Конфигурация на системата в Windows 7. Конфигурация на операционната система

Anonim

Всяка, дори и най-модерната компютърна система без програми за управление е безсмислен набор от електронни елементи: транзистори, кондензатори, микросхеми и др. За никого не е тайна, че за да се постигне максимална ефективност в работата, човек трябва да бъде настроен по определен начин. Същото важи и за изчислителните системи: регулирането на параметрите на операционната система позволява да се разшири функционалността до известна степен.

Производителност извън полето

Windows системите са най-често срещаните. Използват се от поне 80% от собствениците на компютри и лаптопи. И "убиецът" на прозорците - известният "Линукс", е доволен от остатъците на пазара. Ето защо повече потребители се интересуват от това как се изпълнява конфигурацията на Windows.

Разработчиците от Microsoft, които популяризират своите операционни системи, изхождат от факта, че работата с него не изисква специално обучение (сравни с Linux) и всички функции са достъпни веднага след инсталацията. Това напомня на Владимир Илич с известното му изявление за контролирания от държавата готвач. Трябва да признаем, че тази идея е заживена в Windows. Така че, само с мишка, дори ученик може да контролира системата.

Липса на гъвкавост

Въпреки това, ако след инсталацията конфигурацията на операционната система не е изпълнена, тогава не трябва да очаквате нищо специално от компютъра. Тя ще работи "като всички останали". Устойчиво, надеждно, но най-често не по най-оптималния начин. Като състезателна кола, чиято скорост е изкуствено ограничена от съображения за безопасност.

Всеки потребител използва компютър, за да разреши само своите присъщи проблеми. Важна е скоростта на системата, за която човек е готов да пожертва красотата на интерфейса; другата е енергийната ефективност; и третото - разкриването на потенциала на инсталираните хардуерни компоненти. Правилно внедрената конфигурация на системата ви позволява да посрещнете нуждите на всеки.

Предоставена възможност

Разработчиците, разбирайки всички недостатъци на универсалността, внедряват софтуерен механизъм, който позволява да се правят корекции в работата на системата. За да направите това, можете да използвате два начина: да инсталирате специализирано приложение и да го използвате, за да настроите операционна система или да направите промени, използвайки стандартни инструменти. Първата опция е по-ефективна и ви позволява да реализирате някои скрити функции. Втората по отношение на използването е напълно безопасна. За начинаещи препоръчваме да го изберете. След това разглеждаме как се изпълнява конфигурацията на системата в Windows 7.

Намалете потреблението на RAM и използването на процесора

Всяка програма, която е в RAM на заден план, отнема част от хардуерните ресурси. Ако приложението наистина е необходимо на потребителя, това поведение е оправдано. В противен случай трябва да бъде деактивиран.

След инсталирането на операционната система и всички поддържащи приложения, трябва да се извърши конфигурацията на системата 7. За да направите това, натиснете комбинацията Win + R и въведете msconfig (Enter) в появилата се линия. След това в заглавната част на мишката задайте секцията "Стартиране". Тук записите в първата колона показват програмите, които се стартират без намеса на потребителя в началото на системата. Кликът позволява стартирането, а неговото отсъствие - забранява. Например, можете спокойно да изключите стартирането на Microsoft Office 2010, който е отговорен за синхронизацията, ако, разбира се, тази функция не е необходима. Същото се отнася и за напълно безполезната услуга ACDInToch, която е част от добре познатата програма за преглед на изображения.

Обръщаме внимание на факта, че конфигурирането на системата в Windows 7, извършено чрез автоматично натоварване, не трябва да бъде безсмислено. Някои програми от списъка са задължителни. Например, Punto Switcher е необходим за автоматично превключване на езиците; Колела за поддръжка на мишката; wmagent за правилната работа на клиента на WebMoney и др. Решението е следното: след като се намери информацията за всеки ред, може да се заключи, че е необходима програма в секцията за автоматично стартиране.

Имам сто детегледачки ... Изключване на защитника

Промяната в msconfig не прекратява конфигурацията на системата. Персонализирането е по-сложно. Например, не всеки знае, че чрез стандартен прозорец можете да направите редица полезни корекции в работата на операционната система. За да направите това, натиснете бутона "Старт" и изберете "Контролен панел". Тук можете също да освободите някои ресурси, като изключите някои функции и приложения. Например, на повечето съвременни компютри с инсталирана антивирусна програма от трета страна, системната конфигурация задължително изисква деактивиране на защитника Windows. Отивате на настройките, трябва да изберете елемента "Програми", след това "Параметри", където трябва да премахнете отметката от чека. В списъка с менюта има „Администратор“. Остава да премахнете етикета от „Използвайте тази програма“ и кликнете върху „Запазване“. Не трябва да правите зеле от компютърна система от защитни антивирусни модули, защото всеки един от тях, работещ в реално време, взема част от капацитета си. Алгоритмите се пресичат, зареждат арбитъра с допълнителна работа. Очевидно това е прекомерно. Разбира се, както вече посочихме, това е вярно при наличието на установен, надежден, интегриран антивирусен софтуер.

Пропуск в зловреден софтуер

Правилната конфигурация на системата трябва да включва деактивирането на механизма за автоматично пускане на приложения от носителя. Много неща са написани за това, но, уви, не всеки има време да ги прочете, ставайки жертви на вирусни програми. Тук, в контролния панел, трябва да изберете "Autostart". В появилия се прозорец за настройки премахнете отметката, като забраните използването на тази функция. След това, когато сменяте носител (например поставяте компакт диск в дисково устройство), няма да се появи автоматичен старт. Потребителят трябва да отвори "My Computer" и самостоятелно да прегледа желаните носители. Много е лесно.

Като цяло, в контролния панел, много елементи ви позволяват да персонализирате. Полезно е да погледнете в "Клавиатурата", като увеличите скоростта на повторение; В мишката можете да промените визуалното показване на курсори, както и скоростта на движение.

Красота или практичност

Системната конфигурация е невъзможна без промяна на настройките на операционната система. За да направите това, извикайте свойствата на прекия път "Компютър" (обикновено на работния плот). След това ще се отвори прозорец, в който трябва да посочите „Допълнителни системни параметри“ в списъка вляво. Регулирането на параметрите на елемента "Performance" ви позволява да забраните всички визуални декорации, като приближите външния вид на операционната система към класическия (Win 2000). Не можем да ви посъветваме в това отношение: всичко зависи от изискванията и предпочитанията на потребителя.

Връщаме се към обичайното

В новите версии на операционната система Windows разработчиците отказаха да съхраняват папката Temp в директорията на Windows. На пръв поглед това не засегна нищо. Това обаче не е така. При инсталирането на приложения непременно се създават временни файлове. Теоретично те трябва да бъдат автоматично унищожени по време на работа, освобождавайки ценното дисково пространство, но това често не е така. В резултат на това на някои компютри папката Temp достига впечатляващи размери от няколко гигабайта. Всичко това боклук може да бъде премахнато само по себе си, но директорията на временните файлове трябва да бъде достъпна. Местоположението му е посочено в "Променливи на околната среда", наречени TEMP и TMP.

"Тънка" конфигурация на системата. Конфигуриране на услуги

В операционните системи Windows, в допълнение към обичайните програми, се използва понятието "услуга". Това са приложения, които се изпълняват във фонов режим, но не и чрез автоматично зареждане. Много от тях гарантират изпълнението на целия софтуерен пакет. С умел подход към настройката, опитни потребители могат да повлияят значително на произтичащата функционалност. Помислете как тази конфигурация е приложена. Услугите могат да бъдат спрени и започнати. Той също така дава възможност да се активира автоматичното им стартиране, което понякога е невъзможно без това.

Има няколко начина за достъп до списъка с услуги. В операционни системи с разширени менюта, на бърз клавиш “Компютър”, щракнете с десния бутон на мишката и изберете “Manage”. В показания прозорец можете да видите елемента “Услуги и приложения”. С отваряне на съответния запис можете да изберете желания ред. Тук „Състояние“ показва дали услугата работи или не.

Например, когато плащате за интернет през Интернет, препоръчва се да изключите функцията за автоматично изтегляне на нови версии на файловете. В колоната "Име" изберете "Windows Update", щракнете двукратно и изберете "Деактивиране" в менюто "Тип стартиране".