Какво е конзола? Дума смисъл и функция

Anonim

Статията описва какво е конзолата, къде се използва това устройство и какво значение има тази дума.

Цифрова възраст

Дори преди 15 години не всеки можеше да си позволи да си купи домашен компютър, да не говорим за друга цифрова технология. Но за щастие, сега всичко се е променило и за дълго време никой няма да бъде изненадан от смартфон, таблет или лаптоп. Всяка година такива технологии се развиват и някои изобретения, които наскоро изглеждаха като пробив, бързо стават остарели. Това се отнася и за I / O устройства и други контроли. Те включват самата конзола, или по-скоро нейното първо изпълнение. Тази дума има няколко значения едновременно и ние ще анализираме най-често срещаните варианти в тази статия. И така, какво е конзола?

дефиниция

Според официалната терминология, конзолата е съвкупност от различни устройства, които в крайна сметка осигуряват работата и взаимодействието между компютъра и неговия оператор. Казано по-просто, в съвременния свят, конзолата е всички тези интерактивни устройства, които са свързани директно към компютъра, а не чрез мрежата. Времето за работа на човек с компютър с такава периферия се нарича конзолна сесия.

Така че сега знаем какво е конзола. Също така, по време на първите компютри, конзолата се наричаше устройство за показване на системни съобщения от различен вид, но след това те бяха изцяло изместени от нашите обикновени монитори.

Въпреки това, тези читатели, които са запознати с компютрите, вероятно знаят, че в днешно време конзолата най-често извиква прозореца за показване на системни съобщения и въвеждане на команди в различни игри, програми и отделни операционни системи. Също така е възможно да се извика софтуер, който изпълнява само текстов интерфейс за работа с него и отново приема команди от него. Затова обсъдихме въпроса какво представлява конзолата. Нека разгледаме по-подробно техния най-нов сорт.

уговорена среща

Напоследък текстовата конзола, която е необходима за работа с операционната система или отделна програма, е силно свързана с хора с Linux потребители и това е доста заслужено. За разлика от Windows, потребителите на Linux OS версии трябва да работят в конзолен режим много по-често. Това се отнася както за взаимодействието със самата операционна система, така и със специфични програми. Последните понякога изобщо нямат графичен интерфейс и разбират само ръчно написани команди. Така че сега знаем значението на думата "конзола".

В Windows има подобен команден ред. Той обслужва точно същите цели, но се използва предимно от много опитни системни администратори, тъй като отваря по-широк и по-бърз достъп до системните настройки. Но почти няма конзолни програми в Windows, тъй като те отдавна са заменени само от тези, които използват графичен интерфейс. Но защо такива трудности? Все пак не всеки може да работи в него, за разлика от обичайната графична програма.

Силни и слаби страни

Основните предимства на конзолните програми и конзолния контрол на системата като цяло включват скоростта на изпълнение на командите. Програмата, лишена от графичния слой и директно приемащите команди, ги изпълнява много по-бързо, по-стабилно и изисква много по-малко изчислителни ресурси. Също така, този софтуер има по-малък размер и неговата инсталация е бърза.

Недостатъците са, че е трудно за неподготвен потребител или който е свикнал с определен интерфейс да овладее първоначално работата в конзолния режим.

Как да активирате конзолата? В Linux се извиква от панела за бърз достъп или от списъка с приложения. Накратко, терминал в Linux е програма, която емулира работата на конзолата, но в същото време позволява на потребителя да остане в графичен режим. А в Windows командния ред (който, също като конзолата, ви позволява да работите в текстов команден режим) се извиква чрез търсене в панела Старт. Трябва само да въведете "cmd".