Как да настроите баланса на бялото в Photoshop?

Anonim

Балансът на бялото е един от най-важните аспекти във фотографията и основният параметър на метода за прехвърляне на цветни изображения. Той определя съответствието на цветовата гама на направената рамка и самия обект, както се възприема от човешкото око. Изображение с правилно регулиран баланс на бялото изглежда естествено.

Характеристики на визуалното възприятие

По време на снимане, обективът на камерата реагира на осветлението различно от човешкото око. Ако коригирате правилно баланса на бялото, тогава всички нюанси в изображението ще съответстват на визуалното възприятие. Окото има склонност да се адаптира, но камерата не е способна на това и прехвърля цветовете по различен начин. Човешкият мозък започва да обработва информацията, получена чрез визуалния апарат, въз основа на житейския опит и изкривява реалността. Например, той си спомня, че сняг може да бъде само бял и не забелязва различните нюанси, ако не е обучен. Затова има потискане на онези цветове, които не отговарят на опита. Фотоапаратът предава по-реално покритие на обекта и неговия цвят.

Опции за инсталиране

Параметърът може да има няколко опции за конфигуриране:

  • точно преди снимане, когато фотографът го настрои;
  • в процеса на корекция на цветовете, когато се определя дали има нередности в баланса на бялото, и се взема решение дали са необходими промени в настройките на цветния дисплей.

Инсталирането му в модерна цифрова камера може да се извърши по няколко начина.

Когато записвате в RAW формат, можете да зададете тази настройка на компютър:

  1. За да се покаже правилно изображението на кадъра на екрана на самия фотоапарат, е необходимо също да коригирате баланса на бялото. В съвременните устройства има специален режим, който ви позволява да променяте вида на осветлението на рамката. След това камерата прави корекция за желаната цветова температура.
  2. Някои устройства могат да задават корекцията в градуси по Келвин - единицата за измерване на цветната температура. Той наистина помага на фотографа в процеса на студийно заснемане. Ако знаете предварително цветната температура на осветлението или го измервате с калориметър, можете да зададете тези параметри при настройката на камерата.

Разполага с цветова корекция със сива карта

Има и режим за корекция на цвета на сивата карта. Този процес отнема време и влияе неблагоприятно на скоростта на снимане. Но резултатът от този метод е много по-добър, отколкото при стандартните настройки на камерата. В този режим фотографът поставя специална карта с неутрален сив цвят до обекта. Преди да снимате, той калибрира камерата на тази карта.

Корекцията на цвета с помощта на лист бяла хартия не дава перфектен резултат, тъй като в производствения процес се използват специални багрила за избелване. В случай на използване на сиво за баланс на бялото, можете да гарантирате, че този цвят ще бъде смес от чисто бяло и черно.

Автоматична настройка на параметрите

Всички инсталации се правят, когато осредненият кадър е неутрален по цвят, а най-яркият фрагмент не е неутрален бял. За корекция на цветовете, когато използвате цифров фотоапарат, обикновено е необходимо само да промените усилването на някои цветови канали. Например, ако не е достатъчно синьо, трябва да увеличите печалбата на този цвят. Тогава картината ще изглежда така, сякаш е направена не в светлината на електрически лампи, а на дневна светлина. Този алгоритъм работи добре в определен диапазон от цветова температура и топло осветление. Но ако яркият цвят не е чисто бял, изображението изглежда изкривено при възпроизвеждането на цветовете.

Цветова температура

Важно е да се знае как принципно работи цветната температура, за да се разбере какво означава нейното числово изразяване в келвини. Той описва светлинния спектър, отразен от абсолютно черно тяло, в зависимост от температурата на повърхността му. Самото тяло поглъща всяка падаща светлина, не я предава и не я отразява. Пример за радиация на това тяло в ежедневието може да бъде метал или камък, зачервен до червено-горещ или бял-горещ. По същия начин, напълно черните тела показват различна светимост, когато са изложени на различни температури. Важно е да се разбере, че светлината, която изглежда бяла, не съдържа непременно целия видим спектър. Например, 5000 kelvins съответстват на неутрален цвят, 3000 kelvins съответстват на оранжевата част на спектъра и 9, 000 съответстват на синята част.

Характеристики на осветлението

В процеса на увеличаване на цветната температура цветът става по-студен, тъй като по-късите светлинни вълни носят повече енергия. Дневна светлина или волфрам лампи създават светлинни спектри, които почти напълно съответстват на осветеността на абсолютно черни тела. Други източници, като флуоресцентни и енергоспестяващи лампи, са много различни от тях. Така че, колкото по-висок е Келвин, толкова по-студена е светлината. Стандартът е 5000 Келвина, което съответства на неутрален цвят. Това знание ще ни помогне да разберем как да регулираме баланса на бялото на снимката.

Задаване на параметър в Photoshop за RAW формат

В зависимост от формата на изображението за корекция на цветовете, си струва да използвате различни инструменти, за да направите резултата по-добър. Например, когато плъзгате снимка в RAW формат, прозорец с модула RAW автоматично ще се отвори в програмата Photoshop. След това можете да започнете да анализирате изображението и неговите настройки. За да работите с баланса на бялото, изберете параметрите в горната част на менюто с настройки. В падащото меню можете да намерите автоматичните настройки, но най-добре е да използвате плъзгачите в "Температура" и "Оттенък". С тяхна помощ можете да промените баланса на бялото в Photoshop, без да губите качество.

Обработка на JPEG изображения

Сега нека се справим с особеностите на формата JPEG. Отворете изображението в програмата и създайте нов коригиращ слой с настройка на кривите. Отиди до канала с най-близката сянка до това, което води до дисбаланс на бялото на снимката. Оценяваме диапазона на яркостта на паразитния оттенък, за който намираме бял или черен цвят на изображението. Ако е в средата, тогава започваме да редактираме средната част на кривата. Може да се наложи корекция на други канали. Можете да проверите сами, като използвате инструмента за пипета, като вземете проба от цвят от мястото, което изглежда най-яркото или най-тъмното.