ATI Radeon HD 5570: спецификации, ревюта, ревю

Anonim

Бюджетният представител на компютърния сегмент, видео адаптерът Radeon HD 5570 от производителя ATI, съществува на вътрешния пазар от много години. Чипът е популярен сред дискретни видеокарти и мобилни решения. Изглежда, че в продължение на няколко години разработчиците не успяха да създадат нещо ново и по-продуктивно в една евтина класна стая. В тази статия читателят ще се запознае с популярния графичен ускорител и ще се запознае с неговите технически характеристики. Ревюта, прегледи и препоръки на ИТ специалисти ще помогнат на потенциалните купувачи да направят правилния избор.

В търсене на щастие

Графичната карта ATI Radeon HD 5570 е проектирана да елиминира конкурентния Nvidia GeForce GT240. Съответно, производителят за борбата в бюджетния клас за шампионата пусна четири модификации на графичния ускорител. Всички те се различават не само по количеството RAM, но и в технологията за производство на автобуси (GDDR3 и GDDR5). За да могат да превъзхождат по-добре конкурент, ATI технолозите трябваше да предоставят видео адаптера с някои съвременни разработки, които се въвеждат в устройствата на игровия сегмент.

Много производители на преносими компютри се интересуват от достойно изпълнение на бюджетното устройство. Вярно е, че този интерес се ограничаваше само до производството на компактни мобилни устройства и ултрабуци. Но за всичко в ред.

Обявени спецификации

Четири модификации на видео карти имат само две разлики между тях. На пазара потребителят може да закупи видео адаптер с 128-битова шина, изградена с GDDR3 или GDDR5 технология. Втората разлика е размерът на паметта: 512 MB или 1024 MB на борда. Всички останали технически модификации на ATI Radeon HD 5570 са идентични (разбира се, с изключение на производителността).

Графичното ядро ​​е изградено на 40-нанометров процес и има площ от 104 мм 2 . В този случай около 627 милиона транзистори са разположени на един чип. Тактовата честота на графичното ядро ​​е 650 MHz. Най-атрактивният индикатор е консумацията на енергия от видеоадаптера - само 35 вата. Този параметър привлече вниманието на много производители на мобилни устройства, тъй като ниската консумация на енергия на лаптопа е ключът към дългосрочната работа в офлайн режим.

Модерна технология през лилавите очила

За много собственици на видеоадаптера, базиран на чипа ATI Radeon HD 5570, характеристиките на производителността са по-важни от тези на хардуерното ниво. В медиите има много ревюта, които потвърждават този факт. Но внедрените технологии са отговорни не само за изпълнението, но и за качеството на предаваното изображение.

Графичният ускорител ATI Radeon HD 5570 поддържа DirectX 11 (директният конкурент използва стария комплект инструкции за DirectX 10). За прехвърлянето на триизмерна графика в HD 5570 чипа, OpenGL 4.0 е отговорен (Nvidia поддържа само третата модификация). Феновете на продуктите GeForce със сигурност ще упречат на производителя ATI при липса на CUDA технология. Въпреки това не трябва да забравяме, че видеокартата в бюджетния сегмент, където ниската цена е по-важна от производителността.

Изкуствено създадена популярност

Световната популярност на чипа Radeon HD 5570, чиито характеристики не надхвърлят най-евтината класа на компютърния пазар, се дължи на Apple. Факт е, че добре познатата марка е гледала този икономичен графичен ускорител за своите лаптопи и компютри "всичко в едно". Въпреки това, много ИТ специалисти не разбират правилно политиката на компанията, когато се инсталира бюджетен видео адаптер във високопроизводителни системи, базирани на Intel Core I7.

Между другото, технолозите на Apple трябва да получат дължимото - след малки подобрения видеокартата, базирана на чипа Radeon HD 5570, получи по-голяма памет. Американският производител представя своите продукти с два гигабайта видеопамет, които могат да растат с RAM до 6 GB. Това е истински пробив на компютърния пазар. Много други производители последваха водещите продукти на Apple и предоставиха лаптопите си с графичен ускорител от нисък клас, но във всички прегледи на такива мобилни устройства има много негативи за производителността на видеокартите в игрите.

Правилният подход на производителите

Отдавна е известно, че бюджетните видео адаптери във фабричната версия напълно отсъстват на световния пазар, а в продажбите на дребно тези продукти се предлагат за закупуване на потребители при напълно различни марки. Графичният ускорител, базиран на ATI Radeon HD 5570, може да бъде закупен под логото на ASUS, PowerColor, MSI, HIS, Gigabyte и много други компании.

Всички видео адаптери от различни доставчици имат почти еднакво представяне във фабриката, но се различават по цена и удобство при работа, което предполага ниски нива на шум и наличие на необходимите интерфейси за свързване на монитори. Всъщност купувачът избира закупуването си не по броя на кадрите в секунда в динамичните игри, а с наличието на необходимите портове (DVI, HDMI, VGA, DisplayPort) и качеството на охладителната система.

Мълчанието - гаранцията за здраве

Най-нископроизводителният продукт в бюджетния сегмент се счита от мнозина за HIS видео адаптер, базиран на Radeon HD 5570. Отзивите на собствениците твърдят, че графичният ускорител не е предназначен да стартира много популярни игри. Интересно е повече сред домашните потребители, които се нуждаят от компютър за работа с мултимедия и сърфиране в интернет. Видеокартата се различава от останалите представители на пазара с инсталираната пасивна охладителна система.

Ако няма въртящи се компоненти, това означава, че можете просто да забравите за шума. В своите прегледи ИТ специалистите препоръчват на потенциалните купувачи да обръщат повече внимание на HIS. Факт е, че огромната решетка от алуминиева сплав е разположена не само по целия периметър на дънната платка, но и осигурява възможност за монтиране на охладителя отгоре. Доста интересно решение за любителите на модернизацията на компютърните устройства.

Световен лидер в продажбите

Компанията Club3D, която има малко фенове на вътрешния пазар, се превърна в лидер в продажбите на видео адаптери на базата на чипа Radeon HD 5570. Овърклокът на графичното ядро ​​за увеличаване на производителността и красивата опаковка изглеждаше привлекателен за много купувачи. За чужденците е доста трудно да разберат, защото едно евтино устройство би било интересно за руско-говорящите потребители в бюджетна класа. Красив вид опаковка и увеличаване на производителността на чиповете с 5% овърклок не обясняват повишената цена на видеокартата с 2 пъти.

Друго нещо е марката ASUS. Че той притежава целия компютърен пазар в Русия (съдейки по годишните отчети на производителите за продажбите). Класически външен вид, собствена охладителна система, наличие на необходимите интерфейси и добри показатели за изпълнение. Очаквайте нещо повече от представителя на нискотарифния сегмент просто не е необходимо.

Експериментална играчка

Gigabyte направи доста интересно, представяйки своето решение на пазара на базата на графичния ускорител Radeon HD 5570. Прегледът на видеокартата кара професионалистите да вярват, че производителят е създал някаква играчка за онези, които обичат да правят експерименти. Става дума само за охладителната система - технолозите обръщат специално внимание на нея. Алуминиевият радиатор покрива не само графичното ядро ​​и модулите памет, но и батериите. На върха има гигантски нискочестотен вентилатор.

Производителят не е овърклоквал видео адаптера във фабриката, но е предоставил тази възможност на собственика. За да направи това, той доставя устройството със специализиран софтуер, който идва с включената видеокарта. Както показва практиката, резултатът е пряко зависим от качествения удар на системната единица. Бързото отвеждане на топлината и притока на охладен въздух не правят вентилатора на видеокартата много шумна и графичният ускорител показва достойни резултати в игрите.

Когато става въпрос за подаръци

Продуктите на PowerColor не са непознати. Това е една от малкото марки на пазара, която осигурява на пазара своите решения, пълни с популярни компютърни игри. Видеокартата, базирана на Radeon HD 5570 чипа, не е изключение - купувачите са поканени да изпитат представянето на графичен ускорител, като предадат една от популярните играчки (FarCry, Crysis или WarCraft).

Интересно е, че такъв комплект по никакъв начин не се отразява на пазарната стойност на видеоадаптера. Това означава, че наистина е дар, а не продажба. Няма оплаквания от работата на графичния ускорител - работи тихо, може да се овърклокне, поддържа популярни видео устройства.

Смешно устройство

XFX винаги се е опитвал да се открои на пазара на видео карти, опитвайки се да предостави на купувача уникално устройство. Такава съдба сполетя графичния ускорител Radeon HD 5570. Производителят инсталира собствена охладителна система с турбовентилатор, разположен в защитен корпус. Само размерите на този корпус са толкова миниатюрни, че осигуряват охлаждане само на графичното ядро ​​и модулите памет, които са разположени в непосредствена близост до кристала.

Корпоративният охладител, предварителният овърклок във фабриката и цветният дизайн доведоха до факта, че цената на продукта е малко по-висока от тази на другите представители. Да, повишаването на производителността е забележимо (в сравнение с видеокартите от други марки), но не е пряко пропорционално на цената. Още веднъж, производителят предлага на потенциалния купувач да даде предпочитание на външния вид, а не на високата производителност за ниска цена. Не забравяйте, че собственикът вижда видеокартата само веднъж - преди да го инсталирате в системния модул. А работата се следи непрекъснато.

В заключение

Видео адаптерът на базата на ATI Radeon HD 5570 е представен в бюджетния клас, което означава, че потенциалният купувач няма право да изисква висока производителност в игрите или потенциала при овърклокването. Максимумът, който може да бъде постигнат, е стартирането на интензивна ресурсна играчка с минимални настройки за качество. Съответно, не се доверявайте на производители, които предоставят подарък, когато купуват динамични игри.

Когато става въпрос за работа с мултимедия (гледане на видео, работа с снимки, обработка на 3D-обекти), ползите от тази видео карта се увеличават. Особено ако говорим за устройство с 1 GB памет, работещо по технологията GDDR5: поддръжка за желаната функционалност, работа с DirectX 11 и Bly Ray, пълна съвместимост с всички кодеци на HD-видео и графики.