Как да ускорим лаптопа? Как да овърклокваш лаптоп?

Anonim

Днес ще говорим за това как да ускорим лаптопа. Поради някои функции тези устройства често могат да работят малко по-бавно от настолните компютри. Функции Това е вярно, когато вашият лаптоп в момента работи с батерия. Такава ситуация може да създаде допълнителни неудобства за потребителите, когато се изисква бързо зареждане на приложенията и устройството се използва особено активно. За да се ускори работата на лаптопа, не е необходимо да се купува допълнителна оперативна памет. Просто трябва правилно да конфигурирате работните програми и стартирането.


Как да се ускори лаптопа, използвайки оптимизация на интерфейса

Сега много модели преносими компютри работят на базата на операционни системи Windows 7 или Vista. Тези две платформи използват интерфейса Aero за прозорци и работния плот. Интерфейсът изисква значителни ресурси от компютъра. По тази причина понякога е по-разумно да го изключите. За да направите това, кликнете с десния бутон на мишката върху празното пространство на работния плот.

Пред нас ще се появи специално контекстно меню. След това изберете командата "Персонализиране". В десния прозорец се показват наличните теми за избор. В същото време от списъка трябва да се избере “опростен” или “класически”. След това кликнете върху командата "Запазване".

Как да овърклоквам лаптоп с помощта на автоматично зареждане

След това обсъждаме друг начин за ускоряване на работата на стартовите програми на лаптопа. Често много програми могат да се изпълняват на вашия лаптоп във фонов режим, което дори няма да знаете. Такива програми работят заедно с Windows едновременно без допълнително разрешение от собственика на компютъра.

Тези приложения запълват RAM и намаляват скоростта на вашия лаптоп. За да се осигури контрол на автозапушането, използвайте програмата "Ccleaner".

Работете с Ccleaner

Тази програма предлага няколко отговора на въпроса как да се ускори лаптопа. В интернет има много безплатни, но ограничени във функционалност версии на програмата. Всеки ще ни подхожда. Стартирайте Ccleaner. Отворете раздела "Сервиз", след което изберете елемента "Стартиране".

След това в нов прозорец ще се появи списък на всички програми, стартирани със системата Windows. Премахнете отметките от програмите, от които не се нуждаем. Оставяме само най-популярните приложения. Например, имейл клиент или антивирусна програма.

процесор

След това обсъждаме как да ускорим процесора. За да направите това, инсталирайте пълния пакет драйвери, включително драйвера за чипсет. Много потребители игнорират инсталирането на този драйвер, тъй като дори и без посочения софтуер, всички функции на компютъра, на пръв поглед, работят оптимално. Въпреки това, инсталирането на такъв драйвер ще може да оптимизира производителността на лаптопа.

Вземете диска, съдържащ драйверите, които трябва да сте получили при закупуването на вашия лаптоп. След това трябва да поставите диска в устройството и да изчакате докато медията се разгъне. Отидете в раздела "Driver", изберете компонента, наречен "Chipset drivers". Инсталацията започва. След завършване ще бъдете подканени да рестартирате компютъра. Съгласни сме.

Регистър на Windows

Има още едно нещо, което трябва да се направи от хората, които се чудят как да ускорят лаптопа. Става дума за почистване на системния регистър на Windows. За тази цел изтеглете и инсталирайте програма, наречена "TuneUp Utilities".

След това, в менюто на тази програма, изберете компонента, който се нарича "System Optimization", а след това инструмента "Registry Cleaner". В резултат на това програмата ще може да премахне всички ненужни, ненужни компоненти, които са забавили скоростта на вашия лаптоп до този момент.

Подобряване на видеокартата

Сега ще се опитаме да разберем как да овърклокваме видеокарта на лаптоп. Има два вида видео адаптери, които са инсталирани в лаптопите. Те могат да бъдат интегрирани видео карти или външни.

Ако говорим за първия вид видео карти, той използва ресурсите на RAM на компютъра в хода на работата си, поради което тези видео адаптери имат по-ниска производителност в сравнение с външните. От време на време ресурсите на видеокартата може да не са достатъчни, за да осигурят стабилна работа на дадено приложение или игра. Какво да правим с това, обсъждаме по-нататък.

Максимална производителност на видеото

Чрез овърклокването на видеокартата на лаптоп, те обикновено означават промяна на параметрите на устройството, за да се повиши нивото на производителност по време на работа с определеното приложение или няколко от тях. В същото време, вградените видео карти самостоятелно вземат необходимата част от RAM на лаптопа, като по този начин захранват ресурсите си.

От своя страна външните видео адаптери имат собствена RAM памет, която позволява на тези устройства да не изразходват основните системни ресурси и да не забавят работата му. За да се овърклокне определена видео карта, е необходимо да се деактивират параметрите, които могат да забавят работата на много приложения.

Сред тях са: вертикална синхронизация (вертикален синхронен импулс), анизотропно филтриране и 3D-буфериране. Ако за определено приложение нито един от посочените параметри няма специално значение, той трябва да бъде деактивиран. Отворете контролния панел на нашия видео адаптер. Ако говорим за видеокартата “Radeon”, трябва да работим в специална ATI приложение.

Отидете в раздела "Игри", след това в подпозицията, която отговаря за настройката на 3D приложения. Понякога е полезно да изключите вертикалната синхронизация, тъй като тя значително намалява скоростта на обработка на изображенията по време на играта. Анизотропното филтриране сравнително леко зарежда видеоадаптера.

Буферирането при работа с 3D приложения трябва да се деактивира само ако задължителното й присъствие не е определено от играта или програмата. Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да разберете как да разпръснете лаптоп Asus или друг модел лаптоп, който притежавате или притежавате.