Как да изгорим Flac към CD Audio: избор на програми и конвертори. Преобразуване на формат

Anonim

Сравнително новият FLAC аудио формат сред потребителите и особено истинските любители на музиката стана изключително популярен, защото предлага много по-високо качество на звука от всички останали, като записва оригиналния звуков материал без компресия и без загуба на качество. Нищо чудно, че понякога се нарича загуба. Въпреки всичките си предимства, които ще бъдат обсъдени малко по-късно, има няколко проблема, по-специално свързани с факта, че не всички домакински играчи са в състояние да го възпроизведат. Ето защо трябва да конвертирате FLAC формат в аудио формат CD. На свой ред стандартът CDA (формат на аудио запис) се признава от абсолютно всички, дори безнадеждно остарели играчи. Как да изпълняваме най-простите операции за запис, след това ще говорим. Можете да използвате няколко основни опции за това. Но първо, нека видим какъв е този звуков формат и защо е предпочитан.

FLAC формат: какво е това и защо е по-добре да го използвате?

Популярността на този формат се дължи главно на висококачествения звук. Дори в сравнение с все още популярния MP3, който всъщност е компресия на файлове чрез компресия с понижаване на звуковите характеристики, FLAC предлага звук с битрейт от 1, 400 kbps и повече. За сравнение: форматът на обикновен аудио диск има битрейт от същия ред, а MP3 - само 320 kbps на максимум. По този начин записването на FLAC в Audio CD не е нищо повече от обикновена промяна на формата, без да се променят параметрите на звука, но използваните в момента методи за запис позволяват да се изоставят обемисти играчи. Какво да кажа? Дори мобилните устройства поддържат FLAC.

Кой диск е по-добре да изберете?

Понякога трябва да изберете подходящите заготовки за запис. Тук трябва да се предположи, че файловете във формат FLAC могат да бъдат доста впечатляващи по размер, затова трябва да изберете подходящия размер на диска. От друга страна, в оригиналния си вид файловете от този формат са неразделни и неразделни (допълнителни обекти от CUE формата са отговорни за реда на отделните тракове и песни). По този начин, когато говорим за това как да записваме FLAC на аудио компактдиск, трябва да вземете предвид типа на диска, за да не се ангажирате с ненужни разделяне на файлове на части.

Тъй като дори можете да запишете стандартен DVD във формат на обикновен аудио диск без никакви проблеми, можете да използвате двуслойни дискове за големи файлове. Двустранните не са подходящи, защото разделянето на файловете на части без предварителна промяна на формата няма да работи.

Как да изгорим FLAC в Audio CD: най-простият метод

Както вероятно е разбираемо, можете да записвате по най-простия начин чрез директно копиране на файлове на празен диск.

Това трябва да се копира и аудио формат на файла FLAC, и придружаващия компонент CUE, без които разпределението на песни, ако имате нужда от бърз преход от една песен към друга ще стане невъзможно (в този случай, трябва да се върнете назад или назад, което изглежда много неудобно).

Как да изгори Audio CD от FLAC формат, използвайки софтуер за запис на диск?

Счита се, че най-добрият вариант за запис е да се използват специализирани програми за записване (запис) на дискове, в които да се задават различни изходни формати. Можете да намерите много такива приложения днес, но най-популярните са софтуерните пакети като Nero Burning ROM (Nero Express), CDburner XP и други подобни.

Всяка такава програма за записване на FLAC на аудио CD използва същите принципи, а действията, извършвани от потребителя, са почти еднакви.

След като стартирате приложението и поставите празен диск в устройството, трябва да изберете предпочитания краен формат в секцията за музика (в нашия случай това е аудио CD).

След това трябва да добавите файлове, като използвате съответния бутон и посочите тяхното местоположение на твърдия диск или сменяемия носител. Моля, обърнете внимание, че не е необходимо сами да добавяте придружаващия файл със списъка с песни, тъй като той ще бъде изтеглен автоматично. Освен това, случаят остава за малък. Трябва да посочите името на проекта, да изберете предпочитаната от вас скорост на запис и да активирате записа.

Какво трябва да се има предвид при записването?

Как да изгори FLAC към Аудио CD, малко подредени. Сега нека се спрем на някои от нюансите, които трябва да се вземат предвид преди да започне изгарянето, и които много потребители често просто не обръщат внимание. На първо място, става дума за избор на скорост на запис. От списъка с налични опции е по-добре да изберете най-малката. Ако задвижването и поддръжката на диска изгарят със скорост 2 пъти, това е най-добрият вариант. Ако няма такава подкрепа, изберете най-малкия, който е (обикновено 4x). Като зададете такъв параметър, можете да избегнете грешки в процеса на запис и да намалите качеството на звука.

Друга точка е свързана с активирането на данните от режима на проверка в края на изгарянето. Не се колебайте да използвате тези две действия, въпреки че общото време, изразходвано за всички операции, може да се увеличи значително.

Въпроси за предварително конвертиране на изходния материал

Сега няколко думи за това как да се направи аудио CD от FLAC, ако придружаващият файл с разбивка на песента не е изтеглен (в този случай проектът ще бъде записан като един файл, преобразуван от FLAC в CDA).

В такава ситуация най-лесният начин е да използвате предварително конвертиране, но трябва да използвате само тези програми, които имат възможност да конвертират оригиналния формат в друг с аудио записи (например, Switch Sound Converter). След завършване на преобразуването, можете да пишете на „празно“ чрез описаните по-горе методи.

Забележка: при избора на конвертор, обърнете специално внимание на параметрите за конвертиране на един формат в друг, за да не се получи значително намаляване на качеството на оригиналния аудио изход. Като средство за конвертиране и записване можете дори да използвате някои софтуерни играчи. В това отношение, VLC плейърът изглежда много привлекателен.

Използване на аудио редактори

И накрая, нека да видим как да конвертираме FLAC в Audio CD с помощта на звукови редактори (разбира се, при условие, че те поддържат обработката на този формат и имате необходимите умения за работа с такъв софтуер). Една от най-простите е програмата Cool Edit Pro, представена под формата на актуализиран софтуерен продукт Adobe Audition.

В приложението просто отворете файла и веднага задайте характеристиките на аудио конверсията. След това песните могат да бъдат отрязани от оригиналния файл и да бъдат запазени като отделни обекти. Можете да направите още по-лесно, като напишете проекта директно на диска (ако такава функция е предоставена в програмата, която използвате) с избора на желания краен формат.

Забележка: не всички приложения от този тип поддържат максималната скорост на битовете за формата, затова изберете най-високата с дълбочина на звука от 32 бита и запишете, ако е необходимо, междинни обекти само във формат WAV. По някакъв начин това прилича на обичайното преобразуване, последвано от запис, но ако желаете, можете да поставите много допълнителни ефекти върху оригиналните песни или дори всички в обем, ако проектът е създаден от няколко файла с различни звукови параметри.

В допълнение към тази програма, можете да използвате много други професионални редактори като Sony SoundForge, ACID Pro и др.

заключение

Как да изгори FLAC на аудио CD, надявам се много от тях вече са измислили. Що се отнася до предпочитания метод или софтуер, използван за тази цел, най-добре е да се използват програми за записване, тъй като предварителното преобразуване отнема повече време, а крайните формати могат да варират значително при качеството на възпроизвеждане. Някои хора мислят, че можете да конвертирате FLAC формата директно в CDA файлове. Уви, с цялото си желание е невъзможно да се направи, тъй като обектите на крайния формат се създават изключително в процеса на запис. По същия начин, няма абсолютно никакъв смисъл да копирате оригиналните CDA аудио записи от аудио диска и да ги запазвате на твърдия диск за по-късно възпроизвеждане. Такива файлове няма да се играят! И да ги конвертирате в друг тип аудио директно от твърдия диск също не работи. Така че имайте това предвид.