Какви видове бази данни са популярни

Anonim

Поради непрекъснатото развитие на технологиите е много трудно да се представи работата на големите организации без бази данни в света в момента. Най-вероятно не всеки знае, че съществуват различни видове бази данни. И всички те имат своите предимства и недостатъци.

Какво са йерархични бази

Те се появяват първо, използвани на компютри за много дълго време. Странно, въпреки цялата "античност" на такива бази, те все още са популярни в някои компании. Те са пирамида. Всички полета и записи, свързани помежду си, са групирани заедно. В такава пирамида могат да се използват записи на по-високи и по-ниски нива. Всеки запис има подчинение, чието изпълнение се контролира от системата за управление на базата данни. Тази конструкция, която има йерархична база данни, не е толкова трудна за разглеждане, колкото да направи аналогия с родословното дърво. Предимството на това е, че е много лесно да се актуализира. В допълнение, служителят може да има достъп до йерархичната база данни е съвсем проста. Недостатък е фактът, че е почти невъзможно да се установи повече от една връзка между "потомката" и "родителя".

Предимства на мрежовите бази

Мрежовите типове бази данни са много сходни с описаните по-горе. Основната разлика е в структурата, която има вид на мрежа. Освен това, за разлика от йерархичните бази, записите могат да бъдат свързани с повече от един "родител" или собственик. Както и в гореописаното разнообразие, мрежовите бази данни се използват главно на хост компютри, които се наричат ​​сървъри. Мрежовите бази данни са по-гъвкави. Но си струва да се знае, че броят на връзките в тях има ограничения.

Популярността на релационните бази данни

Релационните типове бази данни са най-гъвкавите от всички изброени бази данни. Всички данни се съхраняват в таблици, всяка от които има собствено ключово поле. Използвайки такъв ключ, идентификацията на конкретен запис е опростена. В допълнение, той е уникален абсолютно за цялата таблица. Таблиците са свързани помежду си с определен ключ. Например, един има ключови полета "Продуктов код" и "Код на продавача", а другият има ключовите полета "Код на продавача" и "Код на производителя". Между тях те ще бъдат свързани чрез полето "Код на продавача". Такива бази данни са придобили популярност поради тяхната простота и лекота при предефиниране на записи. Недостатъкът е по-продължително търсене на необходимата информация.

Обещаващо бъдеще с обектно-ориентирани бази

Обектно-ориентираните типове бази данни предоставят на потребителя възможност да добавя нови типове информационни полета, както и да добавя аудио, видео и графични файлове към структурата на таблицата. В сравнение с предишните бази данни обектно-ориентираните СУБД имат голям брой предимства.

Освен това обработването им е много по-лесно, отколкото в горните случаи. Обектите, които съдържат този вид база данни, са изградени от два елемента: от данни и от инструкции, които помагат да се определи вида на обработката на данни. Сред недостатъците могат да бъдат идентифицирани високата цена и нежеланието на много компании да придобият такива бази данни, за да заменят старите, отдавна са тествани.

Но развитието на бази данни с възможност за добавяне на мултимедийни обекти става все по-популярно. Следователно има доверие, че в близко бъдеще повечето организации ще преминат към обектно-ориентирани бази данни.