Как да изберем добър евтин лаптоп за игри, но мощен? Експертни мнения

Anonim

Един евтин геймърски лаптоп е концепция, която няма ясни и ясно очертани граници, защото всеки продавач, който се интересува от собствената си печалба в магазина, ще каже, че имате най-много геймърски лаптоп преди вас, само ако това се отразява на решението за покупка. Такива неща се случват непрекъснато, така че теоретичният аспект не бива да се отхвърля, за да не бъде на мястото на такъв нещастен купувач.

Така че нека се опитаме да разберем как да изберем евтин лаптоп за игри и какво, всъщност, е. Статията ще вземе под внимание мненията на експерти и прегледи на обикновените собственици на тези устройства.

Първо, ще анализираме основните технически и ценови параметри, които характеризират концепцията за игрален лаптоп.

цена

Най-евтиният геймърски лаптоп не може да струва по-малко от 40 хиляди рубли. В 90 случая от 100 такива устройства е подходящо за съвременни игри изключително при ниски настройки. Просто не си струва да се направи нещо по-евтино от този бар: задачата е проста - да играеш съвременни игри, а онези приспособления, които струват 30, 20 или дори 15 хиляди, ще са подходящи за офис работа и играчки преди три или пет години.

Моделите са по-евтини, може би имат добър процесор и набор от RAM, но със сигурност имат посредствена видео карта или бавен твърд диск. Това включва също така важни показатели като вида на матрицата на екрана, плътността на пикселите - това е всичко, което прави играта по-добра и по-добра.

Разбира се, някой може да спори и да възкликне, че за 40 хиляди рубли е възможно да се събере такъв неподвижен блок, който ще се движи и лети както по и през всичките най-добри игри, и ще бъде напълно прав. Но задачата е различна - да си купите добър евтин лаптоп за игри и не можете да поставите неподвижен компютър в чантата си, няма да го вземете в друг ъгъл за една минута и няма да го използвате в природата.

Така че, първата и една от най-важните точки за избор на евтин, но все пак геймърски лаптоп е цената - не по-малко от 40 хиляди рубли.

процесор

Игралният лаптоп е евтин, но мощен, не трябва да бъде на процесори като "Atom", "Celeron", "Pentium" или "Core" i3-XXXX. Същото се отнася и за моделите AMD с по-ниска граница, базирана на A10. Заслужава да се отбележи и наличието на нови технологии като ULV процесори, които са широко използвани в премиум моделите ultrabook: те са предназначени за по-големи лаптопи.

Такива чипове лесно се разпознават от последната буква U в края на техническия индекс на устройството, например Intel Kore i7-4800U. "Слаб" такива процесори просто не може да се нарече, а евтин лаптоп с такъв чип със сигурност ще ви зарадва.

оперативна памет

Преди вас очевидно не е игрално устройство, ако на борда има по-малко от 8 гигабайта оперативна памет. Само 4 или дори 2 GB имат много посредствени и офис "трудни работници". Игровите приложения винаги са били считани за двигател на напредъка в компютърния свят и следователно изискванията към хардуера са толкова високи. Видът на RAM е само DDR3 или DDR4 с честота от поне 1600 MHz - останалото не си струва вниманието.

Видеокарта

Един евтин геймърски лаптоп трябва да бъде оборудван с дискретна графична карта и не по-малко от GeForce 670M от NVIDIA или подобен от AMD като “Radeon 8870M”. Като алтернатива, можете да помислите за технологията SLI или CrossFire с подкрепата на две повече или по-малко мощни карти, но това е рядкост при лаптопите.

Естествено, трябва да се има предвид, че техническите характеристики на настолните видео карти и мобилните графични ускорители не са идентични, така че сравнението "директно" тук е неподходящо. Но, от друга страна, лаптопите просто не разполагат с такава шикозна гама видео ускорители като своите „по-стари“ колеги, така че не е особено необходимо да се озадачава този или онзи избор.

показ

Един евтин геймърски лаптоп не може да има резолюция по-малка от 1366 на 768 пиксела. Дори и такъв остарял формат е практически невъзможно да се срещне днес. Ниската резолюция, разбира се, разтоварва графичния ускорител, но удоволствието от игрите в този случай се намалява с порядъка.

Що се отнася до матрицата, в случая на скъпите модели, можете да останете на версии с TN-sweep - често е оборудван с евтин лаптоп за игри. Прегледите на TN-матрицата, разбира се, не винаги са с положителен характер, но въпреки това премиум моделите имат много добро възпроизвеждане на цветовете и добри ъгли на гледане, а времето за реакция е по-малко от това на IPS сканирането, което има добър ефект върху обработката на динамични сцени.

размери

Преди вас очевидно не е лаптоп за игри, ако е тънък и лек - изключението е няколко единици, но те струват много пари. Всичко това полезно, мощно и пъргаво, че „натъпкано” в геймърски лаптоп, просто не може да тежи малко и да има скромни размери, затова помислете за това, когато претегляте устройството на ръката си и оценявате неговата „тънкост”.

Така че нека да определим най-изтъкнатите модели по отношение на цена и качество, на които трябва да се обърне внимание. Те с право могат да бъдат наречени добри геймърски лаптопи.

MSI GE40 2OC Драконови очи

Моделът Dragon Eye е един от най-малките геймърски лаптопи. Устройството има диагонал от само 14 инча, което автоматично прави лаптопа черна овца сред 15 и 17-инчовите джаджи. Разбира се, по отношение на комфорта и предпочитанията за игри, бих искал по-голям диагонал, но този модел е идеален за пътуване и други чести движения. Това включва относително малко тегло - около 2 кг - и размерите, съответстващи на дисплея.

Този модел може да се нарече входно ниво igrobuk, но не по отношение на оценка от продавачи и маркетолози, а от гледна точка на FPS в игрите. Експертите изясняват, че "Окото на дракона" изостава от топ моделите с около 5-7 FPS (със средна картина от 40 кадъра в секунда).

Налични са няколко модификации: версия с един стандартен твърд диск за лаптопи за 40-45 хиляди рубли и с подсилен “raid” на два високоскоростни SSD-типа, но вече с 10 хиляди повече. Моделът има резолюция от 1600 с 900 точки, което е оптимално за диагонала, въпреки че Full HD сканирането очевидно няма да навреди, тъй като екранът не е сензорен, а устройството може да си го позволи.

Acer се стреми v3

Eyser рядко се среща сред мощните игрални машини, но с мощно дискретно решение от NVIDIA в лицето на GTX 760M то заслужава своето място в сегмента. Моделът има подобна производителност с предишния участник, но със значителни разлики - екранът на новия Aspire е оборудван с 17-инчови характеристики и Full HD резолюция. В същото сравнение с "Окото на дракона" модел V3 се оказа значително по-тежък (3, 2 кг) и малко по-дебел (35 мм).

Корпусът на лаптопа е направен предимно от алуминий, а само дъното има пластмасова основа. Пълнежът също вдъхва доверие: високоскоростният SSD 256 GB с HDD-террабайтником и 16 GB RAM на борда. Всичко това удоволствие е на стойност около 50 хиляди рубли, но като опция, можете да го намерите по-евтино, например с конвенционален HDD или с намалено количество RAM. Експертите обаче съветват да придобият базовия модел без никакви низходящи коефициенти.