще бъде най-бавно, тъй като скоростта на запис и скоростта на четене са 20 и 100 MB / s. Най-бързите дискове са 64, 128 и 256 GB, а параметрите им са 140 и 210 MB / s.

Когато свържете Jetflash 780, можете да видите в коя файлова система е форматираното устройство. За да видите това, просто отидете на "My Computer" и сред свързаните устройства изберете нашата USB флаш памет. След това трябва да кликнете върху неговото име с десен бутон на мишката и да изберете "Properties" от менюто, което се появява.

Както виждате, файловата система Transcend Jetflash 780 е с exFAT формат. Най-вероятно подобна "картина" може да се наблюдава във всички версии на устройството, с изключение на случая с 8 GB памет. Както и да е, силно се препоръчва да форматирате флаш устройството и да го прехвърлите в NTFS файловата система, тъй като в момента тя е най-често срещаната и по-малко склонна да причинява грешки.

Що се отнася до съвместимостта на операционната система с Transcend Jetflash 780, тогава, както самият производител отбелязва, USB флаш устройството работи без проблеми с операционните системи Microsoft, започвайки с XP и завършвайки с Windows 10, както и с MAC OS от версия 10. \ t Ако по някаква причина флаш устройството откаже да бъде открито от системата или не работи правилно, тогава първо трябва да преформатирате файловата си система от exFAT в NTFS, ако това не е направено. По правило в повечето случаи подобна манипулация помага, тъй като NTFS има по-добра съвместимост.

Е, в заключение, няколко думи за размера на наличната памет Transcend Jetflash 780. Когато свържете флаш устройството към компютъра си, 64GB дискът показва наличното пространство на 58.8GB, с фабричната файлова система! Защо? Това е просто. Всъщност компютърът показва, че се твърди, че там са заявени 64 GB, но при прехвърляне към десетичната система се губят 5, 2 GB. Няма начин да ги върнем, нищо не може да се направи. Това явление е често срещано сред абсолютно всички производители.

Ако преформатирате устройството към файловата система NTFS, наличният капацитет няма да бъде 58, 8 GB, а 58, 8 GB. Леко намаление се дължи на факта, че системата е запазила около 100 MB за някои от своите нужди. Всъщност, с характеристиките на флаш устройството е приключило, можете да продължите с тестването.

Тестове и сравнение с конкурентите

Така че е време да се проведат няколко теста на Transcend Jetflash 780, за да се измери действителната скорост на писане и четене от устройството. Тестването ще се проведе с помощта на няколко програми. Системата ще бъде настолен компютър с операционна система Windows 7 64 бита. Дънна платка от "Asus" - Р9Х79 Pro. Процесорът е инсталиран от Intel - е основният i7-3930K без овърклок. Размерът на RAM - 4 GB. Няма какво повече да се каже за системата.

Що се отнася до конкурентите, с които ще се сравняват, това са 3 флашка от различни производители:

 1. Verbatim Store n Go V3 USB устройство 16 GB.
 2. Силиконова мощност Marvel M01 32 GB /
 3. Kingston DataTraveler R3. 0 32 GB /

Да, настоящите конкуренти имат по-малък обем памет и скоростта им е забележимо по-ниска, но въпросът тук е да се провери колко истинни са данните, посочени от производителя. Да започнем!

Еверест

Първата програма за тестване на скоростта е Еверест. Той има отделни тестове, предназначени за такива измервания. Първият се нарича Linear Read, а вторият е Random Read. Един показва средната скорост на четене, а втората - максималната.

Всъщност от получените резултати може да се види доста добър показател. Производителят заяви, че Jetflash 780 има скорост на четене от 210 MB / s, но на теста може да се види ясно, че тази цифра е малко по-висока, което е добра новина. Поне компанията не лъжеше. Що се отнася до средната скорост на четене, този индикатор е 180 Mb / s, което също е много добро.

Но конкурентите не са толкова гладки. Например, флаш-паметта на Kingston чете на 120 Mb / s, но всъщност се оказва, че 76.9. Средната цифра също не е далеч. С Verbatim ситуацията е много по-добра. Това устройство напълно оправдава претендираните 60 MB / s. Третото флаш устройство от Silicon Power е малко по-сложно. Факт е, че производителят не е посочил показателите за максимална скорост навсякъде, а само е отбелязал, че когато е свързан към USB 3. 0, устройството ще демонстрира максималните възможности. Въпреки това, резултатите при 129 и 106 MB / s могат да се считат за много добри.

HD Tune Pro

С тази програма можете да видите средната скорост на четене от флаш устройство.

Отново ситуацията е приблизително същата. Transcend Jetflash 780 показва почти същия резултат като предишната програма - 180.9 MB / s. Флаш устройството на фирма "Вербатим" също не изостава от обявените характеристики. "Силиконова сила" демонстрира нещо подобно на показателите от тестовете в Еверест, но малко по-добре. Като аутсайдер отново се появи продукт от Kingston. Този път показа още по-лош показател от предишния тест. Това е много странно, тъй като компанията "Кингстън" има много опит зад нея и да наблюдава такава "картина" е дори малко тъжна.

Копиране на файлове

Третият тест ще бъде доста прост. Това ще помогне да се измери не само максималната скорост на четене, но и записа.

Е, доста предвидим резултат. Максималната скорост на запис на Transcend Jetflash 780 е 130.9, което е малко под показателя, посочен от производителя - 140. Скоростта на четене от картата леко намалява, този път показа 178.5. Изненадващо, Transcend наистина успя да направи много качествен продукт.

Сега нека погледнем конкурентите. Започнете може би с „Кингстън“. Индексът на четене е нараснал, но все още не достига декларираното ниво. Но със скоростта на четене няма проблеми - 45 са посочени в спецификациите и 40 на практика. Много добър резултат беше показан от флаш устройството Verbatim - неговите редовни характеристики са 40/12, но всъщност се оказва още повече. Е, последният конкурент - Silicon Power. Както виждате, това устройство има добавена скорост, но като цяло, неговото представяне може да се счита за достойно.

Време за достъп

Е, последният тест, който остава да се проведе, е в момента на отговора на флаш устройството и колко процесорни ресурси са включени. Това ще помогне да се определи цялата тази вече позната програма HD Tune.

Както можете да видите, "героят" на този преглед има скорост на реакция от 0, 6 милисекунди, което всъщност може да бъде наречено средно, но не трябва да се забравя, че този модел има най-голям обем, така че този резултат е напълно приемлив. Нещо подобно демонстрира устройството от "Silicone Power", но лидерите в времето за реакция могат безопасно да се считат за устройства от "Kingston" и "Verbatim" - 0.3 ms.

Резултати от теста

Ако вземете резултатите от всички тестове и разпределите участниците на места, получавате следния резултат:

 1. Transcend Jetflash 780.
 2. Verbatim Store n Go V3 USB устройство.
 3. Силиконова мощност Marvel M01.
 4. Kingston DataTraveler R3. 0.

За съжаление, продуктът от "Kingston" не можеше да изненада нищо, освен може би времето за реакция. Що се отнася до Jetflash, резултатите са много достойни. Устройството показа изключително високо ниво на производителност. Това беше възможно благодарение на използването на NAND-памет, много бърз и продуктивен контролер и, разбира се, USB 3. 0.

Потребителски рецензии

Отзивите на Transcend Jetflash 780 са доста противоречиви, потребителите са разделени главно на две групи - тези, които са доволни от всичко, с изключение на малки грешки, а тези, които имат флаш устройство, са се влошили. Ако говорим за първата група, или по-скоро за дребните недостатъци, тогава те включват предимно файлове с ниска скорост на запис, но има една резервация - повечето хора използват тази USB флаш памет през USB 2. 0, а честотната лента е много по-ниска. Вторият недостатък е появата на потъмнения в кутията на флаш паметта, но благодарение на шахматния модел тя не е твърде забележима.

Сега за втората група потребители, чието флаш устройство е излязло от строя. Също така е просто - фабричните бракове. С това, уви, нищо не може да се направи. Да, гаранционният магазин ще направи подмяна, но цялостното впечатление за продукта ще се промени.

Настояща стойност

В момента Transcend Jetflash 780 USB устройството може да бъде закупен от 600 рубли за 8 GB версия. А 64 GB флаш устройство ще струва около 3000 рубли, но най-скъпата 256 GB модификация ще струва около 9 500 хиляди рубли. Невъзможно е такава покупка да се счита за разумна, тъй като вече има смисъл да се купи добър SSD за тези пари.

резюмиране

Обобщавайки, бих искал да отбележа следното: Transcend Jetflash 780 е много добра флаш памет с мощни характеристики. Това няма да причини проблеми при копиране на файлове и при писане. Цената за версиите с 32 и 64 GB е напълно оправдана, за тези пари е малко вероятно да се намери нещо по-достойно.