Инсталаторът е открил грешка 0x80070422 при актуализирането на Windows: най-прости методи за отстраняване на неизправности

Anonim

В повечето случаи кодът за грешка 0x80070422 показва, че системата не може да инсталира наличните пакети за актуализация. Причините за това може да са няколко. Обмислете често срещани проблеми и възможни решения.

Възможни причини за съобщението „Инсталаторът е открил грешка 0x80070422“

Тъй като услугата за актуализиране не успее да инсталира актуализации, това може да означава, че процесите, отговорни за това, са деактивирани и в неактивно състояние.

Какво точно ги блокира? Смята се, че има няколко причини:

  • въздействието на вирусите върху центъра за актуализиране и някои услуги;
  • неактивно състояние на услугите поради ръчно изключване и външна намеса;
  • Повреди на файловете "Update Center";
  • изключени RPC и BITS процеси.

Въз основа на горното можете да приложите няколко начина за отстраняване на такива проблеми.

Проверяваме системата за вируси

В случай, че системата съобщи, че инсталаторът е открил грешка 0x80070422, първата стъпка е да извърши пълно сканиране на компютъра за заплахи, които могат да блокират услугите за актуализиране (по-специално, инсталирането на пакети за сигурност).

Експертите на Microsoft съветват използването на програми като Mydoom, Sasser или Blaster. Въпреки това, в най-простия случай, конвенционалните портативни скенери или програми като AntiMalware Bytes са перфектни. За да стартирате сканирането, най-добре е да стартирате системата в безопасен режим (в началото на зареждането, за всички системи, с изключение на Windows 10, използвайте клавиша F8).

Въпреки това, според много потребители, най-ефективният инструмент ще бъде изтеглянето от специално създадения Спасителен диск от Kaspersky Lab или Dr.White. Web преди началото на самата система. В този случай може да се извърши по-пълна и дълбоко възможна проверка.

Включваме защитна стена и допълнителни услуги

Ако не бъдат открити заплахи, една от причините може да бъде деактивираната защитна стена на Windows (кодът 0x80070422 се появява отново и отново).

За да решите проблема, отидете на управление на компютъра (чрез менюто с десен бутон на съответната икона или извикайте раздела с командата services.msc), след което използвайте раздела за услуги, където трябва да намерите защитната стена (firewall). Кликнете с десния бутон върху неговите свойства. В новия прозорец използвайте низ от тип на стартиране и задайте стойността на “Automatic” и натиснете бутона “Start”. След това запишете промените и рестартирайте системата. В някои случаи съобщението, че инсталаторът е открил грешка 0x80070422, вече не се показва. Същото се отнася и за разрешаване на услугата Remote Procedure Call (RPC) и BITS фоновата услуга за трансфер. За пример е взета защитната стена.

Променете автоматичната актуализация

Също така се случва, че грешката се появява дори когато автоматичната актуализация е активирана. Можете да опитате да разрешите проблема, като го изключите, след което се задава ръчно търсене на актуализации. Ако бъдат намерени, те трябва да бъдат инсталирани.

След това е препоръчително да рестартирате компютъра или лаптопа, след това отново да влезете в "Център за актуализация" и да зададете вида на автоматичната актуализация. Ако файловете на услугите не са повредени, този метод ще ви помогне.

Използвайте Microsoft да го поправи!

Но ако има нарушения в работата на "Update Center", няма да е възможно ръчно да се реши проблемът, който инсталационната програма открива грешка 0x80070422 (за да направите това, върнете системата, копирайте или възстановете системните файлове, което е трудно да се направи без специални познания).

За такива случаи експертите на Microsoft препоръчват използването на собствена автоматична програма за откриване на проблеми и корекция, наречена Fix It! Това е добре, защото потребителят не е задължен да участва в процеса. Просто трябва да стартирате програмата, да активирате процеса на сканиране и накрая да потвърдите корекциите. При някои настройки можете да зададете и автоматично да коригирате откритите неизправности без потвърждение.