Компютърът е стар: какво можете да направите с него?

Anonim

Работата и свободното време за всеки потребител се превръща в главоболие, когато компютърът му - старият - не може да работи с нова операционна система или обновен софтуер, включително игри. Всъщност няма нищо лошо в това и има много начини да се поправи положението. Вярно е, че за това ще трябва да направите малки инвестиции. От тази статия потребителят научава за многото начини да се направи морално остарял e-приятел да работи по-бързо.

Тайните, които процесорът крие

Първо, говорим за кристали, които имат отключен множител, в противен случай е малко вероятно някой да може да увеличи производителността на ядрото. Всяка операционна система Windows за по-стари компютри, независимо дали е 7-та, 8-та или 10-та версия, изисква честотата на процесора да бъде най-малко 2 GHz за едноядрени системи и 1, 2 GHz за чипове с множество ядра. Затова трябва да се съсредоточите върху тези показатели.

Овърклокването на процесора е по-добре да започне с интерфейса на BIOS, защото има готови и безплатни аксесоари. Отивате в раздела “Power BIOS Features” и намирате меню “CPU Configuration”, можете да стъпка по стъпка увеличавате честотата на CPU CLOCK. Трябва да започнете с малки - 33 MHz в една стъпка е сериозно увеличение за всеки процесор. Можете да играете с множителя (ако менюто му е активно). Естествено, този параметър трябва да се променя стъпка по стъпка (в една единица).

Има и много комунални услуги за овърклок. Те могат да бъдат намерени на уебсайта на производителя на дънната платка. Въпреки това, тяхната ефективност често се свежда до нула поради невъзможността за определяне на инсталирания процесор, защото, по стандартите на производителя, кристалът е морално остарял и не се поддържа от софтуер.

Капацитет RAM

Много онлайн публикации казват, че два гигабайта оперативна памет са достатъчни за инсталиране на Windows 7 на стар компютър, но малко хора уточняват, че целият този ресурс е необходим само за стабилна работа на самата система. Нищо не остава на потребителя да използва за своите програми и игри (дори редовен антивирус не може да функционира напълно). Ориентираният PC собственик се нуждае от минимум 3-4 GB.

Можете да определите възможността за подобрение програмно, без да разглобявате системната единица. Ще ви е необходима специализирана програма (AIDA, SiSoft Sandra и др.). С пускането на приложението и преминаването към меню "Резюме на информацията" потребителят може да разбере колко RAM слотове има, броя на инсталираните модули, техния капацитет и възможностите на дънната платка с максималния размер на поддържаната памет. Въз основа на получените данни, собственикът ще разбере дали има възможност да увеличи ресурса на RAM.

Слабата връзка на всяка производствена система

Може да изглежда странно за мнозина, но това е твърд диск, който може да забави всеки компютър, особено ако компютърът е стар. Решението тук е едно: заменете твърдия диск с по-продуктивно устройство. В повечето случаи, съдейки по многобройните прегледи на потребителите, проблемът се решава чрез инсталиране на SSD-устройство.

Въпреки това, за монтиране на SSD устройство, трябва да се притеснявате за свързването, защото устройството работи на интерфейса SATA II / III. Ако старият компютър има само IDE конектор, можете да забравите за него. Много експерти твърдят, че слотът PCIex1 присъства на дънните платки на стария модел, но устройството с този интерфейс е сравнимо с това на новия компютър. Между другото, с разглобяването на кутията, трябва да сте изключително внимателни и да запомните какво и къде е свързано, в противен случай собственикът ще има нов проблем - как да свърже стария компютър отново, за да работи. Това забравят много неопитни потребители.

Софтуерна част

В допълнение към хардуера, проблемът със спирането на системата може да бъде решен без подмяна на компютърните части. Много често потребителите се оплакват от бавната работа на програмите за сърфиране в интернет или при комуникацията в социалните мрежи. Всъщност има много такива изтегляния и само браузър за стари компютри може да реши проблема. Приложенията на QtWeb, BrowZar и K-Meleon са се доказали добре.

Единственият отрицателен резултат, който често се среща в потребителските отзиви, е липсата на формуляри за запазване на пароли. В резултат на това всеки път, когато влезете в социалната мрежа, човек трябва постоянно да въвежда потребителско име и парола. Но все пак е по-добре да работите удобно, вместо да очаквате няколко минути, за да обновите всяка страница.

Проблеми с кеширането

Понякога, за да може браузърът на старите компютри да работи по-ефективно, е необходимо да се изключи и индексирането на твърдите дискове. Направете го просто:

  • отворете "Моят компютър";
  • постави курсора върху системния диск (по подразбиране "C");
  • натиснете алтернативен бутон на мишката (дясно за дясна ръка);
  • изберете "Свойства";
  • в долната част на прозореца, който се отваря, махнете отметката от квадратчето до надписа „Разрешаване на индексиране“;
  • Натиснете бутона "OK".

На бавните компютри процесът на отмяна на индекса може да отнеме повече от един час, но резултатът след деактивирането на функцията ще бъде забележим веднага. Също така, за да се подобри производителността на твърдия диск, се препоръчва непрекъснато почистване на системата от ненужни файлове - устройството “C” трябва да има много свободно пространство (една пета от общия капацитет със сигурност). Потребителят не пречи на дефрагментирането, което може да се извърши чрез същото меню, в което индексирането на носители е забранено. Bookmark "Service" просто съдържа полезна функция.

Проблеми със захранването на системния модул

Често при модернизиране на системата, особено при добавяне на нови компоненти, старите захранвания на компютъра не са в състояние да осигурят необходимото напрежение. Най-добрият вариант за собственика ще бъде да закупи по-мощно захранване, но понякога проблемът се решава по малко по-различен начин. В кутията на компютъра, неизползваните компоненти могат да бъдат свързани към захранването: вентилатор за охлаждаща система, FDD магнитно устройство, неработен CD-ROM, звукова карта, TV-тунер - всичко.

Естествено, потребителят трябва да реши кой компонент трябва да се освободи. FDD устройството е загубило внимание през последното десетилетие, то трябва първо да бъде прекъснато. С допълнителни вентилатори в случай, ако няма желание да ги изключите, е възможно да се направи друго: превключете консумацията на охладителя от 12 на 5 волта. Това е лесно: червеният кабел от вентилатора трябва да бъде инсталиран в терминала срещу червения проводник на съединителя, идващ от захранващия блок (по подразбиране контактът е направен с жълт кабел).

Всичко ли е лошо?

Много собственици, които мислят къде да преминат стария компютър, губят от погледа си една интересна черта - цената на работните елементи за старите компютри, дори и използваните, е доста висока на вторичния пазар (например много продавачи искат същата памет в стар стил) колко е модерно). Това е основната характеристика на вторичния пазар, защото за много собственици е по-лесно да закупят една резервна част, вместо да харчат пари за придобиване на цяла система.

Ето защо, преди да раздадете остарелия си компютър за нищо, много специалисти препоръчват четенето на рекламите в медиите (секция „Купете“). Възможно е да се изгодно да се продаде частично неговия "железен приятел". От голямо значение е дънната платка с инсталиран процесор, RAM, дискретен AGP видео адаптер и твърд диск с IDE интерфейс. Естествено, всички тези елементи трябва да са в работно състояние.

Специализирани фирми

Ако потребителят се интересува от това къде да се превърне в стар компютър, тогава в препоръките влиза специализиран цех или подобен магазин, в който има безброй числа във всеки град на страната ни. Въпреки това, преди да отиде в такава фирма, собственикът трябва да научи някои от характеристиките на такива организации.

  1. Ако говорим само за продажбата на стар компютър, тогава не трябва да разчитате на голяма сума. Всъщност такова решение би било напълно неблагоприятно за потребителя.
  2. В семинарите, ангажирани с подобряването на слаб компютър, нещата са по-добри. Потребителят ще инсталира по-продуктивна част минус цената на старата. Понякога в работилниците се предлагат същите използвани резервни части. Не трябва да отказвате, ако продавачът ви даде гаранция за най-малко 1 месец.
  3. Има и организации, които вземат части за изпълнение (комисионни магазини). От невежество (или нежелание да прочете договора) много собственици просто даряват компютъра си на стара компания. В края на краищата, потребителят трябва да плати за наемане на рафтове в такива магазини, а цената се премахва от цената на резервните части.

Няма безнадеждни ситуации

Не е необходимо да изпращате компютър на депо, което не е интересно дори за специализирани организации, защото има много интересни решения, които предлагат какво да се направи от стар компютър. На първо място, стоманеният корпус на системната единица (без резервни части) се използва активно от собствениците като домашна скара (можете дори да фиксирате чайника). В блока има малко ценни материали, но ще бъде възможно да се събере грам от 200-300 алуминия или мед. Използва се в ежедневието и работещите фенове. Можете да измислите нещо: аквариум, терариум, клетка за гризачи, нощно шкафче - много опции.

В заключение

Ако компютърът е стар - това не е присъда, а по-скоро появата на ново и интересно хоби, което много собственици просто нямат достатъчно в живота. Това ще бъде фантазия и всеки ще може да намери приложение за любимия си компютър без никаква помощ. По-добре е, разбира се, компютърът да не се повреди и винаги е в работно състояние. Най-важното е, че читателят разбира, че няма безнадеждни ситуации.