MS SQL Server: инсталиране и конфигуриране. Версии на MS SQL Server. MS SQL Server и 1С

Anonim

MS SQL Server е система за администриране на база данни от добре позната корпорация Microsoft. Продуктът е силно конкурентен и се използва от големи промишлени предприятия и физически лица. Днес често се използват бази данни, съответно търсенето на тази програма непрекъснато се увеличава. Разработването на този продукт започва през 1985 г. и оттогава всяка година се пускат нови версии на програмата, разработчиците въвеждат нови полезни функции и премахват ненужните стари.

История на развитието, 90-те години

1989 - родена е първата версия на софтуера, разработена съвместно от Microsoft и Ashton-Tate. Проектът не е придобил очакваната популярност. Първо, потребителите на продукта ще трябва да преминат към друга операционна система. Второ, към този момент конкурентите са успели да създадат DMMS с по-широка функционалност.

1990 - издаване на MS SQL Server версия 1.1. Що се отнася до функционалността, новата версия не се различаваше много от предишната (работа с данни, поддържащи SQL езика), но много грешки и пропуски бяха фиксирани.

1993 - почти едновременно с пускането на новата операционна система се появява SQL Server за Windows NT, който значително надминава конкурентите си по производителност.

1995 г. - издаването на Microsoft SQL Server 6.0, първият продукт, пуснат отделно от Sybase (компанията, с която Microsoft разработва софтуер от 1987 г.). Съобщението беше много успешно.

1998 - нова версия на SQL Server 7.0 е въведена в Лас Вегас. Много грешки бяха фиксирани, производителността се подобри. Тази версия на програмата е предназначена за големи корпорации, работещи с голямо количество данни.

История на развитието, 2000

1999 - родена е версията на MS SQL Server 2000, разработена за операционната система със същото име. Версията имаше много по-голяма функционалност от предишната. Сред тях, нов метод за достъп до данни, алгоритми за възстановяване, нов двигател (откриване на нови възможности за развитие).

2003 - създаването на MS SQL Server 2005. Тази версия значително опрости създаването на бази данни, ускори работата с голямо количество информация и излезе с коригирани грешки, които бяха в предишната версия.

2008 - появата на нова версия на програмата. Всъщност, това е по-функционална версия на MS SQL Server 2005. Няма големи промени в тази версия.

Настоящо време

През 2010 г. бе обявена мобилната версия на Compact 4.0. Версията не изисква инсталация и е съвместима с платформи като API, NET и Framework, Visual Studio 2010. През 2014 г. стана достъпна нова версия за потребителите. Много внимание се обръща на увеличаване на възможния размер на базите данни (до стотици терабайта) до бизнес разузнаването. Налице са и промени в представянето на базата данни в пространството. Следващата версия на продукта ще се нарича SQL Server 2016 и в момента се развива активно.

монтаж

Преди да започнете инсталацията, ви препоръчваме да се запознаете със системните изисквания. Минималните са:

 • Процесор - Intel (или съвместим) Pentium III 1000 MHz или по-висока.
 • RAM - 512 MB или повече.
 • Капацитет на твърдия диск - 20 GB или повече.

Препоръчителни системни изисквания:

 • Процесорът е Intel Core i7 3000 MHz или по-висока.
 • RAM от 4 GB или повече;
 • Капацитетът на твърдия диск трябва да бъде между 100 GB или повече.

Ако компютърът, на който е инсталирана програмата, отговаря на горните изисквания, можете да продължите с инсталацията. Инсталирането на MS SQL Server не е твърде сложно и не се различава от инсталирането на обикновени програми за Windows. Има само някои отличителни черти, които ще бъдат описани в тази статия.

 1. Първо трябва да стартирате инсталационния файл с администраторски права (за да направите това, щракнете с десния бутон върху файла и изберете "run as administrator").
 2. Отваря се прозорецът на Центъра за инсталиране. В него изберете секцията "Планиране", където ще бъде проверена конфигурацията на компютъра.
 3. Ако всичко вървеше добре, в същия прозорец, изберете елемента "Инсталация", в предложения списък, изберете първия елемент, където ни се предлага да инсталирате програмата или да добавите към нея нови компоненти.
 4. Въведете необходимия ключ (обикновено той е написан на кутията с инструмента).
 5. Приемете условията, описани в лиценза, и отметнете съответната клетка.
 6. След това кликнете върху бутона "Инсталиране".
 7. Изберете компонентите за инсталиране.
 8. Изберете „Стандартна инстанция“.

За оптимално функциониране на софтуера си струва да се настрои преди инсталацията. В следващата глава ще разгледаме как да направите това.

регулиране

Настройката на MS SQL Server се извършва преди инсталацията. Следователно, когато настройвате, трябва да бъдете особено внимателни, защото някои конфигурационни параметри няма да могат да се променят след инсталацията.

 1. В прозореца "Конфигурация на сървъра" ще бъде предложено да изберете вида на стартирането на услугите (автоматично или ръчно). На всички услуги, с изключение на пълния текстов филтър Daemon Launcher, изберете "Auto". Кликнете върху „Напред“.
 2. В раздела "Конфигурация на сървъра" няма нужда да променяте нещо, така че отново натиснете "Напред".
 3. В прозореца "Database Engine Setup" изберете "Mixed Mode" и задайте потребителско име и парола на администратора. В същия прозорец отидете в раздела "Каталози за данни". Инсталираме там пътя, където ще се съхраняват файловете с бази данни. Кликнете по-нататък.
 4. Изберете настройката по подразбиране (първи елемент).
 5. В прозореца с настройки за отчет за грешки изберете дали програмата автоматично ще изпрати доклад за грешка до Microsoft, за да подобри този софтуер.

При тази инсталация и конфигуриране програмата е готова за работа.

Настройка на отдалечен достъп

Помислете как да конфигурирате програмата за отдалечен достъп. Тази функция ще бъде полезна, ако дадена организация има инсталирана програма на повече от един компютър. След като инсталирате MS SQL Server, направете следното:

 1. В менюто Старт изберете Всички програми> MS SQL Server> Настройки на конфигурацията.
 2. Изберете протоколи за SQLEXPRESS, след това TCP / IP.
 3. Включете TCP / IP.
 4. Изберете "Properties" ("Свойства"), след това раздела IP Addresses (IP адреси).
 5. След това изберете SQL Server Services.
 6. Рестартирайте SQL Server Services, като изберете рестартиране.

След това трябва да позволите на защитната стена на операционната система да получава входящи съобщения. За да направите това, изпълняваме следните действия:

 1. Достъпът до функциите на защитната стена може да бъде намерен в менюто Старт> Административни инструменти.
 2. В отворения прозорец на защитната стена изберете Входящи правила.
 3. След това изберете Порт.
 4. Тогава ще трябва да посочите TCP и съответния номер, в нашия случай той е 1433.
 5. Следващата стъпка е да изберете Allow the connection.
 6. В следващата стъпка квадратчетата за Профили се проверяват навсякъде.
 7. Изберете подходящо име.

Ако всичко е направено правилно, базата данни на MS SQL Server може да се стартира дистанционно.

Полезни съвети

Разглежданият софтуер е доста сложен софтуер. Ето някои полезни съвети, които ще улеснят работата с MS SQL Server:

 • Ограничения при работа с 1С се отнасят за някои версии, така че преди да въведете тази система, трябва да изясните въпроса за съвместимостта на софтуера.
 • Ако стартирате базата данни в по-късна версия, тогава няма да можете да я стартирате на по-ранна версия.
 • Ако трябва да изпратите няколко задачи на сървъра в рамките на една транзакция , тогава трябва правилно да укажете типа на транзакцията. Най-удобният начин да направите това е да настроите режима за автоматично разпознаване на транзакции: SET IMPLICIT_TRANSACTIONS OFF.
 • Ако програмата даде грешка с няколко бази данни, това означава, че файловете на базата данни имат несъвместими версии. В този случай по-старата база данни трябва да бъде преобразувана в по-късна версия.
 • За да определите пътя на базата данни, кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете "Properties".

Вместо заключение

В момента релационните бази данни се използват в почти всички организации, където трябва да създадете големи и не много хранилища. Широкото разпространение на този софтуер дава на разработчиците голям тласък за развитие, в резултат на което всяка година представят на света все по-подобрени версии на своя софтуер. Комбинираното използване на MS SQL Server и 1C значително опростява работния цикъл на много предприятия, като ги елиминира от ненужни документи. Софтуерът сам по себе си не е много труден за използване и позволява на потребителите бързо да научат всички основни действия, необходими за работа с тази програма.