Какво е приложение? Приложение в "ВКонтакте". IPhone приложения

Anonim

Много потребители на компютърни и мобилни системи често са изправени пред въпроса: "Какво е приложение?" Не всеки ще си представи какво е то. Факт е, че понякога, премахване на пряк път от основния екран на мобилен притурка или от работния плот на компютър или лаптоп, да не говорим за мобилни устройства, много просто не знаят как да стартират програмата отново.

Какво е приложение: общи понятия

Като цяло можем да кажем, че приложението не е единичен файл, а понякога и колекция от няколко файла, обединени в един софтуерен пакет. Самото приложение, от гледна точка на компютърната технология, е изпълним файл, който, като се позовава на, да речем, придружаващите динамични библиотеки, бази данни или нещо друго, стартира приложението като такова, зарежда основния интерфейс на програмата и модулите, необходими за неговото функциониране, към определено устройство. правилна работа.

Ако вземете компютърни системи, такива файлове, като правило, имат разширение .exe (изпълнителен файл - изпълним файл). По-рано в DOS-тип системи можете да намерите изпълними файлове като .bat, инсталационни файлове за .inf драйвери и др.

Смята се, че обичайният "exezny" файл като отделно приложение е изключително рядък. Към него трябва да се прикрепят всички видове конфигурационни файлове или бази данни, към които се отнася по време на стартирането на процеса. Дори в преносимите версии на програмите в повечето случаи има свързани компоненти.

Компютърни приложения

Инсталиране на приложение за компютър или за мобилно устройство, като правило, не е трудно. В компютърните системи обикновено има „съветник за инсталиране“ (Install Shield, Install Wizard и др.).

Трябва само да следвате неговите инструкции, а понякога и да изключите някои допълнителни компоненти за инсталация, които се предлагат от безплатни програми. Обикновено това са допълнителни панели, които са интегрирани в интернет браузъри, търсачки или софтуерни продукти, които изискват популяризиране на пазара.

Мобилни приложения

По отношение на мобилни операционни системи като Android, iOS, BlackBerry и много други, инсталационният процес е фундаментално скрит от очите на потребителя. Той наблюдава само описателния процес: те казват, че такова и такова заявление в момента се изтегля или инсталира.

Имайте предвид, че в този случай (за разлика от компютърни системи с място за инсталиране) инсталацията се извършва на мястото, определено от самата мобилна операционна система. Така че е почти невъзможно за обикновен потребител да проследява точно къде ще бъде инсталирана новата програма.

Приложението "в контакт": какво е това?

Вероятно всеки регистриран потребител в една от най-популярните социални мрежи на ВКонтакте със сигурност би искал да има достъп до своите данни, контакти, кореспонденция, слушане на музика, гледане на клипове и Бог знае какво друго. За целта са създадени клиентски програми за компютърни системи, приложения за iPhone и iPad, за Android системи и т.н. и т.н., като всички те имат еднакъв или много подобен интерфейс.

Струва си да се обърне внимание, че общият пакет означава само комуникация в социалната мрежа, разглеждане на снимки, обмен на връзки или съобщения, публикуване на публикации и други неща.

Въз основа на факта, че стандартният пакет не е завършен, сега се пускат специализирани аплети за социалната мрежа на ВКонтакте, например за изтегляне на музика (обичайният начин за запазване на песента, която харесвате, няма да работи). Същото важи и за видеото.

В допълнение, в зависимост от версията на пълния пакет, тя може да включва и много различни добавки. Какви са безплатните модули като "LoviKKontakte" за удобно слушане и изтегляне на мултимедия, VKontakte DJ за създаване и управление на звукови мултисесии, VKontakte Unlock (инструмент за отключване на акаунт), "Вконтакте Агент", позволяващ комуникация без да се обажда на страницата в интернет браузъра, VKontakte Онлайн (доста специфичен браузър, както се казва, "заточен" специално за социална мрежа), VKAudioSaver за изтегляне на музика или MuzVK за търсене и изтегляне на любими песни с публичен или частен достъп.

Както вече е ясно, този списък може да се попълва отново и отново. За щастие днес, ентусиасти, които създават приложения, за да работят в тази популярна мрежа, са достатъчни с главата му. Това, което е най-интересно, мнозина не се качват в дивата природа на програмирането и използват универсална Java платформа. Изпълнението на този тип приложение е възможно дори и на устройства без официално определена операционна система (въпреки че все още присъства в някаква форма в същия обикновен мобилен телефон).

Възможни грешки при работа на компютър

Сега трябва да добавите малко катран към барела с мед. Най-често грешка при стартиране на приложение на компютър може да се сведе до няколко основни аспекта. На първо място, това се дължи на факта, че самата програма или аплетът е просто несъвместима с "OS". Това се отнася предимно за приложенията на Win32 в операционна система с 64-битова архитектура.

Въпреки че се осигурява поддръжка на 32-битови системи, повечето от тях се считат за остарели. Същата ситуация се наблюдава и при опит за стартиране на 64-битово приложение на системи Win32.

Съвместимост с мобилни операционни системи

Що се отнася до мобилните притурки, базирани на iOS, Android или нещо друго, много често проблемът тук е, че текущата версия на операционната система или нейната актуализация просто не съответстват на параметрите на самото приложение. Като правило, за да се реши такава ситуация, си струва да се потърси точно версията на програмата, която е предназначена за конкретна операционна система. Един прост пример: ако приложението "В контакт", което присъства, да речем, на Play Market, е предназначено да бъде инсталирано само в Android 4.4, на "deuce" като версия 2.3, дори не можете да се опитате да го инсталирате (все още няма да работи).

Същият паралел може да се направи с мобилни системи (по-точно с модификации на смартфони) от Apple.

Разработчиците и специалистите на тази компания третират системно изискванията в областта на инсталирането на приложения, аплети и програми много по-сериозно от всички останали. Поради това, между другото, и се поддържа необичайно висок рейтинг на техните устройства (което е стационарен компютър, че мобилните). В този случай приложенията на iPhone от всяко поколение не са изключение.

Характеристики на приложенията на ВКонтакте

Ако вземем предвид характеристиките на аплетите от този тип, да започнем с това, всеки потребител, който ще изтегли даден софтуерен продукт от интернет, трябва да се погрижи за разбирането на това, което приложението е изобщо. Все пак днес (и това не е тайна за никого) всеки компютър (дори лаптоп или смартфон на приятел) може да се превърне в „източник на инфекция“. С пускането на връзка в същата мрежа на Vkontakte лесно можете да вземете вирус или злонамерен код. За съжаление, според статистиката, тази мрежа съдържа най-голям брой онлайн вируси, които са способни на спонтанно копиране и разпространение между компютърни терминали или мобилни устройства.

Резултатът

Така че, с отговора на въпроса какво е заявлението, вече сме измислили малко. По принцип, ако разглеждаме конкретни програми и добавки като „ВКонтакте” с общо име, заслужава да се отбележи, че днес можете да намерите много софтуерни продукти, както казват, за всички случаи, дори и най-непредвидени. Друго нещо - как да се отнасят до сигурността на вашия компютър или мобилно устройство. Съгласен съм, че никой не иска да вземе вируса, което ще доведе до срив на цялата система. Със сигурност трябва да бъдете много внимателни и преди да изтеглите съдържанието, проверете файловете, папките, архивите или същите антивирусни връзки за потенциални заплахи.