Възстановяване на системата чрез Windows 10 Command Prompt: Процедура

Anonim

Фактът, че Windows 10, подобно на своя предшественик, "лети" в най-неподходящия момент, всеки знае. На теория трябва да работи вграденото автоматично връщане на системата до последното работно състояние. Но проблемът е, че не винаги работи. И за да не преинсталирате системата, трябва да използвате System Restore чрез командния ред (използва се Windows 10 или друга версия, няма значение). След това ще бъде представено стъпка по стъпка описание на целия процес, като се използват няколко основни метода.

Проблеми с автоматично и ръчно възстановяване на Windows

Така че, да започнем с това, нека да разгледаме защо инструментът за автоматично отваряне не работи по време на критични повреди (не става дума за стартиране на възстановяване от работеща система).

Основният проблем на факта, че след опита за автоматично отваряне на Windows към предишното състояние, записано в една от контролните точки, е, че повредата на системния товарач в такива точки не е фиксирана. Ето защо същият Windows 10 след приключване на процеса дава съобщение, че отказът е неуспешен и изисква незабавно рестартиране, което като цяло не дава ефект и води до същия резултат.

Същото се отнася и за инсталирането на най-новите актуализации, които Microsoft се оказа толкова погрешно, че "уби" много компютри по света, а някои започнаха да изпитват спонтанно рестартиране. По този начин, възстановяването на системата Windows 10 чрез командния ред е почти най-новото и единствено решение, което ще позволи на системата да се възстанови. Много потребители знаят за действията, използвани само от слухове, а някои дори се страхуват да използват командната конзола. Следните инструкции ще помогнат да се запълни тази празнина.

Възстановяване на системата Windows чрез командния ред: какво ви е необходимо за това?

Но нека видим какви инструменти трябва да се върнат. Тъй като в стационарен режим, Windows не се зарежда, трябва да започнете поне по някакъв начин да получите достъп до командната конзола. Но как?

За тази цел се използват сменяеми носители с дистрибуции за възстановяване или инсталиране (оптични дискове, флаш памети и др.). По този начин трябва да имате такъв превозвач на склад. Ако не съществува, можете да създадете стартираща USB флаш-памет или диск съвсем просто на друг компютърен терминал, като използвате раздела "Център за възстановяване" в стандартния "Контролен панел" или софтуера на трета страна.

Предварителни действия

Сега, за да възстановите чрез командния ред на Windows системата - 7 или друга модификация - трябва да влезете в командната конзола.

За да направите това, сменяемото устройство се настройва първо в приоритета за зареждане в настройките на BIOS и след появата на менюто за зареждане, за да не се търси началната точка на командния ред за дълго време, използвайте клавишната комбинация Shift + F10.

Сега първото нещо, което трябва да видите кой дял е системата. Факт е, че когато стартирате от сменяеми носители, буквите на дисковете и дяловете може да не се показват, но вместо това се използват цифри. В командния ред въведете реда diskpart и списък том. След като втората линия е завършена, системният дял трябва да бъде запомнен и за да излезете, въведете командата за изход.

Как да стартира възстановяването на системата чрез командния ред?

Сега можете да започнете процедурата за възстановяване. По принцип, само една операционна система е инсталирана на потребителските терминали, така че за да активирате процес, е достатъчно да влезете в командата bcdboot c: windows.

Ако две системи са инсталирани на компютър в различни дялове, можете да изпълните командата два пъти, но не забравяйте да посочите тома, в който е инсталирана всяка система.

Забележка: тази команда не е приложима за WindowsXP и може да не работи в някои версии на Windows 7.

Алтернативен метод за възстановяване

Възстановяването на Windows 10 чрез командния ред може да се извърши по друг, също толкова ефективен начин, който обаче ще отнеме повече време, но работи почти винаги.

Отново въведете командите за определяне на системния дял и намерете скрития FAT32 дял в списъка (за първични UEFI системи и GPT дялове, обемът му ще бъде до 300 MB, за MBR в комбинация с BIOS - около 500 MB). Както и преди, запомнете номера на буквата или секцията.

Сега, за да стартирате възстановяването на системата чрез командния ред, трябва да въведете следните команди в строго определена последователност (предполагаме, че нашата секция е маркирана с N):

  • изберете обем N (изберете секция);
  • формат fs = ntfs (форматираме дяла в необходимата файлова система);
  • присвоите буква = Z (задайте нова буква за скритата секция - можете да я укажете по избор);
  • изход;
  • bcdboot C: Windows / s Z: / f ALL (инсталиране на зареждането от системния дял, като се има предвид скритото);
  • Diskpart;
  • обем на списъка;
  • изберете обем N (изберете предишната секция);
  • премахнете буква = Z (премахнете така, че да не се появява в системата след рестартирането);
  • изход (излизане от конзолата).

След това можете да премахнете сменяемото устройство и да извършите пълно рестартиране. На теория рестартирането трябва да върви без проблеми.

Boot Loader Възстановяване: System File Checker

Въпреки това, такъв подход в случай на повреда на зареждащия, зареждащите записи и секторите може да не работи. Възстановяването на Windows 10 през командния ред в тази ситуация ще трябва да започне малко по-различно.

В този случай процесът включва проверка на системните файлове и възстановяване на зареждащите записи, а ако това не е възможно, презаписването им изцяло.

В командния ред, след стартиране от преносим носител, както е описано по-горе, командата sfc / scannow се въвежда.

Действия с зареждащи записи и сектори

След пълното му изпълнение, трябва да проверите стартирането на системата в нормален режим. Ако резултатът е нула, трябва да използвате инструмента bootrec.exe, за който първо въвеждате командите fixmbr и fixboot с интервал и дясна наклонена черта.

Отново, след като ги попълните, трябва да проверите изтеглянето както обикновено. В случай на нулев резултат, за този инструмент е написан низът rebuildbcd. По правило след въвеждането на такава линия операционната система се рестартира. Между другото, това е универсален метод и възстановяването чрез командния ред на XP също може да се направи с помощта на този инструмент.

Възстановяване чрез модул DISM

И накрая, има и друг начин за проверка и възстановяване, който използва възстановяване от изображението. В този случай говорим за инструмента DISM (CheckHealth или RestoreHealth).

Тя може да се използва по два начина: можете просто да изпълните проверка, последвана от отказ, и можете да зададете възстановяването незабавно. По същия начин, можете да използвате два отбора последователно, ако например първият резултат не работи. Въпреки това си струва да се има предвид, че този процес на проверка и възстановяване на системните файлове трябва да се използва само ако SFC инструментът не работи. Ако процесът спре с около 20%, можете просто да рестартирате системата и да използвате SFC отново, което ще замени повредените системни файлове с нови. Като цяло, този инструментариум се счита за най-екстремния начин, когато нищо не помага, макар и с много силно увреждане на Windows и може да не даде желания ефект.

Някои последни думи

Остава нерешен само въпросът какъв метод да се използва за възстановяване на системата Windows 10 чрез командния ред. По принцип между тях няма голяма разлика, но трябва да стартирате сканирането или възстановяването на системните файлове само ако първите две описани опции не могат да бъдат използвани. Но също така се случва, че при критични промени е невъзможно да се направи отказ. В такава ситуация остава само пълното преинсталиране на операционната система.