Език за програмиране на надраскване: създайте първата програма

Anonim

Казват, че един програмист е професия на бъдещето. Така ли е? Вероятно, но е невъзможно да се дадат точни отговори на този въпрос. Въпреки това, много родители на възраст от 5-6 години изпращат децата си в кръгове по програмиране. Всъщност, програмирането за деца е много полезно, защото развива логика и стратегическо мислене, а също така и постепенно учи решаването на големи проблеми. Може да изглежда странно за едно дете да посещава програмен кръг в ранна възраст, защото има сложни изчисления, неизвестни думи и така нататък, но всичко това не е така. Факт е, че са създадени езици за преподаване на програмиране на децата. Например, езикът "Scratch".

Повече за Scratch

Scratch е разработен от малка група програмисти. Целта беше да се научи на всеки човек основите на програмирането. По принцип, разбира се, е използван езикът за програмиране на Scratch за обучение на деца.

Този език не използва код, а блокира събития. Може да възникне въпрос: "Какво е това програмиране, ако там няма код?" Въпросът е само в развитието на логическото мислене. Факт е, че програмирането на всички езици по принцип е еднакво, само синтаксисът е различен. Основното нещо е да проникнете в логическия компонент, а след това просто да приложите необходимите оператори, така че компютърът да ви разбира. Следователно развитието на логическото мислене в програмирането е в основата на всичко.

Scratch се появява едва през 2006 г. Този език започна да се прилага по целия свят. Състои се от обекти, както и от блокове с определени команди. Самите блокове са разделени в 8 вида - в зависимост от техния екип. Във всеки един или друг отбор се посочва например командата "завий на ляво".

Къде да изтеглите и как да инсталирате?

Можете да изтеглите програмата на официалния сайт на проекта. Там можете да видите уроци и примери. Между другото, този език има много обширна и ясна документация, която винаги ще ви помогне по време на обучението. Тя може да бъде намерена и на официалния сайт на езика за програмиране Scratch за деца.

Изтеглете програмата и започнете работа. Ще видите следния прозорец.

Изберете мястото, където искате да инсталирате Scratch, и кликнете върху "Продължи". След това инсталацията ще започне. След като инсталацията приключи, програмата ще се стартира автоматично.

Scratch изглежда така.

Както виждате, първоначално той е на английски. Ако имате нужда от руски или друг език, трябва да кликнете върху кръга в горния ляв ъгъл, който прилича на глобус, и след това да изберете езика, от който се нуждаете.

Първата програма в езика за програмиране Scratch

Опитайте се да направите първата си програма на този чудесен език. Да предположим, че се нуждаете от характер (в нашия случай, Scratch cat), за да се движите всеки път, когато натиснете интервала. За да направите това, отидете в раздела за скриптове и кликнете върху раздела "Събития". Изберете блока "Когато е натиснат клавиш" с мишката и го плъзнете надясно. Всичко трябва да е като на снимката.

Следващата стъпка е да отидете в раздела "Движение". Изберете реда "Отиди 10 стъпки" и плъзнете надясно, след това се свържете с първия блок. Тя трябва да бъде както следва:

Направено ли е? Сега кликнете върху зелената кутия и интервала. Вашата котка ще се движи всеки път, когато натиснете клавиш. И това отнема само няколко минути.

Така че няма нищо трудно в създаването на програми. Абсолютно всеки може да влезе в света на програмирането точно сега!

данни

Езикът за програмиране Scratch е един от най-добрите езици за навлизане в света на програмирането. Само за няколко минути можете да направите първата си програма и да покажете резултатите на семейството и приятелите си.

Между другото, дори и в езика за програмиране Scratch, можете да програмирате платформата Arduino и да направите първите си стъпки в роботиката. Например, събирайте роботи, интелигентни системи и др. Ако искате да започнете да програмирате, но не знаете кой език първо да научите, отговорът е прост - Scratch!