DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN: как да го поправя? Грешка в интернет връзката

Anonim

Много често при опит за достъп до някои защитени ресурси може да се появи повреда с описание на грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN. Как да поправим ситуацията, сега и вижте. За да направите това, има няколко начина, които ще бъдат полезни както за обикновения потребител, така и за системния администратор.

Какво означава грешката в DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN?

Въпреки че от описанието на провала изглежда, че проблемът е с DNS сървъри, това не винаги е така. Грешка при търсене в DNS често се издава от платежната система WebMoney. Що се отнася до него, проблемите често могат да бъдат свързани с неправилно конфигуриране на сървъри, но блокирането от самата операционна система (защитната стена) играе основна роля.

Когато се опитате да получите достъп до определен интернет ресурс, може да се появят и грешки при търсене в DNS. В този смисъл той донякъде напомня прословутия провал, свързан с невъзможността да се покаже исканата страница с указание за типичен 404 код.

Какво означава тази ситуация? Само че чрез предпочитаните настройки компютърната система не може да се свърже с отдалечения сървър, на който се намира необходимото съдържание. В този случай дори получаването на автоматични настройки от доставчика не играе никаква роля.

Грешки в параметрите на DNS

Грешките при търсене в DNS сървъра могат наистина да бъдат свързани с неправилни настройки в свойствата на протокола TCP / IP. Получаването на автоматизирани параметри за някои сайтове и услуги е просто невъзможно.

Например за услуги като Google и Yandex трябва да въведете конкретни стойности на параметри, които не са предоставени в стандартната конфигурация. За да конфигурирате, трябва да въведете IP свойства на четвъртата или шестата версия, ако се използва, и въведете необходимите параметри. В същото време проверете полето за използване на прокси сървъра за локални адреси. Ако там има отметка, то трябва да бъде премахнато, тъй като използването на прокси система в повечето случаи се възприема като потенциално опасна връзка (глупост!).

Освен това, задаването на предпочитани и алтернативни адреси често може да доведе до проблеми с достъпа до други сайтове. Един ресурс ще бъде отключен, а от друга ще има същия проблем. Няма да променяте адресите за всеки ресурс? Има изход от тази ситуация.

Настройки на мрежата

За повечето обикновени потребители този проблем е неразрешим. Но от друга страна, нека разгледаме появата на грешка в DNS сървъра с описанието на DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN. Как да се определи такъв провал? Ако се вгледате в ситуацията, такава грешка показва само, че домейнът на искания ресурс не може да бъде определен.

Най-простото обновяване на страницата (бутонът Refresh в браузъра или клавиша F5) трябва да помогне.

В допълнение към софтуерните повреди, проблемът, че DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN грешката се генерира постоянно, може да бъде свързана с неизправности на мрежовите устройства (лоша кабелна връзка, неправилни настройки на маршрутизатора, несъответствие между името на компютъра и използваната мрежа, изключен безжичен модул и т.н.).

Всички тези проблеми са решени съвсем просто и не трябва да се фокусирате върху тях. Но когато някой софтуер се опита да коригира грешката, трябва да помислите.

Програмата коригира грешки. Как да се отървем от него?

Отидете на най-простия начин да решите проблема. Обадете се в менюто на конзолата "Run" (Win + R) и въведете командата ncpa.cpl, която осигурява достъп до протоколите, използвани по време на връзката.

След това настройката на мрежата включва въвеждане на адреса на предпочитания DNS сървър (предписваме четири осмици, а за алтернативата използваме две осмици и две четворки). В полето за потвърждение на изходните параметри се поставя отметка по избор, но за да проверите конфигурацията на системата и нейните бъдещи характеристики, е по-добре да използвате този параметър.

Отстраняване на неизправности в Windows

Ако инсталацията на нови параметри не работи, трябва да въведете командата ipconfig / all в командната конзола, за да се уверите, че локалният адрес е разпознат от системата.

Но е по-добре да поискате проверка на параметрите в настройките на услугите, които се изпълняват в момента или които са предвидени за изпълнение във фонов режим. За да направите това, използвайте командата services.msc. След като влезете в редактора, трябва да проверите линията с DNS-клиента. Типът стартиране трябва да бъде настроен на автоматичен (настройката на мрежата не може да свърши без нея).

В изключителни случаи трябва да обърнете внимание на предварително инсталирания DNS клиент и неговите настройки. За да промените настройките, използвайте стандартния “Контролен панел”, след това влезте в раздела за администриране и потърсете там менюто “Услуги”.

Разделът с общи настройки ще покаже настройките на DNS клиента по подразбиране. Отново, в начина на стартиране трябва да зададете стойността на автоматичния старт. Ако услугата е деактивирана, трябва да натиснете бутона старт.

По този начин, в повечето случаи, проблемът с DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN грешката е решен. Как да се определи положението изглежда разбираемо. Но тук трябва да обърнете внимание на някои фактори от трети страни, които не са свързани с мрежата или с зададените параметри.

Ако нищо не помогна ...

Ако е невъзможно да се коригира или отстрани грешката, използвайте подходящите автоматични настройки и помощни програми. Например програмата Microsoft Fix It!

Тя може да премахне много откази, включително корекция на параметрите на интернет връзката. В този случай съгласието на потребителя обикновено не се изисква и приложението не променя параметрите на текущата връзка (освен ако не оптимизира скоростта на връзката програмно, което потребителят дори няма да има представа).

Дори връщането на системата към предишното състояние понякога помага (при условие, че има проблем с грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN). Как да се определи положението вече е ясно. Но първоначално е необходимо да се определи самият проблем, който е причинил този неуспех, и едва след това да се справи с неговото елиминиране. И въпросът тук не е дори в използваните средства, а в концепцията за разбиране на самия проблем. Методите на програмата са добри, но не винаги играят основна роля. И често възникването на грешки от този тип е свързано с настройките на параметрите на мрежовата връзка. А пълната автоматизация на настройките често не може да гарантира, че комуникацията при достъп до даден ресурс ще се извърши със скоростта, първоначално определена от доставчика.

И накрая, можете да използвате функцията за изчистване на съдържанието на кеша на интернет браузъра по подразбиране. Но това е по-скоро крайна мярка, която няма пряко влияние върху премахването на проблема.