Безжична мрежова връзка: няма връзка. Най-често срещаните проблеми

Anonim

Съвременните технологии за комуникация без използването на кабели значително разшириха възможностите на мрежите и свързаните с тях компютърни и мобилни устройства. Въпреки това, дори в мрежовата връзка на безжична мрежа, често могат да възникнат проблеми. За най-често срещаните проблеми сега и ще бъдат обсъждани и в същото време ще се разглеждат най-простите методи за отстраняване на грешки и грешки.

Безжична мрежова връзка: няма връзка. Възможни причини

Връзките от този тип са установени по няколко начина. Но тъй като става въпрос за мрежи, базирани на Wi-Fi връзки, комуникацията чрез Bluetooth няма да се разглежда.

Така, условно, проблемите могат да бъдат разделени на две широки категории. Първата включва грешки, когато в настройките и мрежовите връзки няма безжична връзка като такава. На второ място, има открити мрежи, но е невъзможно да се свърже с тях.

Ако разделим тези категории на по-малки подкласове, най-често срещаните явления са следните:

  • изключен Wi-Fi модул;
  • Неправилни безжични настройки в системата;
  • неправилно зададени параметри на рутера;
  • липсващи, остарели или неправилно инсталирани драйвери на мрежов адаптер;
  • повреда на оборудването.

За вирусите, които могат да блокират безжични мрежови връзки, ние не говорим сега, защото всеки потребител трябва да се погрижи за сигурността на собствената си система. Но само в случай, тестът не боли.

Проверете Wi-Fi модула

Така че, първо вижте безжичната мрежова връзка. Няма връзка, но иконата в системната област е налице и има кръст върху нея. Какво означава това? Само че настройките са неправилни или самият безжичен модул е ​​деактивиран. Но по някаква причина не е възможно да се установи връзка (например мрежата не е открита)?

Да започнем с втория случай. Много потребители просто забравят да включат вградения или външен Wi-Fi-модул. Най-често собствениците на лаптопи са обект на това, защото в повечето от тях включването на модула се извършва чрез комбинация от два ключа - Fn плюс нещо друго. И съвсем случайно (например, когато пишете) модулът може да бъде деактивиран.

Откриване на налични мрежи

Ако модулът е в активно състояние и няма кръст върху него, е възможно системата просто да не намери налична мрежа. В този случай, просто кликнете върху иконата на лентата и актуализирайте списъка с наличните мрежи.

След това остава само да изберете желаната мрежа и да въведете паролата за достъп, ако преди това не е била запаметена в системата.

Нулирайте или инсталирайте отново настройките на рутера

Друг поглед към безжичната мрежова връзка. Няма връзка? Може би проблемът е свързан с краткосрочни повреди на рутера (рутера). Това, за съжаление, се наблюдава доста често, особено когато се използват евтини модели маршрутизатори TP-Link.

В този случай рестартирането на рутера може да бъде частично решение на проблема. Маршрутизаторът трябва да бъде изключен от захранването за около 10 секунди и след това да се включи отново. След пълно изтегляне може да се появи връзка. В някои ситуации помага да използвате бутона за нулиране, който се намира на гърба на устройството (дълго натискане и задържане за 30 секунди).

Проверка на настройките за безжични и адаптери

Най-често проблемът е в неправилно установените параметри на мрежовата връзка на системата и маршрутизатора.

Първо трябва да проверите дали безжичната мрежа е инсталирана на компютъра или на лаптопа. Можете да разберете това в секцията "Мрежови връзки" на контролния панел. Ако не, тогава мрежата трябва да бъде създадена и свързана. След това безжичната мрежова връзка ще стане активна.

Понякога трябва да обърнете внимание на настройките на протокола TCP / IP. Днес повечето доставчици предоставят достъп с автоматично откриване на параметри, т.е. не е необходимо да предписвате нищо в полетата за стойностите на IP адреса, шлюза, подмрежовата маска и DNS сървърите. Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е използването на прокси сървъри. Тяхното използване за локални адреси трябва да се деактивира. Ако доставчикът предоставя собствени настройки, те трябва просто да бъдат въведени правилно.

В маршрутизаторите, след въвеждане на настройките чрез уеб браузър (адреси 192.168.0.1 или 192.168.0.1.1), трябва да проверите състоянието на Wi-Fi (в раздела Безжични, срещу Разрешено, трябва да имате отметка или активен режим). В някои случаи, ако няма автоматична конфигурация на комуникационния канал, тя може да бъде променена на 6 или 1, както и да се проверят настройките за сигурност (WPA2-PSK стандарт за сигурност, AES криптиране).

Безжична мрежова връзка: няма връзка (Windows 7). Проблеми с драйверите

Но тези проблеми не са изчерпани. Понякога причината за липсата на връзка, дори и с правилно конфигурирани настройки, може да се състои в мрежовия адаптер на безжична връзка. Основната причина за проблемите са драйвери. За да проверите статуса си, трябва да въведете “Device Manager” от “Control Panel” или чрез “Run” конзолата, като използвате командата devmgmt.msc. Ако устройството не работи или работи неправилно, то ще бъде маркирано с жълта икона.

В тази ситуация можете просто да преинсталирате драйвера, като използвате контекстното меню за достъп до функцията (там можете да изберете да преинсталирате веднага или да въведете свойства и да извършите подобна процедура в нов прозорец). Препоръчително е да не инсталирате драйвера, предлаган от Windows, но да го инсталирате от оригиналния диск или да го изтеглите от интернет от уеб сайта на производителя на адаптера. Можете да премахнете предварително драйвера и да го инсталирате само след това.

Най-добрият вариант е използването на автоматизирани програми, които ви позволяват да търсите и инсталирате драйвери без намеса на потребителя (например, драйвер Booster). С този метод на инсталиране, потребителят, както се казва, убива две птици с един камък, защото най-новите драйвери ще бъдат инсталирани за всички устройства, присъстващи в системата.

Понякога, обаче, като причина за неработоспособността на устройството, системата може да покаже съобщение, че е изключено. Тук ще трябва да проверите неговата активност в секцията със свойства (има бутон за захранване) и може би дори в конфигурацията на основната входно-изходна система (BIOS).

Диагностика на свързаността с Windows

Безжичната мрежова връзка (без връзка) Windows 7 или всяка друга модификация на системата може да провери самостоятелно, въпреки че няма голяма надежда за отстраняване на проблема. Ако обаче кликнете върху иконата за връзка в тавата, ще видите връзка към отстраняването на неизправности.

Кой знае, може би ще помогне на някой, но в повечето случаи не трябва да разчитате на него.

Специални помощни програми за отстраняване на неизправности

И накрая, погледнете последната връзка към безжичната мрежа. Няма връзка след като се опитате да разрешите проблема с всички описани по-горе методи? Като алтернатива можете да използвате специални програми.

Например, една от най-популярните програми е все още малка програма, която Microsoft Fix It. Приложението, както вече е ясно, е предназначено за премахване на грешки в Windows системите, включително отстраняване на проблеми с мрежовите връзки. По принцип в Интернет може да се намери достатъчно голям брой подобни програми на трети страни, така че с тяхна помощ е възможно да се отстранят грешките и провалите на връзките.

Ако нищо не помогна ...

Остава да добавим, че ако нито един от горните методи не работи, възможно е проблемът да е в хардуера. Ще трябва да открият причината сама или в сервизен център. Може би рутерът е дефектен, може би нещо не е наред с Wi-Fi модула. В този случай няма друго решение, освен подмяната на тези компоненти.

Ако се наблюдават откази в софтуера, трябва да се обърне внимание на наличието на оптимизатори, инсталирани в системата. Понякога те спонтанно се опитват да „подобрят” интернет връзката, да включат Turbo режима и т.н. Въпреки всичко това само дава обратен ефект. Какво да направите в този случай? Като начало можете да опитате просто да изключите тяхната оптимизация на фона, или по-скоро да ги премахнете напълно и след това да проверите връзката.