Автоматично изключване на компютъра в Windows 7: Функции, програми и препоръки

Anonim

Компютърът за автоматично изключване е не само необходим, но и много практичен. Използвайте този режим, когато не се налага да се притеснявате за ръчното изключване на системата, това е възможно в много ситуации. Например, изключването на компютър без намеса от страна на потребителя може да се изисква след завършване на инсталацията на актуализациите, след като изтеглянето на файлове от същите торент тракери приключи, след като системата е оптимизирана, когато програмите за сканиране за вируси са затворени, и само когато сте включили музика през нощта, но чувстваш, че можеш да заспиш, не искаш да оставиш компютъра включен, след като албумът е бил пуснат, и след това да станеш мързелив. За това как да настроите автоматично изключване на компютъра, и след това ще бъдат обсъдени. Това може да стане по няколко начина, сред които основните са следните:

  • настройка на текущата схема за захранване (само за лаптопи);
  • използвайте специална команда в конзолата Run или в командния ред;
  • създаване на задача в Планировчика на задачите;
  • прилагане на таймери;
  • автоматично изключване в други приложения.

Конфигуриране на схеми за захранване

Първо, ние разглеждаме метод, който, макар и доста условен, все още е възможно да се припише на автоматично изключване на компютър с Windows на борда. Вярно е, че предложената опция се използва изключително за лаптопи.

Същността му е да отиде в настройката на параметрите на мощността и в менюто отляво да се използва елементът за настройка на действието при затваряне на капака. Както вече е ясно, на стационарни компютри няма капаци, следователно този метод не е приложим. В опциите трябва да настроите изключването.

Забележка: Можете да направите подобна настройка, когато избирате параметрите на текущата схема за захранване, само опциите трябва да бъдат зададени в специален прозорец със списък от действия.

Разбира се, компютърът автоматично ще изключи Windows 10 или друга подобна система веднага след затварянето на капака на лаптопа. Но не е нужно да отидете в менюто за изключване или да използвате комбинация от горещи клавиши.

Как да настроите автоматично изключване на компютър с Windows 7 или с друга модификация на системата на борда по най-простия начин?

От само себе си се разбира, че предишният метод е удобен. Но какво да направя, ако компютърът или лаптопът трябва да се изключи в определен момент, например в един час, започвайки от настоящия момент? В този случай, настройките на параметрите могат да бъдат направени със собствени средства на системата.

Автоматичното изключване на компютър в Windows 7 или в системи по-рано или по-късно, което в този случай е абсолютно незначително, може да бъде зададено или в конзолата Run (Win + R), или в командния ред (cmd), или с помощта на инструмента PowerShell екип със същото име. И в трите случая за изпълнение се използва един и същ низ.

Да предположим, че компютърът трябва да се изключи автоматично след точно един час след активирането на този режим.

Командата shutdown - sft 3600 се побира в прозорците (полетата) на конзолите, в които времето за изчакване се задава в секунди (в нашия случай 1 час = 3600 секунди).

След посочване на командата, която ще бъде изпълнена, една минута преди края на посочения интервал, системата ще издаде предупреждение за скорошно изключване, което ще позволи на потребителя, например, да запази важни промени в редактираните документи или просто да затвори всички програми, тъй като те ще бъдат завършени при изключване.

Конфигурирайте автоматичното изключване, използвайки BAT файл

Горният пример ви позволява да изключите компютъра само веднъж за дадена команда. Ако ви харесва този метод, можете да го подобрите малко за постоянно използване.

За да направите това, стартирайте стандартния Notepad, въведете горния текст в прозореца, запишете файла с ръчната индикация на BAT разширение, изберете “All files” от типа обект и го поставете, например, на “Desktop”. След стартиране на файла чрез двукратно щракване върху командната конзола ще се появи, в който ще трябва да въведете времевия интервал в секунди и натиснете бутона enter. Резултатът ще бъде напълно идентичен с предишния пример.

Използване на Планировчик на задачи

Вграденият инструмент за Windows под формата на „Task Scheduler“ в конфигурацията също е прост, въпреки че отнема малко повече време, но ви позволява да конфигурирате не само еднократно, но и постоянно автоматично изключване на компютъра едновременно. За да получите достъп до този инструмент, можете да използвате командата taskschd.msc, след това изберете секцията библиотека и да създадете нова проста задача, като щракнете върху съответната връзка в менюто вдясно.

Следващите стъпки за задаване на необходимите параметри ще бъдат следните стъпки:

  • Въведете името на задачата (например "Изключване на компютъра");
  • избор на честотата на действията в настройките на спусъка;
  • задаване на желаното време за реакция;
  • въведете командата за изпълнение на стартираната задача (тя е напълно идентична с описаната за менюто Run).

Специални таймери и джаджи

Сега няколко думи за разработка на софтуер от трети страни, които за Windows-базирани системи създадоха много. Няма смисъл да ги изброяваме, така че ще се съсредоточим върху най-популярните комунални услуги.

Една от най-простите е малки програми като "Sleep Timer" или PowerOff. Първата програма е ужасно проста. Необходимо е само да изберете желаното действие и да зададете времето за изпълнение.

Втората програма има две предимства. Първо, той не изисква инсталация на твърдия диск, тъй като е преносим, ​​на второ място, има много повече възможности (като се вземе предвид броят на дните в месеца, задаване на график по дни от седмицата, включване на таймер за обратно отброяване и др.). Сделка с прилагането на работата няма да бъде. За да не се занимавате с описанието на всички функции, просто изтеглете програмата и я стартирайте за преглед.

Активирайте автоматично изключване на компютъра в други програми

Що се отнася до останалата част от софтуера, повечето от фокусираните приложения като торент клиенти, изтеглящи устройства, оптимизатори, актуализации на драйвери, преносими или редовни антивирусни програми и т.н., разполагат с такива инструменти. Намерете ги в настройките няма да работят (обикновено това са точките на завършване, за които трябва да поставите отметка в квадратчето).

Как да изключите автоматичното изключване на компютъра?

Сега да видим как да отменим инсталираните команди и задачи, ако по някаква причина не се изисква автоматично изключване на компютърната система.

В случай на въвеждане на команда за изключване е необходимо да се използва линията за изключване (по време на периода на изчакване, тази команда деактивира тази, която е била зададена с индикацията за времето до изключване в секунди).

В "Scheduler" най-лесният начин за деактивиране на пътуването е обичайното изтриване на създадена задача, въпреки че можете да го направите без него.

Ако все още трябва да напуснете създадената задача, можете просто да я изключите, като изберете да промените настройките на спусъка. Джаджи и помощни програми също могат да бъдат деактивирани или просто изтрити.

Какви инструменти да предпочитате?

Но какво от всичко това е по-добре да се приложи на практика? Даването на съвети е доста трудно. По принцип, ако е необходима пълна автоматизация, най-добре е да се използва помощната програма PowerOff (дори не е "Scheduler"). Ако е необходимо да се направи изключване с посочване на различни интервали от време (никога не се знае кога може да е необходимо), не бъдете твърде мързеливи за създаване на BAT файл, защото когато го стартирате, вие сами ще определите времето за изключване.