Как да създадете ISO образ на Windows 7, като използвате различни програми

Anonim

ISO - стандартът, предназначен да доведе до единни стандарти за структурата на компакт дисковете. Образът на ISO в общия смисъл сега се е превърнал във виртуална версия на реален превозвач с операционна система на борда. Операционната система на нея може да е в състояние, готово за инсталиране, или да работи директно от нея, така наречената Live версия.

Една от най-популярните операционни системи е Windows 7. Следователно за инсталация много често те използват метода за създаване на неговия образ за последваща инсталация. Тя може да бъде записана по-късно на CD или USB флаш устройство. Как да създадете ISO образ на Windows 7 и ще бъде обсъден в тази статия.

Какво е ISO образът на операционната система

Първите изображения се появяват в ерата на глобалното развитие на компакт дискове. И много хора искаха да имат копие от всяка игра или операционна система, за да могат да я използват в бъдеще. За тази цел бяха използвани специални грабъри и програми, които напълно копират структурата и данните на компактдиска. Тези данни могат да бъдат записани на друг носител на компактдиск или да бъдат разположени на флаш устройство, като по този начин ще го стартират.

Изображението може да се използва и като инсталационен диск за виртуалната машина, в която ще бъде тествана операционната система.

Как да създадете ISO образ на Windows 7 от самата Windows

За да създадете изображение, ще ви е необходим някакъв изходен код, например папка с Windows файлове или истински компактдиск. Оригиналният образ на ISO на Windows 7 може да бъде изтеглен от официалния уебсайт на Microsoft. Вярно е, че ще ви е необходим ключ за активиране, който ще ви помогне да го използвате по законен начин. Но в интернет можете да намерите много различни сглобки, които се изтеглят безплатно.

Така че, има два вида изходен код - истински компактдиск и папка с файлове на твърдия диск на компютъра. Струва си да изброим няколко опции, с които можете да създадете изображение.

UltraISO - най-популярната програма за работа с изображения

Програмата е Shareware, т.е. в безплатната версия, всички функционалности ще бъдат недостъпни.

Главният прозорец на програмата UltraISO е разделен на няколко малки зони. Горният ляв прозорец показва структурата на текущото изображение. В десния прозорец - съдържанието му. Долу вляво е отразена структурата на съдържанието на компютъра, на който се изпълнява програмата. А отдясно - това, което е в избраната папка вляво.

По подразбиране изображението се създава с датата в името. Необходимо е да го коригирате и преименувате, тъй като ще бъде по-удобно, тъй като този запис ще се покаже, когато се зареди.

За да добавите файлове към проект, в долния ляв прозорец изберете папка или медия и в десния прозорец, кои файлове са от интерес. Те могат просто да изтеглят мишката в горния прозорец.

Когато се набере необходимия набор от файлове, трябва да отидете във файла и да изберете "Save As". Отваря се диалогов прозорец, който ви подканва да посочите името на файла, неговото бъдещо местоположение и формат. В списъка с налични типове файлове е избран "ISO файл". С натискане на бутон “Save” ще се появи прозорец за напредъка, след което Windows 7 ISO файлът ще бъде готов.

Отидете на други опции.

Как да създадете ISO образ на Windows 7 в Linux

Тази операция в операционната система на семейството на Linux е малко по-различна от тази в Windows. В Windows трябваше да инсталирате програмата и да създадете ISO образ, а в Linux всичко е готово. Просто поставете съществуващите носители в CD-ROM устройството и въведете няколко реда в терминала:

dd if = / dev / cdrom на = ~ / image_name.iso

Тази команда ще прочете данните от диска, поставен в четеца, и ще създаде пълно копие от него на твърдия диск с посоченото име.

Списък на програми с функция за създаване на изображения

По-долу е даден списък на обичайните софтуерни инструменти, с които можете да създавате и управлявате изображения:

  • Безплатно студио. \ T Безплатна програма с добър набор от настройки и функции. Ница и прост интерфейс. Той може да създава изображения и да ги записва на диск.

  • CDBurnerXP е компактно приложение, идва с вградена реклама. Но ако потърсите малко в сайта на разработчика, можете да намерите преносимата версия. Може да записва, изтрива, създава копия на дискове.

  • ImgBurn - се разпространява безплатно и има доста мощна функционалност. Пише, изтрива и създава изображения.

  • PowerISO е мощен комбайн, който може да се справи с почти всяка задача, свързана с изображения и дискове. Единственият недостатък е, че ще трябва да платите за пълната версия, а безплатната версия има ограничени възможности.

  • IsoDisk е малка програма, която може бързо да създаде образ от диска в CD устройство. Тежи малко, идва свободно и изпълнява само задачата си, без да претоварва потребителя с различни настройки и настройки.

заключение

В тази статия накратко разгледахме няколко начина за създаване на ISO образ на Windows 7. Това може да бъде полезно за тези, които го правят за първи път или са забравили няколко прости стъпки.

Операциите са по-сложни, като създаването на стартираща флаш памет, описани са в много по-голям обем и са извън обхвата на тази статия. Освен това трябва да притежавате поне основни компютърни умения. Заслужава да се отбележи, че ръчното създаване на зареждащ образ ви позволява да стартирате множество системи за инсталация или дори от диск в Live версията.