Как да инсталирате драйверите на принтера: съвети и трикове

Anonim

Когато свързвате принтера към компютър или локална компютърна мрежа, е необходимо инсталиране на драйвер на устройство. Така нареченият специален софтуер, който позволява на операционната система да прехвърля данни за печат на принтер и да контролира работата на устройството. Нека погледнем отблизо как да инсталирате драйверите на принтера. Без него, принтерът на операционната система няма да бъде намерен съответно и печатането няма да се извърши.

Как да инсталирам драйверите на принтера?

Въпросът възниква при инсталирането на нова версия на операционната система, когато драйверът просто не е инсталиран от лицензионния диск на тази версия на Windows. Най-често, потребителят е изправен пред въпроса как да инсталирате "дърва за огрев" под определена версия на Windows. Обикновено това се случва, когато софтуерът е “заточен” за определена операционна система. Разбира се, ситуацията може да бъде коригирана програмно, но процедурата не може да бъде извършена от обикновен потребител. Единственият изход от ситуацията: търсене на актуализирана версия на драйвера на официалния сайт на производителя на печатащото устройство. Обикновено производителите се уверяват, че техният софтуер съответства на новите официални (лицензирани) версии на системата. В някои случаи ще ви помогне инсталирането на драйвера в режим на съвместимост.

Как да инсталирате софтуер на принтер Canon

Така че, нека погледнем въпроса относно конкретен принтер. Как да инсталирам драйвери за принтер Canon? Когато инсталирате, трябва да изтеглите този софтуер от официалния уебсайт на производителя. Всеки модел на печатащото устройство има свой собствен тип драйвер. Първо, софтуерът е инсталиран, само след това самият принтер е свързан с компютъра. Ако принтерът не намери операционната система, причината може да бъде:

  • Неправилни връзки с портове. За да направите това, трябва да свържете кабела към друг USB порт на компютъра.
  • Принтерът бе включен преди инсталирането на драйвера. За да коригирате ситуацията, трябва да изключите принтера и да свържете отново кабела.
  • За свързване чрез обикновен USB кабел. Трябва да използвате специален кабел за USB порта, който е предназначен за принтери. Този кабел се нарича USB 2.0 HighSpeed ​​и е маркиран съответно.

... и HP принтер

Следващ въпрос. Как да инсталирате драйверите на принтера HP? Ако лицензираната "дърва за огрев", която се доставя с този модел принтер на HP, не е инсталирана или операционната система все още не намира самия принтер, ситуацията може да бъде отстранена чрез инсталиране на универсалния драйвер на HP. Този софтуер е съвместим с всички модели принтери на HP и помага за решаване на проблеми с печата. Софтуерът се актуализира автоматично. Можете да изтеглите драйвера от официалния уебсайт на HP.

Защо принтерът не печата руски букви?

Принтерите се предлагат в различни нива на трудност. Сложността на устройството е в присъствието или отсъствието на микропроцесор, който самостоятелно контролира работата на принтера без намесата на операционната система. Принтерите са от три типа:

  • Принтерите Win (GDI) работят само под контрола на операционната система и нямат вграден процесор.
  • PCL принтерите имат вграден процесор, който може да работи автономно.
  • Принтерите PostScript имат вграден процесор за растерни изображения (RIP), подходящ за печатните нужди.

Принтери като PCL и PostScript имат вградени шрифтове. Ако в настройките за печат има знак за използване на ваши собствени шрифтове на принтера, тогава ще се използват данните от базата данни (и само ако няма шрифт за зареждане от операционната система). Най-често в съществуващите шрифтове няма руска версия, затова при печат с шрифтове от принтерната база руските шрифтове не се разпознават. В резултат на това устройството отпечатва руски символи в квадрати или изобщо не ги отпечатва.

Как да инсталирам драйверите на принтера в този случай? Не е необходимо да търсите нова "дърва за огрев", просто конфигурирайте инсталираните. За да коригирате ситуацията, трябва да отидете в разширените настройки на принтера, да изберете “True Type Font” в тях от списъка “Downloadable Font”. След това, в изходните опции изберете опцията “Оптимална съвместимост”, след което в същия раздел в менюто “Изтегляне на TrueType шрифтове” изберете опцията “Like your True Type” или “As vector”. Всички прозорци са потвърдени OK. Принтерът трябва да работи без изкривяване. Как да инсталирам драйвера на принтера, ако конфигурацията се провали? Необходимо е да се премахне старата "дърва за огрев", да се изключи принтера и да се преинсталира софтуерът по стандартния начин.