Програми за настройка на микрофона. Как да настроите микрофон на компютър

Anonim

Записването на глас на компютър в днешната среда е лесно. Достатъчно е да свържете микрофона към стационарния терминал или да използвате вграденото устройство на лаптопа. Това е само нормалното качество, ако не знаете как да настроите микрофон на Windows 10 или на друга система, не можете да постигнете. След това ще разгледаме някои въпроси, свързани с инсталирането на оптимални параметри и използвани приложения. Но първо е полезно да се спра на общите принципи на звукозапис.

Общи принципи за създаване на микрофон на компютър

Първото и най-важно нещо, което трябва да бъде ясно разбрано е, че абсолютно всички приложения, свързани със запис на звук, изцяло зависят от настройките на операционната система (инсталирани устройства, драйвери, ниво на звука и др.)

Независимо от използваната озвучителна система (пасивна или активна) в процеса на запис от микрофона може да се извърши т.нар. Прицелване (свиркане в говорителите). Общото правило е да изключите високоговорителите по време на записа. Няма да чуете гласа, който се възпроизвежда по време на запис. Но няма значение.

Втората точка е свързана с определянето на нивото на запис. Най-добрият вариант е половината от обема. Но за чувствителните микрофони с професионален клас можете да инсталирате по-малко.

Третият въпрос се отнася до системата за шумоизолация. Ясно е, че у дома можете да постигнете професионален звук само с помощта на цяла гама от приложения, които ви позволяват да премахнете чужди шумове след записването на речта или вокалите. Тук ще ви трябва програма за настройка на микрофона, наречена аудио редактори. Естествено, за настройка на устройства, които съчетават както слушалки, така и микрофони, използвани най-вече в екипни игри, може да не се изисква специално качество на предаване и приемане на сигнала. Но тук има някои нюанси.

Връзка с микрофон

Що се отнася до свързващите микрофони, всеки компютър на звуковата карта има специален вход за 3.5 мм жак. Ако моделът на микрофона е снабден с обичайния "жак", ще трябва отделно да закупите специален адаптер.

На лаптопи входът Line-In или Mic може да липсва. Затова ще трябва да се задоволявате изключително с устройството, което е интегрирано в устройството. Не получавате много качество, тъй като такъв микрофон може да се използва максимално за комуникация в мигновени пратеници като Skype, въпреки че в този случай също ще е необходимо да се конфигурира.

Звуци и аудиоустройства на Windows

Стандартната настройка на която и да е Windows-базирана система се извиква чрез съответния раздел на контролния панел или чрез менюто с десен бутон върху изображението на иконата за сила на звука в системната област. Тук просто се избира записващо устройство.

Ако за звуковата карта е предоставен допълнителен софтуер (например Realtek HD Sound Manager за устройства, интегрирани в дънната платка), можете да го използвате. Най-малко, има още няколко възможности по отношение на параметрите, които трябва да бъдат зададени тук, отколкото в “родните” опции на Windows.

Запис на звук

Сега трябва да напишете материала. За да направите това, можете да използвате стандартния инструмент на самата операционна система като вграден рекордер.

Достатъчно е просто да натиснете бутона за стартиране на записа, след това да говорите или да пеете каквото искате и след като спрете да слушате материала. Ако желаете, можете да я презапишете (предишният запис ще бъде съхранен отново). Но по-нататъшното редактиране на материала без специални софтуерни пакети ще бъде невъзможно.

Най-популярният софтуер за настройка на микрофона

В света на компютърния звук се счита, че всички приложения от този вид могат да бъдат разделени на две отделни групи: прости записващи устройства (примитивни програми за звукозапис) и аудио редактори на професионално и полупрофесионално ниво.

Записвайте аудио и позволете тези и други. Единственият въпрос е как да редактирате по-късно. Както вече можете да разберете, записващите устройства само записват звука, а програмите за настройка на микрофона под формата на аудио редактори ви позволяват да промените записаната песен до издърпване на терена.

записващи устройства

Сред обичайните средства за запис на аудио днес можете да намерите много непретенциозни програми, с които не се нуждаете.

За потребители, които не преследват професионално качество, можете да препоръчате следните приложения:

  • Безплатен MP3 Запис на звук;
  • MooO VoiceRecoder;
  • Sonarca Sound Recorder безплатно и други подобни.

Аудио редактори

При аудио редакторите ситуацията е малко по-сложна. Програмите за създаване на микрофон на това ниво изглеждат много по-сложни и, ако мога да го кажа, умен. В тях подходът към самата концепция за запис е различен от използвания в конвенционалните приложения за запис.

Въпреки факта, че днес има много аудио формати (компресирани и некомпресирани) с доста висока скорост на битрейт и честота на семплиране, програмите за настройка на звука на микрофона на този план, по подразбиране, запазват материала в стария WAV формат, който се счита за най-подходящ за създаване на оригиналния звуков файл за неговия по-нататъшно преобразуване.

Сред най-популярните и често срещани приложения са Sony Sound Forge, Adobe Audition (бившата програма Cool Edit Pro), ACID Pro и др. И това не е въпрос на професионални студийни секвенсори като Pro Tools, в които има още повече инструменти.

Но има още едно нещо. Някои приложения не само могат да записват звук във всякакъв формат или да го отварят за редактиране, но и да променят височината на записаната песен, ако вокалистът, меко казано, не е достигнал желаната нота в някакъв момент. Най-популярното приложение се счита за програма за настройка на микрофон в Windows 8 или други версии на система, наречена Melodyne. Предлага се и като стационарно приложение, и като плъгин за студиа DAW (VST, DX, AAX, AU и др.).

Приложението отваря всеки аудио файл под формата на вълна. В самия редактор има клавиатура за пиано или музикален панел, който съответства на височината на фрагментите на пистата. Достатъчно е да се зададе автоматичен анализ на материала, а самата програма ще изтегли неподходящи честоти към стандартните. По пътя можете да правите това, което се нарича английски термин Quantize. Това е изравняването на звука на една фракция при даден темп.

И накрая, ако обмислим как да настроим микрофон на Windows 10 или друга операционна система, не можем да игнорираме приложения като AAMS, които са автоматизирани системи за управление, базирани на избрания шаблон.

Да предположим, че сте записали песен с вокали. Искате ли да звучи като класически албуми на Metallica? Няма проблем! Изберете произволен групов трак като изходен материал, от който ще бъде създаден шаблонът, и след това добавете композицията, посочваща обработката на базата на анализирания трак. Разбира се, това отнема доста време, но не трябва да се забърквате с настройките на микрофона. Програмата все още ще прави всичко самостоятелно.

И още един "трик", който е достъпен в някои аудио редактори е, че можете да промените собствения си глас, правейки го точно копие на известни вокалисти. Ако говорим за Metallica, в същото приложение Adobe Audition, можете да зададете шаблон за вокала на Джеймс Хетфийлд, а след това да промените гласа си към него. Но това не е всичко. Има и интересна подсъзнателна експозиционна функция, когато към редактирания звук се добавя шум в ултра- или инфразвуковия диапазон. Но те могат да предизвикат напълно различни емоции, които, уви, изобщо не зависят от нашето съзнание.

Кое е по-добро?

Като цяло, всяка програма за конфигуриране на слушалки с микрофон или само с микрофон ви позволява да извършвате определени действия по отношение на записването и настройката на параметрите на входния сигнал. Но професионалните пакети имат предимство в това, че с тяхната помощ материалът може да бъде подложен на всякакъв вид обработка. Те изглеждат доста трудни и обикновен потребител без специални познания с тях ще бъде достатъчно дълъг. Но ако го овладеят, те веднага ще оценят всички възможности, които предлагат.