Как сами да монтирате системната единица: инструкции

Anonim

Не винаги в магазините за електроника можете да намерите готов компютър, който напълно отговаря на изискванията. Освен това, много хора могат да изплашат надценка върху готово оборудване. Изходът ще бъде самостоятелно сглобяване на системния блок. Важно е да изберете правилните части, като осигурите пълна съвместимост и оптимална комбинация от характеристики. Освен това, следвайки правилата и следвайки процедурата, е необходимо да се събере системната единица. Всъщност, това е доста прост процес: просто е невъзможно да се свърже нещо погрешно чрез усилията на производителите.

Какво е необходимо за монтаж

Преди да сглобите сами системната единица, трябва да подготвите следното:

 • Жилища. Проверка в спецификациите поддържа необходимия формат на дънната платка.
 • Дънна платка.
 • Процесорът.
 • Система за охлаждане на процесора. Често идва с него.
 • RAM.
 • Твърд диск или SSD. Може би и двете едновременно.
 • Захранване.
 • Видеокарта, ако няма вградена или не е достатъчно мощност.
 • Отвертка Phillips.
 • Термична паста.
 • Винилови замазки

Инсталирайте процесора

При закупуване на процесор и дънна платка е важно да се провери тяхната съвместимост. Гнездата трябва да съвпадат. Научете тази информация може да бъде в характеристиките на компонентите. Монтаж, за по-голямо удобство, поведение извън кутията.

Ако имате Intel, трябва да преместите лоста отдолу и да го повдигнете. След това изваждаме защитния пластмасов капак и поставяме контактите на процесора надолу. За правилното позициониране на процесора и в ъгъла в ъгъла се изчертават малки триъгълници. Те трябва да съвпадат.

Уверете се, че процесорът е точно на място, не се клатушка и не е изкривен. След това спуснете лоста и го фиксирайте на място. Сглобяването на системния модул със собствените си ръце, ние продължаваме с повишено внимание: процесорът се притиска плътно и ще се изисква малко усилие, но трябва да действаме внимателно и да не позволяваме прескачане или непълна инсталация.

AMD процесорите са инсталирани по подобен начин. Също така е необходимо да повдигнете лоста настрани. След това поставете процесора на триъгълника в ъгъла, съвпадащ със същото на гнездото. Проверяваме дали процесорът правилно се поставя на място и след това спускаме и фиксираме лоста.

Охладителна система

Преди да инсталирате охладителната система, е необходимо да нанесете термична смазка върху металната капачка, която защитава кристала на процесора. Не е необходимо да се прилага много, една капка е достатъчна в центъра. Самата охладителна система ще я разпредели по повърхността.

Има 4 дупки около процесора. Те трябва да поставят краката на охладителната система. Те трябва да са в затворено положение. Внимателно натиснете, докато чуете 4 кликвания.

След това свържете захранването към охладителя. Съединителят за захранване, от който се нуждаем, обикновено се намира на горната част на дънната платка и е означен като CPUFAN. Това са 4 лепенки.

На дънните платки за AMD процесорите веднага инсталираха пластмасов монтаж под охладителя. Достатъчно е да нанесете термична смазка, поставете охлаждане и закачете страничните метални скоби в центъра на пластмасовата основа.

За повечето задачи е достатъчна стандартна охладителна система. Важно е да се притеснявате за добър въздушен поток. Ако искате да овърклокнете процесора или да направите системното устройство тихо, ще трябва да закупите по-ефективна охладителна система.

В този случай трябва да проверите съвместимостта с вашия сокет, ако използвате Intel, но AMD не е променил монтирането от времето на първите си процесори.

оперативна памет

Следващата стъпка в сглобяването на системния модул със собствените си ръце ще бъде инсталирането на RAM. За новите системи те ще бъдат DDR4 ленти, но ако не се използват процесори от последно поколение, DDR3 може да е подходящ. Максималният поддържан обем, честота и тип памет могат да се видят в характеристиките на дънната платка.

В RAM, в областта на контакт, има малък жлеб, който ще ви помогне да поставите паметта в правилната посока. Ако дънната платка поддържа 4 или повече ленти, трябва да проверите в инструкциите за дънната платка, кой конектор е по-добре да вмъкнете. Например, обикновено производителят посочва 2 и 4 конектора.

Инсталиране на захранване

След това е захранването. Инсталирането му зависи от тялото и по-точно от това дали има горна или долна инсталация. Последното е по-добро, тъй като привлича въздух отдолу, а не от горещо тяло. От друга страна, по този начин повече прах попадне в него, така че в корпуса трябва да се монтира фина мрежа.

Независимо от начина на монтиране, вентилаторът винаги гледа надолу, а превключвателят - към задната стена на кутията. Там ще намерите специални дупки, които трябва да съвпадат с тези на захранването. След това може да се завинтва.

Ако захранването е модулно, инсталирайте необходимите контакти за захранване.

Инсталиране на дънната платка

Следващата стъпка е да инсталирате платката в кутията. Обикновено 12V захранващия конектор е опънат. Ако е възможно да го вмъкнете предварително, и това няма да попречи на инсталирането, трябва да направите това преди да монтирате дънната платка, в противен случай ще забележимо ще се огъне в процеса.

Дънната платка е монтирана в кутията на специални метални крака. Понякога те са предварително инсталирани, но често трябва да го направите сами. Необходимо е да се знае форм-факторът на дънната платка, тъй като броят на скрепителните елементи и тяхното местоположение се различават. Често производителите маркират дупките в кутиите или ги посочват в инструкциите.

След като инсталирате краката върху тях, можете да поставите дънната платка, като първо поставите щепсела в гърба на кутията, след което подравнете контактите върху нея. След това затегнете дъската.

На този етап е по-добре да свържете предния панел на кутията към дънната платка. Става дума за аудио вход, USB и бутони. Това ще бъде неудобно по-късно.

Носители на информация

В това отношение, за много случаи, всичко е индивидуално. Обаче, те трябва да имат подвижна рамка за бързо отстраняване или отвори в самия корпус, за да се завинтва носачът.

Видеокарта

Последната стъпка е да инсталирате видеокарта. Първо трябва да премахнете или прекъснете щепселите на гърба на кутията. За начало е по-добре грубо да прикрепите картата, за да не се прекъсне излишъкът.

След това просто поставете видеокартата в горното гнездо с вентилаторите надолу, докато не чуете характерно щракване. Последната стъпка: прикрепете я към задната част на калъфа за сигурно прилягане.

връзка

Когато се инсталира цялата плънка, е време да преминете към свързване на захранването и необходимите интерфейси. Как правилно да монтираме системната единица, така че да е красива? Тя вече зависи от самия блок. Съвременните скъпи модели имат специални отвори в страничната стена, под които можете да водите всички проводници. Тя е красива, не пречи на потока на въздуха, а също така и по-лесно за отстраняване на прах.

Свързваме се към съединителя за дънната платка 12V до 24 пина. След това свързваме мощността на процесора с 8 пина. Ако има нужда, ще трябва да прикачите захранването към видеокартата. Наличието и броят на контактите зависят от неговата мощност. След това свържете феновете в кутията към дънната платка. Конекторите са същите като за охлаждане на процесора.

Следващата стъпка е да свържете захранването към твърдия диск. След това - SATA кабел за прехвърляне на информация към диска и дънната платка. Кабелът е двупосочен и контактите са еднакви. За една красива инсталация ще са необходими винилови връзки.

Колко струва сглобяването на системната единица зависи от конкретните задачи и характеристики. С ограничен бюджет, трябва внимателно да разгледате приоритетите. Например, за работа със снимки и рисунки, акцентът е върху процесора. Не се страхувайте сами да съберете системната единица: направете го лесно и просто.