Мрежов адаптер - описание и приложение

Anonim

Интернет стана съвсем наскоро, но вече успя да „придобие“ специфични термини, като например рутер, шлюз, мрежов адаптер. Всички тези имена означават методи и видове интернет връзка и понякога имат същото значение. Най-често срещани

Инструмент за изход от мрежата - мрежова карта или адаптер. Той служи като предавател между мрежовия кабел и компютърната система.

Има много видове мрежови карти, но те изпълняват същите функции. Първо, те предават и получават данни, образувайки пакети от тях. Те се формират в буфера и адаптерът взаимодейства с паметта на компютъра чрез RAM. В допълнение, интернет картите кодират или декодират данни, използващи паралелни или серийни кодове (в зависимост от това дали тази информация е получена или предадена).

По пътя на интеграцията, мрежовият адаптер е разделен на три вида: външен, вътрешен и вграден. Вградените адаптери са част от дънната платка. Конекторът, към който е свързан мрежовият кабел, и чипът за обработка на информация се намират директно

Но на платката и допълнителните функции на вградения адаптер се изпълняват от процесора. Почти всички дънни платки са оборудвани с такива карти.

Вътрешният мрежов адаптер е инсталиран чип в системното устройство. Той се свързва към дънната платка чрез PCI, PCIe или ISA слота. Външна мрежова карта е затворена в пластмасов корпус и е свързана към системата чрез USB интерфейс. Такива карти се използват там, където няма вграден или вътрешен адаптер или е счупен.

Наскоро интернет картата беше единственото средство за достъп до интернет. Това устройство обаче постепенно бе заменено от безжични средства за комуникация. Един от тях е безжичен мрежов адаптер (или Wi-Fi). Всъщност Wi-Fi е антена, която ви позволява да се свързвате към мрежата "по въздуха". Такива адаптери също са външни, вътрешни и вградени. Вграден Wi-Fi, интегриран в дънната платка. Вътрешните са много често "хибридни"

антени и мрежови карти. Външните Wi-Fi адаптери са много подобни на 3G модемите, които са в момента. Те са задължително оборудвани с антена - вградена или външна - и последните имат много по-голяма скорост.

Мрежовите карти се различават не само по начина на интеграция, но и в техните възможности. Някои адаптери имат слотове за инсталиране на собствен софтуер. Други се различават по ширината на системната шина или наличието на допълнителни портове. Има интернет карти, оборудвани с RAM и LED индикатори. В допълнение, мрежовият адаптер има няколко вида, които се различават по начина на взаимодействие с компютърната система и в режимите на работа. Картата може да взаимодейства със системата през контролната шина или да използва директен достъп до паметта. Според режимите на работа, тези устройства са разделени на два типа: цикличен I / O и споделяне на памет.

Скоростта на интернет картата зависи от тези свойства. Мрежовият адаптер с поне половината от изброените функции ще осигури много бърз и удобен достъп до мрежата.