Как да изключите компютъра в Windows 8: няколко стандартни и нестандартни начина

Anonim

Осмата модификация на операционната система Windows след появата му буквално шокира потребителите с необичайния си външен вид и в същото време зашеметява въпросите как да се изключи стационарният компютърен терминал, лаптоп или таблет в Windows 8. Много потребители наистина мислеха за това дълго време и сериозно, защото някои от стандартните методи, които бяха предоставени за изключване в по-ранни (между другото и по-късно) системи в осмата версия не работят. Въпреки това има няколко универсални начина.

Характеристики на осмата версия на операционната система

Но защо веднага възникнаха толкова много въпроси? Основният проблем е, че обичайното меню "Старт", обаче, като пълна функционалност, липсва в системата. Не е известно защо разработчиците са предприели подобна стъпка, но неудобството, което потребителите добавят много. Друга необичайна характеристика на системата е интерфейсът на Metro, при който изключването на компютъра или излизането от системата без използване на допълнителни настройки не винаги е възможно. Но има и допълнителни панели, които се появяват, когато държите курсора на мишката на определено място или се извикват чрез плъзгане на таблети или лаптопи, чиито екрани поддържат работата със сензорния екран. И малко обикновени потребители сериозно мислеха за факта, че някои стандартни методи, използвани във всички системи на тази линия, без изключение, все още работят. Но първо, нека разгледаме елементите на новостта.

Как да изключите компютъра с Windows 8 чрез панела Charms?

Затова първо ще спрем на допълнителния панел Charms, който се появява, когато курсорът е поставен в долния десен ъгъл на екрана със закъснение от една или две секунди. Когато работите с тъчскрийн, можете да го извикате с плъзгане (чрез преместване на пръста си по екрана) от десния край на главния интерфейс или прозореца на работния плот вляво. Как в Windows 8 да изключите компютъра в този случай?

Няма нищо по-лесно от използването на елемента "Параметри" и след това натискане на бутона за захранване, който се намира в комплекта. Можете също да извикате панела от клавиатурата с бърза комбинация от Win + I.

Как да изключите компютъра с Windows от заключения екран?

Веднага забележете, че при някои устройства (например на таблети), когато преминавате в режим на заспиване, се появява специален екран за заключване. В случай на задаване на парола за влизане в системата, тя е напълно аналогична на това, което потребителят вижда веднага при зареждане.

Как да изключите лаптопа с Windows 8 или стационарен терминал от това меню, мисля, че не е необходимо да се обяснява твърде много, защото на екрана има бутон за изключване. Отново, когато става въпрос за използване на клавиатурата, самият екран може да се активира чрез натискане на бутоните Win + L.

Използване на клавишни комбинации и допълнителни менюта

Сега нека да разгледаме как да изключите компютъра или преносимото устройство в Windows 8, използвайки същите комбинации, които идват в осмата модификация на системата от предишни версии. Ако сте директно на работния плот и всички текущо активни програми са минимизирани или затворени, можете да използвате добрата стара комбинация Alt + F4, която първоначално е предназначена да деактивира отворените приложения.

В този случай тази комбинация създава специално меню, в което се избира завършването на работата от падащия списък.

Друг метод включва и използването на специална комбинация. Например, въпросът как да изключите стационарен терминал или лаптоп в Windows 8 може лесно да бъде разрешен чрез комбинацията Alt + X, която извежда меню, съответстващо на PCM на иконата Start. След това първо изберете обща точка за изключване или излизане от системата, след което директно се използва изключване (изключване).

Други методи за изключване

В известен смисъл, хибридните методи, включващи използването и комбинациите от горещи клавиши и въвеждане на команди, са да извикате менюто Run (Win + R) или чрез командния ред (cmd) през него. За нормално изключване напишете командата shutdown / s и натиснете клавиша enter. Като цяло, много допълнителни атрибути могат да бъдат добавени към главната команда, но всичко зависи от това дали трябва да рестартирате, каква трябва да бъде закъснението преди спиране и т.н.

Пълен списък от допълнителни оператори може да бъде намерен в командната конзола, използвайки shutdown /? Line, за да го извикате.

И накрая, малко потребители предполагат, че при извикване на параметри можете да използвате секцията за обновяване и възстановяване, в която опцията за специални опции за зареждане е избрана от съответното меню. Когато се появи син прозорец с избор на действие, се използва бутонът за изключване. Този метод обаче е малко неудобен, тъй като отнема повече време в смисъл на допълнително извършени действия и най-често се използва за достъп до разширени функции за възстановяване на системата след неочаквани повреди, включително за зареждане в безопасен режим.