Научете как да превключвате видеокартите на лаптоп

Anonim

Често на лаптопите са инсталирани няколко графични процесора, т.е. видеокарти. Това се прави по много причини, но ние няма да се занимаваме с това. Нека по-добре да говорим за това как да прехвърлите видеокартата на лаптопа един към друг. Например, от по-малко продуктивни към по-мощни и обратно. Няма нищо трудно, за това трябва да сте запознати с основите на притежаването на компютър. Не е нужно да правите нищо ръчно, но различни откази или „изкривена“ конструкция на операционната система правят невъзможно графичните процесори да превключват между тях.

Някои общи сведения

Ако вашият лаптоп има функция за превключване на видеокарти, очевидно е, че имате няколко от тях. По правило една от тях е енергийно ефективна, която е предназначена само за прости задачи, а втората е високопроизводителна дискретна платка, тя се справя с по-сложни задачи, като графики в игри, 3D видео и др. и AMD. Но има и други връзки, с които проблемите са много повече. Потребителите на операционната система Windows XP ще имат най-лошото от всичко, което определено ще кажем за това малко по-късно. Всеки производител има свои характеристики, но няма да говорим за кой е по-добре, нека по-добре да се справим с въпроса, който ни интересува. Първо трябва да получите правилния софтуер. Достатъчно е да изтеглите помощната програма Catalyst Control Center.

Интегриран и дискретен графичен процесор

Веднага бих искал да отбележа, че като пример ще вземем AMD картата, която е основната. За да активирате по-мощен графичен процесор, трябва да стартирате Catalyst Control Center. Освен това, предпоставка са драйвери за видео карти. Според фабричните параметри на лаптопа, основният приоритет се получава от вградената видео карта, т.е. тази, която консумира по-малко енергия. За да стартирате игра или видео с високо качество, най-подходящ е дискретен GP. Тъй като има няколко начина за превключване на видеокартите на лаптоп, ще разгледаме всеки един от тях. Стартирайте Catalyst Control Center и минимизирайте помощната програма в тава. Оттук можете веднага да изберете графичната карта, от която се нуждаете в момента. Ако трябва да преминете към първоначалния GP, тогава последователността на действията е същата.

Как да превключвате видеокартите на лаптоп: някои добри начини

Всъщност, графичният процесор трябва да се превключи. Това се случва например, когато стартирате определена програма или свържете лаптоп към мрежата. Ако поставите батерията, вградената карта ще се включи. Случва се обаче, че настройките се отклоняват и необходимия GP не е включен. За да разрешите проблема, отидете на "Bios" и намерете функцията Switchable. Намира се в менюто Display mode. Ако говорим за дискретна nVidia карта, тогава трябва да отидете в контролния панел на видеокартата и да намерите 3D контрола там. След това трябва да намерите секцията "Управление на 3D параметри" и да зададете видео карта за конкретна програма. Ако с прости думи, ако искате да играете нещо, тогава за тази игра трябва да инсталирате дискретна графична карта и да запазите настройките. Но ако използвате операционната система XP, тогава трябва да отидете в "BIOS" и да забраните ръчно интегрираната графика.

Превключване на лаптоп видео карти

Сега разглеждаме няколко схеми, които се срещат най-често. Например интегрирана AMD карта и дискретен ATI. В този случай превключването на графичните процесори помежду си е най-лесно. За да направите това, трябва да използвате програмата Catalyst Center, вече спомената по-горе, където можете лесно да забраните слабата и да включите мощната видео карта и обратно. Ако използвате XP, тогава трябва да отидете в BIOS, изберете вместо Switchable, Discreete. Струва си да се каже няколко думи за това, че ако имате мобилна карта от ATI, тогава е желателно да използвате чисти сглобки "Windows". Това е така, защото на други, като ZverDVD, такъв чувствителен шофьор ще работи с проблеми, а това е потвърден факт. Имайте това предвид и винаги следете операционната си система.

Превключване на Intel и ATI графични карти

Такава група също е доста често срещана. Както показва практиката, няма особени проблеми. В нашия случай втората видео карта на лаптопа е дискретна, т.е. по-мощна. За да го активирате, трябва да отидете в Catalyst Center или да го направите чрез работния плот. За да направите това, трябва да инсталирате специални драйвери, след което ще се появи икона в тавата, през която можете да включите и изключите графичния процесор. Ако сте напълно нови и се чудите колко видеокарти са на лаптоп, тогава отговорът е много прост. Графичният процесор може да бъде един или няколко. Обикновено се инсталират два адаптера, за да се пести енергия. Например, по време на автономна работа, интегрираната карта се включва и когато устройството е свързано към мрежата, то е дискретно. Това решава много проблеми, по-специално проблем с производителността. Това е много удобно, така че в повечето случаи това решение радва потребителите.

заключение

Това е всичко, което може да се каже за това как да превключвате видеокартите на лаптоп. Ако имате пакет с GPU на nVidia, тогава всичко е малко по-сложно, тъй като много зависи от това каква технология се използва. Някои серии от графични процесори работят без проблеми и преминават от настолната тава, докато други трябва да се настройват ръчно през контролния панел на графичния процесор. Ако по някаква причина не можете да включите дискретна карта, се препоръчва напълно да премахнете и след това да инсталирате отново драйверите и да ги актуализирате до последната версия. За да направите това, отидете на уеб сайта на производителя и изтеглете последните. Освен това трябва да се направи за две видео карти. Но ако нищо не се случи, препоръчително е да зададете настройките ръчно. Например, искате да играете някаква игра, отидете на контролния панел на картата и изберете приоритета. Това трябва да реши всички проблеми. Обърнете внимание на изграждането на операционната система, тъй като много зависи и от нея. Знаете как да включите видеокарта на лаптоп и това трябва да е достатъчно.