IPv6 без интернет достъп: какво да правя?

Anonim

Въпреки че днес най-разпространеният достъп до World Wide Web и средствата за пренос на данни е IPv4 (поне за Windows системи), новото развитие на шестата версия с посочената поддръжка в най-новите Windows операционни системи изглежда много по-предпочитано. Но! Уловът е, че потребителят често получава съобщение, че IPv6 се използва без достъп до интернет.

Какво е IPv6?

Разглеждането на въпроса, свързан с протокола IPv6, трябва да започне с основите, т.е. с разбирането за какво става въпрос.

Накратко и ясно, това е системата, отговорна за генерирането, разпределянето и разпространението на уникални статични и динамични IP адреси към компютърните терминали, разпръснати по света чрез DHCP сървър, и по такъв начин, че никога да не се повтаря нито един адрес. По принцип всички известни днес протоколи за дистрибуция работят на този принцип. Но най-обещаващите от тях се считат за IPv6. Без достъп до интернет днес малко хора си въобразяват, че броят на компютрите или мобилните устройства се е увеличил толкова много, че съществуващата система просто не може да генерира нови адреси.

IPv6 срещу IPv4: предимства

Сега малко разбирам историята. Първоначално протокол от този тип е създаден през 70-те години на миналия век и е получил съкращението IPv4. С тогавашното население на Земята (малко над пет милиарда) никой не смяташе, че тази система може да създаде само четири милиарда адреси. Смята се, че това ще е достатъчно за всички поколения.

Самият протокол предполагаше използването на 32-битов адрес, състоящ се от осем цифри. По този начин може да се генерират толкова много идентификатори. Както се оказа, протоколът IPv4 е неефективен (въпреки че все още се използва). Факт е, че увеличението през последните години, броят на мобилното оборудване е поставил разработчиците в застой (всяко устройство трябва да бъде назначен уникален, никога не повтаря външен и вътрешен идентификатор).

Тогава дойде разбирането, че системата трябва да бъде заменена. Първо беше създаден протокол ST / ST2, който получи неформалното име IPv5. На практика той не се разпространи. Освен ако не е използван като добавка за IPv4, и само от някои компании, които са го тествали.

Глобалният пробив е IPv6 технологията, която включва генериране на IP адрес с дължина 128 бита. Ако някой все още не е разбрал, възможностите за създаване на уникални комбинации тук са милиони пъти повече. Като цяло, според много водещи експерти, броят на генерираните адреси е практически неограничен.

Имайте предвид, че самият протокол, без значение колко изненадващ звучи той, е разработен в началото на 90-те години и едва сега получава дистрибуторска и софтуерна поддръжка, а не всички доставчици. По този начин, ако потребителят вижда съобщение, че IPv6 е инсталиран в системата без достъп до интернет, много вероятно е ситуацията, че самият доставчик не поддържа тази технология за достъп до мрежата. С други думи, той просто няма DHCPv6 сървър, който отговаря за всички адреси.

Активиране на протокол

Сега ще започнем практически стъпки. Стартираме изявлението за проблема с условието, че имаме IPv6 настройка без достъп до интернет. Windows 7 и по-нови ви позволяват да използвате тези настройки, но само ако достъпът се поддържа на ниво доставчик. В противен случай всички стъпки за конфигуриране ще бъдат безсмислени.

Първо трябва да следвате няколко прости стъпки, за да сте сигурни, че протоколът е наистина активиран. За да направите това, в командния ред (Win + R + cmd) създаваме ipconfig за един потребител на терминала или ipconfig / всички за машини в локалната мрежа и директно свързани с този компютър. Ако IPv6 не се показва на екрана, преминете към настройката на системата.

IPv6 без интернет достъп: какво да правя?

Първо, в свойствата на мрежовите връзки, които са избрани от стандартния контролен панел, трябва да отбележите линията за разрешаване на протокол (достъпът може да бъде направен много по-лесно, ако въведете командата ncpa.cpl в менюто Run).

Сега трябва да използвате бутона за свойства, намиращ се в долния десен ъгъл. В отворения прозорец ще се появят желаните от нас настройки.

Общи настройки

Като правило, ако доставчикът има активен DHCPv6 сървър, работещ в собствената си мрежа, не трябва да има проблеми.

Настройките за получаване на IP адрес и DNS сървър са зададени на автоматични. Самият сървър ще разпространява адресите на свързаните към него машини.

Ръчна настройка на параметрите

Ако по някаква причина това не е възможно, можете да опитате да използвате ръчните настройки. Трябва да се отбележи, че адресът на конкретен терминал не трябва да съвпада с адреса на маршрутизатора. В рутера единицата е последната цифра, но за компютър можете да зададете, например, стойността 10, 100 или 101 - колкото желаете. Във всеки случай, обхватът на адресите е в диапазона от 0 до 256.

Тук трябва да се отбележи, че в ситуация, в която имаме активна връзка през IPv6 без достъп до интернет, Windows 8 или всяка друга система може да изисква настройка на алтернативна конфигурация, настройките на която най-често се свързват с въвеждането на правилни адреси на DNS сървъри.

IPv6 без интернет достъп: как да се коригира ситуацията на различни операционни системи и за различни оператори

Що се отнася до алтернативните настройки за всяка операционна система, тук трябва да знаете няколко нюанса. Например желателно е да се активира протоколът в expish, като се използват следните команди:

Netsh (след това Enter) - интерфейс (след това Enter) - ipv6 (след това Enter) - инсталиране (Enter отново).

Но това не е всичко. В някои случаи може да се наложи ръчно да се зададе адресът на предпочитан и алтернативен DNS сървър. Веднага трябва да обърнете внимание на факта, че адресът ще се състои от шестнадесет цифри и не трябва да се конфигурира дори според доставчика на услуги.

Например, най-често срещаната и, така да се каже, работна конфигурация се счита за създаване на услуги на Google, в които последните четири цифри в заданието за адрес могат да бъдат или четири осмици или две осмици и две четворки. За услугата Yandex е още по-лошо. Там ще трябва да се предпише такава комбинация от букви и цифри, че потребителят, както се казва, главата се върти.

Сега разгледайте някои специални случаи. И така, активирахме IPv6 без достъп до интернет. Rostelecom ще вземе като първоначален пример. В този случай проблемът отново е само да се посочат правилните адреси на сървърите (възможно е да не се обсъжда възможността за рестартиране на маршрутизатора, телевизионния приемник или друго устройство).

В адресната лента DNS можете да регистрирате или осем, и четворки, както е споменато по-горе, или да използвате настройките за „Yandex“, които включват въвеждане на стойността 77.88.8.8. Работи без проблеми.

И още няколко думи за протокола IPv6 (без достъп до интернет). ByFly, например, (беларуски оператор) има много проблеми с комуникацията. Както следва от потребителските мнения, скоростта на връзката обикновено е ограничена до 600 kbit / s ограничение (ако влакното не е инсталирано). Вие разбирате, че с такова качество няма нужда да се говори за някакви настройки, които биха могли значително да повлияят на пропускателната способност. Въпреки че в фабриката на кабелите скоростта рядко надвишава 50 Mbit / s, каквото и да казват.

Като опция обаче можете да използвате горните опции. Отделно, заслужава да се отбележи, че в някои случаи ще е необходимо да се използват некриптирани протоколи и пароли при създаването на връзка, а именно PAP и CHAP. Уви, сигурността на тези връзки поражда основателни съмнения.

Здравна проверка

И накрая, ще преминем от предположението, че всички настройки са направени правилно. Сега остава да проверите дали протоколът действително работи.

За да направите това, отново използвайте командния ред с предписанието на ipconfig. След всички процедури на екрана ще се покаже протоколът с назначения адрес. Не ви харесва? Можете да отидете в центъра за споделен достъп и управление на мрежата и да видите състоянието на връзката. В изключителни случаи можете просто да щракнете върху иконата за връзка в системната област (например, ако използвате Wi-Fi) и да отидете в желаното меню.

Вместо послеслов

Остава да се добави, че IPv6 без достъп до интернет (мрежа) не е най-големият проблем на съвременните потребители, които използват IPv4 на своите домашни / офис терминали или локални сървъри. Всъщност по подразбиране системата IPv6, въпреки че е обявена за поддържана от същите системи на Windows, е дезактивирана, за да не създава ненужни затруднения за потребителите.

Ако се стигне до това, въпросът за активирането и конфигурирането на този протокол е от значение само в случаите, когато тази технология се поддържа от оператора, предоставящ услуги на доставчика. В противен случай не можете дори да се опитате да конфигурирате нещо.