Как да създадете домашна мрежа? инструкция

Anonim

Много хора, които имат рутери като маршрутизатори или ADSL модеми, наскоро много често мислят за това как да създадат домашна мрежа чрез Wi-Fi. Днес с развитието на комуникациите, компютърните и мобилните технологии това не е трудно. За него, на базата на безжична технология, можете да свържете всяко устройство, било то компютър или мобилно устройство. Разпределението на сигнала може да бъде инсталирано не от рутера, както обикновено се прави, а дори и от фиксиран терминал или лаптоп, който има вграден или външен Wi-Fi-модул. Но сега ще говорим за това как да създадем домашна мрежа чрез рутер, тъй като тази опция е най-проста. Между другото, настройките на самия рутер не трябва да се променят много. Но повече за това по-късно. Струва си да се започне с основите на разбирането на такива технологии.

Как да създадете домашна мрежа: основите

Като цяло, ако разбирате, като цяло, всички, които използват безжични маршрутизатори, имат така установена мрежа. Това е VPN. Например, няколко устройства са свързани с Wi-Fi едновременно, включително, например, настолен компютър, лаптоп и смартфон или таблет. Всички те са в една и съща мрежа. Друго нещо е, че устройствата не се виждат в тази комуникативна организация и не могат да обменят данни. В този случай всичко е просто!

В настройките за връзка просто трябва да зададете разрешение за откриване на устройството в мрежата и да отворите общия достъп до необходимите файлове и директории. Но това не е точно това, което се има предвид от това как да се създаде домашна Wi-Fi мрежа. Той е дом, а не нещо друго. С други думи, трябва да зададете такива параметри, така че само избрани потребители да могат да се свързват с мрежата с пълен достъп до настройки или обмен на данни.

Избор на рутер

Основното условие, на първо място, ще бъде изборът на рутер или ADSL модем, който може да работи в този режим. На пазара има достатъчно модели за такива устройства, но първо трябва да обърнете внимание на параметрите, които ще трябва да използвате (покритие, брой едновременно свързани устройства, скорост на пренос на данни, наличие на допълнителни портове за свързване с принтери и други периферни устройства и др.).

За домашна употреба простият модел TP-LINK TL-WR841N не е лош. Той е проектиран за максимална скорост на предаване от 100 Mbps. За апартамент или частна къща това е достатъчно за главата. Друг модел - TL-WR1045ND, който е три пъти по-скъп.

Но такъв рутер има допълнителни Ethernet конектори, три антени (за по-голяма площ на покритие) и ви позволява да използвате пренос на данни със скорост от 1 Gbit / s.

Създайте домашна мрежа на компютъра си: първоначалната настройка на маршрутизатора

Изборът на рутера е ваш. Да предположим, че сте закупили първия модел. Как да създам домашна мрежа чрез WiFi рутер от този тип? Първо трябва да проверите първоначалните настройки на маршрутизатора.

По принцип, при условие че разполагате с всички необходими специализирани данни от фирмата доставчик, не можете да го наречете, защото задаването на необходимите параметри е повече от просто. Първо, влезте в интерфейса на устройството чрез всеки наличен уеб браузър, като въведете адреса 192.168.01 или 1.1 в адресната лента. Почти всички модели имат един и същ адрес, с изключение на някои нестандартни устройства като Zyxel Keenetic и други подобни. Като парола за вход и достъп администраторът обикновено се използва (понякога изобщо не може да има парола).

Сега директно за това как да създадете домашна мрежа, използвайки инсталацията на първоначалните параметри. Първото нещо, което трябва да отидете на бързите настройки. Тук ни интересуват само няколко точки и раздели, в които ще бъдат въведени данните, получени от доставчика. Ако имате някакви съмнения или въпроси, по-добре е незабавно да се свържете с екипа за поддръжка.

Но на този етап трябва да използвате мрежовия раздел (въвеждане на данни на доставчика), безжичната връзка (настройка на Wi-Fi мрежа, име, парола за достъп, сила на сигнала и т.н.).

Обърнете специално внимание на елемента от мрежата за гости. Активирането може да е полезно, ако приятелите често идват при вас, но не искате да им давате парола от собствената си мрежа или ще ограничите достъпа, така че някой да не настрои мрежата за един час, като зададе максималния брой изтегляния в същия торент клиент.

Създаване на домашна група в Windows

Занимава се с маршрутизатори. Сега трябва да създадете домашна мрежа в Windows. Първо трябва да проверите така наречената работна група, към която са свързани други устройства или ще бъдат свързани (по подразбиране това е WORKGROUP, когато за първи път инсталирате някаква връзка).

Чрез свойствата на компютъра и допълнителни настройки, ако е необходимо, можете да промените неговото име и името на работната група (такива действия трябва да се извършат на всички терминали, които се очаква да бъдат свързани към създадената мрежа), и след това да се рестартира.

Що се отнася до създаването на домашна мрежа, следващата стъпка е да се създаде една и съща група, която да включва устройства / потребители, които имат право да се свързват с нея, да речем офлайн. За да направите това, отидете в „Център за мрежи и споделяне“ чрез „Контролен панел“ и проверете към коя група принадлежи текущата връзка. Ако това е обществена мрежа, трябва да я промените в домашната си мрежа и след това да щракнете върху бутона, за да създадете домашна група. След това ще бъдете помолени да изберете типовете обекти, които могат да се споделят (изображения, видео, музика и т.н.). Проверете какво се изисква и след като се появи прозорецът с паролата, просто кликнете върху бутона "Готово".

Настройки за LAN и група

Сега трябва да конфигурирате някои защитни елементи. Това се отнася до настройката на парола за вход.

В последния прозорец щракнете върху хипервръзката, за да промените параметрите на споделянето и ако е необходимо, настройте напълно да забраните заявката за парола, след това запишете промените и рестартирайте всички терминали.

Проверка на връзката

След като всички действия са завършени, трябва да проверите връзката. Първо, на друг компютър, извикайте командния ред и въведете съкращението ipconfig, след което запомнете IPv4 адреса.

След това, от вашия терминал, където е направена настройката, в същия команден ред въведете командата ping и вмъкнете адреса на свързания компютър през пространството. Ако видите, че обменът на пакети е започнал, можете да се поздравите - връзката е установена успешно.

Задаване на споделяне

Сега още нещо за това как да създадете домашна мрежа. Връзката между компютрите изглежда е установена, но папките в мрежата не се виждат. След това трябва да изберете необходимите директории, преминете към свойствата чрез менюто PCM и отворете споделянето в раздела за достъп. Освен това можете да използвате разширени настройки, за да укажете споделено използване на мрежов ресурс, но това обикновено не се изисква.

Проблеми със сигурността

Как да създадете домашна мрежа, разбрах. Сега няколко думи за свързаност. Отварянето на споделени папки или свързване на компютри може да бъде прекъснато, ако имате инсталиран антивирусен NOD32, който проверява всички мрежови връзки и блокира достъпа. В самата антивирусна програма отворете споделянето на промените за този компютър и задайте разрешение. По този начин си струва да забраните защитната стена на Windows, както и всички инсталирани защитни стени на трети страни, ако има такива.

Допълнителни мерки

В резултат на това си струва да се отбележи, че тук бяха разгледани само въпроси, свързани с мрежовата конфигурация, използваща рутера и собствените средства на системата. Можете да организирате създаването на мрежа, използвайки лаптоп инсталация или дори мобилно устройство като устройство за разпространение на Wi-Fi. Но това е отделна тема, която изисква някои допълнителни знания. И за средния потребител достатъчно още и по-горе материал. Най-малкото никой не би трябвало да има трудности с този алгоритъм за създаване на домашна мрежа.