Оценка на производителността на процесора Intel

Anonim

Този материал ще даде оценка на производителността на процесорите на водещия производител на този продукт, Intel. Тази компания заема господстващо положение на този високотехнологичен пазар, като полупроводниковите решения се намират в почти всичките му сегменти.

Защо Intel?

Както беше отбелязано по-рано, силиконовите чипове на Intel са в основата на повечето електронни устройства. Започвайки с смартфони и таблети, продължавайки с нетбуци, ултрабуци и лаптопи и завършвайки с мощни персонални компютри - по-голямата част от тази технология се основава на полупроводникови продукти на този водещ производител. Ето защо, оценката на производителността на процесорите Intel, колкото е възможно по-точно за всеки от сегментите на този голям пазар, ще определи най-оптималните технически спецификации. Именно върху тях конкурентите на Intel се ориентират и поради това се опитват да настигнат водещия производител на полупроводникови продукти.

Сегмент за мобилни притурки

Производителността на смартфоните, базирани на чипове на Intel, включва най-новите устройства от серията ATOM. Съставът на тази линия включва X3, X5 и X7. Най-малко продуктивни в този случай са първите полупроводникови решения, а C3405 и C3445 са включени в този моделен диапазон.

Техните технически параметри са еднакви: 4 изчислителни модула, честотен диапазон 1.2-1.4 GHz, 1 MB кеш памет и 28 nm производствена технология. Основната разлика между тези два полупроводникови продукта е, че първият е предназначен за употреба като част от таблети и няма мобилен комуникационен модул, а вторият е предназначен за пазара на смартфони и е оборудван с клетъчен трансивър. Линията X5 включва и два модела CPU: Z8300 и Z8500. Те имат и 4 блока за обработване на кодове, но тези кристали вече са произведени съгласно нормите от 14 nm, оборудвани с голям кеш от 2 MB и тактовите честоти за първия са в диапазона 1.44-1.84 GHz, а вторият - 1.44 -2, 24 GHz.

Флагманът на линията X7, в този случай - Z8700. Неговите характеристики са почти идентични с X5. Разликата е само в часовите честоти - 1.6-2.4 GHz. Основните технически спецификации на това семейство процесори са дадени в таблицата по-долу.

Характеристики на фамилията процесори за смартфони и таблети

Чип семейство

Модел на CPU

Честоти, GHz

Kesh, MB

Брой жила, бройки

Технология, nm

X3

S3405

1.2-1.4 GHz

1

4

28

S3445

X5

Z8300

1, 44-1, 84

2

14

Z8500

1, 44-2, 24

X7

Z8700

1.6-2.4

Ниши бележници

Оценката на производителността на процесорите за лаптопи на Intel в рамките на базовата архитектура на 7-то поколение е както следва:

  • Решението на Office-клас в този случай е заето от CPU на линията Celeron. Максималната автономия и минималната скорост, която е достатъчна само за офис приложения, сърфиране в интернет и други неизискващи задачи, в този случай излизат на преден план. Съставът на тази линия включва два модела на процесора - N3350 и N3450. Основната разлика между двете е броят на изчислителните блокове. Първият чип има само 2, а вторият има 4. Съответно във втория случай скоростта ще бъде малко по-добра.

  • Първокласните лаптопи са базирани на процесора Pentium, който в момента се състои от 1 чип - N4200. Подобрените технически спецификации на този процесор позволяват да се демонстрира по-висока скорост. В резултат на това този чип дори ви позволява да стартирате някои играчки с минимални изисквания за хардуерни спецификации.

  • Средните мобилни компютърни системи са базирани на Core i3 процесора. Както и в предишния случай, само един модел, 7100U, принадлежи към това семейство процесорни устройства. Подобрените технически параметри в сравнение с предишните чипове и наличието на NT технология могат значително да увеличат производителността, в този случай е възможно да се пуснат почти всички играчки. Единственото изключение в този случай са тези, които излагат най-строгите изисквания за архитектурата на микропроцесорите.

  • Най-продуктивните лаптопи са базирани на i5 и i7 чиповете. Отлични технически параметри и феноменална скорост позволяват на собствениците на такива компютри да решават всякакви проблеми. Дори и най-пресните и най-взискателните играчки в този случай ще отидат без никакви проблеми. Данните за фамилията процесори в момента са представени от следните модели: 7200U и 7Y54 за i5 и 7500U и 7Y75 за i7, съответно.

настолни компютри

Класификацията на производителността на процесорите за настолни компютърни системи е много по-голяма от това, което се дублира с предишните за лаптопите. Само ако в предишния случай става дума за 7-то поколение чипове, тогава в този случай на преден план излиза 6-та. В този случай актуализацията на моделната гама на процесора е насрочена за януари 2017 г. В резултат на това текущата оценка е както следва:

  • Нивото на офис решения се заема от решенията на Celeron (модели G3900 и G3920). Между тях няма фундаментални различия. Само в последния случай честотата на часовника е леко повишена от 2.8 GHz до 2.9 GHz. В противен случай, това са отлични чипове за създаване на офис компютърна система.

  • Първоначалното ниво в този случай също е заето от CPU на Pentium линия (модели G4400, G4500 и G4520). Нивото на представяне в тях е почти идентично. Тези чипове са чудесни за основни игрални системи. Но в този случай, собственикът ще трябва да се откаже от пускането на най-взискателните играчки, които поради недостатъчни хардуерни спецификации на такъв компютър няма да работят.

  • Средното ниво, както в случая с лаптопите, е пълно с Core i3 процесор. Техните модели са 6100, 6300 и 6320. Тяхното изпълнение е повече от достатъчно за комфортен геймплей във всяка съвременна игра. Основният фактор, който увеличава производителността, е наличието на NT технология и увеличаване на потока на обработка на програмния код от 2 на 4.

  • Производителността на процесорите на Intel за десктопи ще бъде непълна, ако извадите процесорите от серията i5 и i7 извън таблицата. Те осигуряват феноменална скорост и ви позволяват да решите всички възможни в момента задачи. Моделите 6400, 6500 и 6600 са за линия i5, 6700 за линия i7.

резюме

Като част от този материал беше даден текущият рейтинг на производителността на процесора от водещия производител на полупроводникови продукти Intel. С него можете да определите собствеността на устройството и да откриете списъка с задачи, които могат да бъдат решени с негова помощ.