Disk C е пълен: какво да се прави и как да се чисти?

Anonim

Няма значение какви капацитивни ресурси е инсталиран на вашия твърд диск. Рано или късно ще дойде времето, когато свободното пространство на твърдия диск е близо до критичния минимум. И ако четете тази статия, то е съвсем логично да предположите, че сте изправени пред някакво нещастие, което може кратко да бъде характеризирано с един кратък въпрос: “Диск С е пълен: какво да правим?”. Вероятно, освен всичко друго, сте били претоварени от различни системни съобщения, които се появяват от известно време на екрана на монитора ви на предсказуеми интервали. И накрая, компютърът сериозно се забавя и от предишното изпълнение има само спомени. Е, време е да действаме! Решителността, свързана с вниманието, както и ефективните методи, описани в статията, ще ви помогнат с присъщите опитни потребители лесно да се справят с дигиталните проблеми, които се натрупват.

Когато дискът "С" е напълно пълен, трябва да го изчистите от "дигиталния боклук"

Факт е, че операционната система в хода на своята работа постоянно съхранява определени временни файлове в специално разпределените области на дисковото пространство, където могат да се натрупват достатъчно големи количества данни. Както разбирате, такива папки трябва периодично да се почистват.

Забележка: по-долу всички описания и сценарии на действия са предназначени за използване в операционната среда на Windows 7. Въпреки това, предвид универсалността на представените методи, буквално всички материали от тази статия са приложими за други операционни системи на Microsoft.

Започваме да прилагаме плановете си.

 • Отворете секцията "Компютър".
 • Щракнете с десния бутон върху системния раздел "C", от падащия списък изберете последния елемент "Properties".
 • В раздела "Общи" активирайте бутона "Почистване на диска".
 • След кратък анализ се отваря прозорец със същото име, в който трябва да маркирате файловете за изтриване.
 • Изберете елементите, които искате, кликнете върху OK.
 • След като потвърдите действията си, ще последва процес на краткосрочно почистване.

Въпреки това, засегнатият въпрос е "C диск пълен: как да се чисти?" изисква допълнително разглеждане.

Където отиват гигабайта: точки за възстановяване на системата

Никой не отрича, че функцията за "връщане на системата на стабилно състояние", внедрена в Windows, е наистина полезен и често изискван оперативен инструмент. Но всичко трябва да е умерено. Въпреки това, настройките по подразбиране осигуряват непрекъснат процес за запазване на копия на системата. След следващите актуализации на ОС, критични промени в регистъра, както и в съответствие с установения график, специална услуга на Windows с педантична точност изпраща контролна "снимка" на операционната среда в резервното хранилище. Ако вземем предвид факта, че повечето от тези копия никога няма да бъдат използвани, можем да заключим, че дисковото пространство, в резултат на прекомерното презастраховане, просто се губи, което кара потребителя да започне да мисли за разрешаване на проблема: "Диск С е пълен : какво да правя? "

 • Влезте в контролния панел.
 • Активирайте секцията "Система".
 • Следвайте връзката, намираща се отляво на сервизния прозорец „Защита ...“.
 • Изберете системния диск и кликнете върху бутона "Персонализиране".
 • След като кликнете върху бутона „Изтриване“, всички точки за възстановяване на възстановяването ще бъдат изтрити от твърдия диск.

Внимание: не се препоръчва извършването на това действие на тези, които често прибягват до функционалността на отмяната. Но нищо не ви пречи да намалите резервираните обеми до 3-6% от общите капацитивни индикатори на системния дял. В този случай ще останат копия на контролните точки, които са били запазени последно.

"Депозит" виртуална памет: оправдано дали размерът на файла за виртуална памет?

Така че сега знаете какво трябва да се направи на първо място, когато в Explorer графичният сензор на заетото пространство показва, че дискът C е пълен. Въпреки това, за да се постигне максимално възможно освобождаване на системното пространство, трябва да се прибегне до още един начин - да се прехвърли директорията на файла за виртуална памет на друго място или да се намали размерът на резервираната област на твърдия диск.

 • Отворете менюто "Контролен панел".
 • Отидете в раздела "Система".
 • В лявата част на работния прозорец активирайте елемента "Допълнителни ...".
 • В блока "Производителност" кликнете върху бутона "Параметри".
 • Отворете раздела Разширени.
 • Кликнете върху бутона "Промяна".
 • Маркирайте системния диск и махнете отметката от квадратчето "Автоматично изберете ...".
 • Активирайте опцията "Определете размера".
 • Въз основа на действителното количество физическа памет, задайте стойност, равна на капацитивните параметри на RAM.
 • Потвърдете промяната с бутона "Set" и рестартирайте компютъра.

Когато прехвърляте виртуалната памет на друг дял на твърдия диск, първо трябва да активирате опцията "Без файл за страниране". След това трябва да изберете нова директория и да повторите горния процес. Е, време е да преминем към следващия етап от решаването на проблема “Диск С е пълен.” Какво да правим след това?

Изчистване на системния регистър, а не само: "помощници" на софтуера

При инсталирането на различен софтуер, както и по време на неговото използване, Windows OS постоянно записва параметрите и настройките на направените промени, във връзка с които се увеличават обемите на данните от регистъра. Обаче не всички записи в системния регистър могат да се считат за необходими. Така че, в случай на процес на премахване на всяка програма, някои (и често стойността се изразява в значителни мегабайта) системната информация за деинсталирания обект продължава да заема толкова необходимото пространство за потребителя, така да се каже, напразно. За съжаление, ако е необходимо да се коригира такава неблагоприятна ситуация, като „устройството C е пълно”, Windows 7 (както и всяка друга версия на операционната система на Microsoft) е безсилен, тъй като няма стандартния инструмент за почистване на регистъра. Ето защо е необходимо да се привлече подкрепата на специализирана програма.

CCleaner - свободен, но ефективен

 • Изтеглете и инсталирайте това приложение на вашия компютър.
 • Отворете секцията „Регистър“, която ни интересува.
 • Кликнете върху бутона „Търсене на проблеми“.
 • След кратко сканиране, активирайте бутона "Ремонт".

Можете да бъдете поздравени - практически отговор на въпроса дали дискът С е пълен: какво да правите, получихте. Въпреки това, не съвсем напълно. Ето защо, скъпи читатели, ние следваме по-долу.

Скрити заплахи: какво запълва дисковото пространство

Сам по себе си процесът на откриване на нов злонамерен код за опитен ИТ специалист е изключително трудоемка задача. Обикновеният потребител може да направи само едно нещо - познайте какъв вид вирус запълва диска C? Съгласен съм, донякъде трудна ситуация? Въпреки това, проблемът може да бъде решен с помощта на един или няколко специални антивирусни програми, които могат да открият и унищожат този вид "цифрова инфекция".

Е, отворете браузъра си и изтеглете тези приложения: AVZ, Dr.Web CureIt !, HitmanPro, Malwarebytes Anti-Malware (MBAM) и Kaspersky Virus Removal Tool 2015. Всички те са добри по свой начин и всеки от тях има своите недостатъци. това е разбираемо. В крайна сметка, както знаете, в света няма нищо съвършено. Ето защо, за да се постигне максимален ефект от пълно почистване и за да се получи ефективен резултат, използвайте последователно две или три уреди. Между другото, всички горепосочени антивирусни инструменти са снабдени с интелигентен интерфейс, и дори ако сте нов в областта на компютъра, можете да се справите с отстраняването на грешки и изпълнението на функцията за сканиране. Не забравяйте, че неактивните предположения като: "Защо е пълно с C?" - загуба на време. Опитайте, опитайте и ще успеете!

В заключение

Така че сега знаете къде да търсите липсващите гигабайта дисково пространство. Не трябва обаче да злоупотребявате с някои от описаните методи за почистване. Особено когато става въпрос за файла за виртуална памет или за интензивно използваната услуга за ремонт на регистър. Само един разумен подход и обосновани действия по време на процеса на оптимизация може да ви гарантира стабилност в работата на вашата операционна система. Сега имате необходимите знания и ясно разберете как да реагирате на трудна ситуация, ако устройството е пълно.Как да го почистите от натрупаните „цифрови отломки“ и как да неутрализирате вирусната заплаха, вече трябва да сте ясни. Но не спирайте дотук. Подобрете знанията си и разширете външния си вид. Всичко най-добро за вас, използвайте твърдия си диск ефективно!