BSoD 0x0000000A Син екран: Как да решим проблема?

Anonim

Синият екран при стартиране на операционните системи Windows - явлението доста широко разпространено. Сега ще говорим за грешката BSoD 0x0000000A и други подобни. Като правило всички те възникват по подобни причини и се елиминират по сходни методи. В зависимост от ситуацията, предложените по-долу методи могат да бъдат приложени.

BSoD 0x0000000A: причини за повреди

Ако говорим за това, което може да доведе до срив при стартиране на системата, тогава трябва да започнем от номера на грешката и кода за спиране в описанието. В този случай помислете за появата на екрана BSoD 0x0000000A (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL).

Първо трябва да разберете самата същност на такъв провал. Без да навлизаме в технически подробности, може да се отбележи, че тази грешка възниква, когато няколко устройства или системни програми имат достъп до един и същ адрес на паметта. Описанието на стоп кода показва грешки при използване на така наречените IRQ прекъсвания.

Грубо казано, ние говорим за опит за получаване на достъп от устройство или програма до невалиден адрес на паметта, в резултат на което системният компонент Diskdump.sys неправилно задава стойността на входа / изхода на нула. По този начин е възможно да се реши проблемът чрез премахване на конфликти на хардуерни и софтуерни нива.

BSoD 0x0000000A (Windows 7): Възстановяване на системата

Да започнем с най-простите. Появата на грешки BSoD 0x0000000A, 0x00000016, 0x00000002 и други подобни, можете да опитате да елиминирате чрез възстановяване на системата. Можете да използвате автоматично възстановяване, като многократно рестартирате компютърно устройство.

В някои случаи помага за извикване на специално меню на етапа на зареждане (F8), при което се избира началото на последната успешна конфигурация. Ако необходимите точки с работещи системни параметри липсват на компютъра или поради някаква причина те не могат да бъдат стартирани, можете да опитате да стартирате системата в безопасен режим, като го изберете от същия стартов списък с опции.

Отстраняване на проблеми с драйверите на устройствата

Но в повечето случаи грешката BSoD 0x0000000A се появява във връзка с възникващите конфликти на „железното“ оборудване. Това се отнася най-вече за не физически повреди, а за състоянието на драйверите на устройствата.

Най-честата причина за повреда BSoD 0x0000000A стават графични адаптери, защото когато стартирате системата се обръща първо към тях. Но такива ситуации не се появяват непременно поради вина на видеокартите. Всички други хардуерни компоненти на системата също могат да причинят повреди, ако техните драйвери са пряко включени в процеса на зареждане на ОС.

Така първата стъпка е да стартирате системата поне в режим на безопасен старт, обадете се на “Device Manager” и премахнете драйверите за повредените компоненти, след това рестартирайте системата в нормален режим и преинсталирайте драйвера. Ако повредата се появи отново, в режим на безопасен старт, трябва да използвате командата verifier / reset (програма за изпълнение на програмата - Win + R) и след това да инсталирате отново.

За ATI видео картите има по-ефективно решение, което е да се отървете от конфликти между стари и нови версии на драйвери. Например, когато инсталирате актуализиран драйвер, старата конфигурация (обект atikmdag.sys) може да не бъде копирана в текущата папка с настройки, а директно в системната директория с драйвери (Drivers), която се намира в директорията System32.

За да решите проблема, първо преименувайте посочения файл с добавяне на период към старото име. След това, в папката ATI, която по правило се намира директно на диск C, намерете файла atikmdag.sy_ и го копирайте на всяко друго място (за предпочитане на "Desktop") и след това напишете низ chdir Desktop, След това въведете командата expand-r atikmdag.sy_ atikmdag.sys. След приключване на операцията преместете новия файл в папката с драйверите (драйвери) и рестартирайте системата.

оперативна памет

Ако възникне повреда в BSoD 0x0000000A поради проблеми с ленти с памет, в най-простия случай, всеки от тях трябва да бъде отстранен от съответните слотове на свой ред и системата да се рестартира. Когато OS започне да се стартира нормално, веднага ще стане ясно коя лента трябва да бъде заменена.

За професионалистите, програмата за проверка на Memtest86 + RAM е перфектна, но обикновен потребител едва ли ще разбере това.

Промяна на настройките на BIOS

Можете да експериментирате с настройките на BIOS за отстраняване на неизправности. За начало можете да направите пълно нулиране до фабричното състояние.

Ако това не помогне, ще трябва да въведете CMOS настройките и да забраните кеширането на всички нива (L1-L3), функциите и Plug & Play устройствата, както и всички видове антивирусна защита на BIOS, ако има такива. Ако по някаква причина устройствата не могат да бъдат изключени, всичко, което не е необходимо за стартиране на системата, може просто да бъде премахнато от системата чрез физически метод (допълнителни твърди дискове, оптични устройства, звукови адаптери, интегрирани модеми и др.).

Като последна мярка за твърдия диск можете да настроите режима на работа на IDE или ръчно да преместите джъмпера на IDE диска в позиция “Master” и след това да стартирате. Ако изтеглянето се извърши в нормален режим, можете да свържете устройствата един по един и да видите резултата. Последната опция е актуализация на фърмуера на BIOS. Но, както показва практиката, такива действия се изискват много рядко.

Конфликт със софтуер

И накрая, ако възникне конфликт на ниво инсталиран софтуер, използвайки Безопасен режим, трябва да влезете в секцията за управление на компютъра и да погледнете уведомленията, записани в регистъра на събитията в секцията помощ.

Неуспешното заявление ще бъде маркирано с жълт триъгълник с удивителен знак. Изход - пълно преинсталиране на откритата неуспешна програма с последващо рестартиране на системата в нормален режим.

Най-тъжното е, че такъв конфликт много често причинява антивирусна модификация на Avast. Но трябва да го изтриете с помощта на специална програма от разработчика или да използвате за тази цел силно насочени деинсталатори.