Пламъкът е спор за спорове. Характеристики на пламъка в Рунет

Anonim

Така че интернет жаргонът не е подвеждащ, трябва да разберете значението на някои думи, характеристиките на тяхното използване и да се научите правилно да тълкувате фразите на други потребители. Например, дали пламъкът е същото като наводнение или нещо друго? Трябва да признаем, че термините, които се появяват в английския сегмент на Интернет, сериозно се променят, когато са на разположение на руско-говорящите потребители.

Произходът и значението на думата

Терминът е производно на английския пламък (пламък). Това е по-скоро поетично сравнение, защото горещ спор наистина прилича на огън и е почти невъзможно да се контролира. Пламъкът не е просто спор, а продължение, което е излязло извън контрол. Противниците започват да се карат, за да станат лични, вместо аргументи, атаките започват да се очертават. Оказва се, че самата цел на разговора е загубена, вместо това има желание за хазарт, за да се получи най-доброто от врага.

Когато спорът започва заради аргумента, но всички забравят за първоначалната идея на разговора, това се нарича „пламък“. На повечето интернет ресурси тя се следи от модераторите и, ако е възможно, се подтиска.

За какво отговаря пламъкът?

Разбира се, един неконтролируем спор може да започне сам, без специална цел. Ако темата на разговора докосне нечия гледна точка, поставяйки я под въпрос, особено в неуважителна форма, можете да се разбиете и да започнете кавга по бърз нрав. Създаден специално за социална комуникация. мрежите осигуряват всякакъв вид взаимна комуникация, включително спорове, но е желателно да се въздържат от грубост и обиди. Друго нещо е, че не всеки се придържа към това просто правило.

Анонимността в интернет води до факта, че много потребители се чувстват безнаказани, затова им дават отдушник. Пламъкът е най-лесната техника за тролинг. Когато страстите станат високи, събеседникът може да бъде доведена до изразителна емоционална реакция. Троловете го използват, за да се подиграват с него, така че ако някой ви провокира в глупава борба, много вероятно е умишленият опит да се „разтвори“ в пламък.

Използване на думата в рунета

Въпреки опитите да се използват правилно всички термини, в пълно съответствие с първоначалния източник, изключително рядко е да се избегне разговорната промяна. За много потребители, пламъкът е същият като наводняването - безсмислено бърборене, водещо далеч от темата. Всъщност, наводнението се нарича злонамерен опит да се запуши информационното пространство с безсмислени съобщения. Защо това изглежда смешно на някого? Въпросът остава отворен. В същото време би било погрешно да се приравняват тези две понятия, дори като се вземе предвид семантичната промяна в рунета.

Обикновено наводнението се нарича просто абстрактно бърборене. Ако това се случи в нишка, посветена на определена тема, модераторите или други потребители могат просто да поискат да не наводнят или да издадат предупреждение. Но ако разговорът се превърне в личности и разгорещи се караници, тогава можем да говорим за Пламъка, въпреки че често се използва обикновеният вулгаризъм. В социалното. мрежи за комуникация емоционални кавги се случват толкова често, че има усещането, че хората се радват на възможността да обединят негативните помежду си.

Пламък или холивар?

По-популярен термин, който често замества думата "пламък", е холивар. Въпреки някои общи нюанси, това все още са различни неща. От английската фраза свещена война, т.е. свещена война в смисъл на битката за вяра (религия), се появи популярен термин. Пламъкът и холиварът са война на думи, в която „всички средства са добри”, но темата за военните действия играе важна роля.

Ако това е просто бурна дискусия между поддръжници на диаметрално противоположни гледни точки, и предметът на спора може да бъде сравнително лесно разграничен между посланията, то това е холивар. Но щом всичко се подхлъзне в абсурд, а темата за нишката става абсолютно неуловима, а спорът е само заради самия спор, тогава това е пламъкът или, просто казано, типичен „срач“.

Безопасност на пламъка

Ако възприемате социалното. мрежа, за да общуват по много положителен начин, тогава с развитието на пламъка в коментарите, има само един правилен начин на реакция. Просто трябва да напуснете дискусията, да се отпишете от уведомленията и да забравите за нея. Коментирайки пламъка по подобен начин, вие автоматично се съгласявате с всички негативни емоции, които може да изпитате по-късно.

Ако решите да се включите в разгорещена дискусия с прехода към индивида, трябва да обмислите възможността за тролинг в адреса си. Не трябва да го вземате на ум - дебатът в интернет е само букви на монитора, които нямат нищо общо с реалния ви живот. Оттук логично следва следното правило: опитайте се да не публикувате вашите реални данни, място на пребиваване, каквато и да е информация, която може да се използва срещу вас в Интернет.