Как да активирате Task Manager: най-прости методи

Anonim

Както знаете, в Windows-системите има толкова интересен вграден инструмент като „Task Manager“. Почти всеки потребител знае как да го включи (спрем на това отделно). Въпросът за пускането на аплета и местоположението на оригиналния файл, който е отговорен за неговото пускане, трябва да бъде обяснен в някаква по-широка интерпретация от тази, предлагана от различни компютърни курсове или съмнителни източници в интернет.

Какво е Task Manager и защо е необходимо?

За начало, кратък поглед върху теорията. Не е тайна, че абсолютно всички Windows системи, независимо от модификацията, версията или инсталираната инсталация, са склонни към грешки и внезапни катастрофи, което може да доведе до прекъсване на работещи приложения.

Добре само. Но най-новите подобрения на Windows 10 причиняват такива катастрофални последици, че системата може да бъде реанимирана доста трудно. Но можете да го направите. Като се имат предвид методите, свързани с използването на командния ред, започвайки от сменяеми носители, тук най-напред се оказва помощникът на “Windows”. Как да го включите, всеки потребител знае какво се нарича, почти от люлката - комбинация от три пръста. И именно в него можете да предприемете всички действия, за да завършите работата на окачената програма. Освен това самият Task Manager може да се използва за много полезни настройки.

Например, той може да проследява всички активни процеси, и когато вирусите бъдат открити, отидете до местоположението на оригиналните файлове на желаното приложение, прегледайте параметрите за изпълнение, разберете коя програма зарежда най-много системните ресурси и т.н. В Windows 10 Task Manager е претърпял значителни промени, тъй като в него е интегриран разделът Startup, който преди това е бил наличен само в системния конфигуратор, извикан през конзолата с помощта на командата msconfig. По отношение на бърз достъп до активни процеси и настройки, заобикаляйки конфигуратора, десетата модификация на операционната система стана много по-удобна. Всъщност, в края на краищата, всички основни настройки на параметрите са концентрирани в един аплет. Понякога, за да се извърши някакво действие (например стартиране на определено приложение), достатъчно е да се използва главното меню на самия диспечер, като се регистрира в него, както в менюто за изпълнение на програмата, името на стартовия аплет. Също така, това се отнася и за извикването на системните инструменти.

Как да активирате диспечера на задачите в Windows 7 или друга система, използваща класическия метод?

Но нека се върнем към основния въпрос. Така че, как да се даде възможност на "Task Manager" на Windows 7 или в системи с ранг по-висока или по-ниска? Няма нищо сложно за това.

Всеки, дори и начинаещ потребител, знае, че за това се използва последователността Del-Ctrl-Alt. Понякога може да се използва комбинация от Ctrl-Shift-Esc, която малко хора знаят. За това, което е необходимо да се въведе такова дублиране, можем само да гадаем, но фактът, както се казва, остава факт, въпреки че има разумно обяснение за това.

В първия случай се извършва излизане, след което се появява съответния екран с менюто, във втория, „Task Manager” се стартира директно в работещата система, без да се оставя регистрацията на потребителя.

Как да активирате "Task Manager" на Windows от конзолата?

Друг метод за стартиране на програмата е да използвате менюто "Run", което може да се активира чрез бутона "Старт", или в приложението за тази бърза комбинация Win + R.

Как да активирате "Task Manager" в този случай? Много просто! Тук трябва да въведете командата taskmgr в полето за въвеждане на име на програмата. Това, между другото, се счита за един от малкото методи за извикване на аплет, когато стандартните комбинации не работят поради неизправности в самата операционна система.

Какво ви е необходимо, за да стартирате аплета с администраторски права?

В същото време си струва да се отбележи, че в някои случаи Task Manager трябва да се изпълнява с администраторски права.

По правило има специален бутон за стартиране от името на администратора в същата конзола за изпълнение на изпълними програмни файлове. Въпреки това, в някои сборки иконата за стартиране на администратор в самия бутон може да липсва (липсата на права за достъп за потребител, който не е в групата на администратор, понастоящем не се разглежда). И така, какво да направя и как да активирате администратора на "Task Manager"?

Физическото местоположение на програмния файл и неговото начало

За да направите това, можете да използвате обичайния "Explorer" или друг файлов мениджър. Тук трябва да намерите самия файл, който е отговорен за стартирането на аплета. Ако някой не знае, всички такива файлове обикновено се намират в директорията System32, а в 64-битови системи те се дублират в папката SysWOW64.

По този начин, въпросът как да се активира Task Manager е решен съвсем просто (в посочените папки и стартиране на желания изпълним файл от името на администратора чрез използването на менюто RMB). Това в първия случай, че във втория случай ще бъде причинен този аплет, който съответства на архитектурата на системата. Ако някой не разбере, 32-битовата версия се извиква от първата папка, а втората директория е предназначена да извика 64-битовата модификация, въпреки че в 64-битовите системи няма разлика.

заключение

Както вече можете да разберете, няма нищо особено трудно при стартирането на Task Manager. Единственият въпрос е колко добре потребителят разбира целта на този аплет и е готов да го използва за своите нужди. Все още можете да прекратите потребителските приложения, но не е необходимо да докосвате системните процеси, особено когато потребителят види наличието на, например, четири или шест процеса svchost.exe (освен ако това не е вирус).