Как да инсталирате WiFi у дома за няколко кликвания

Anonim

Сега поколенията компютри се променят с невероятна скорост: техническите решения, които бяха предсказани вчера от светло бъдеще, сега са в кулоарите на напредъка, безопасно забравени от всички.

И някои нови елементи, осъществимостта на въвеждането на които предизвика съмнение в цялата компютърна общност, след кратък период от време, стават невероятно популярни, премествайки се в категорията Must Have (трябва да бъде за всеки, незаменим). Първата е паметта на Rambus, която бе неуспешно популяризирана от Intel, както и слот за карти за разширение, инсталиран на дънни платки и предназначен, всъщност, за софтуерни и хардуерни модеми. Пример за същите решения от втората група може да служи като безжичен стандартен Wi-Fi.

Сега е много лесно да се намери информация за това, но как да инсталирате WiFi у дома често е тихо. Очевидно се счита, че автоматичната конфигурация свежда до минимум необходимостта от намеса на потребителя. Отчасти това е така. От друга страна, не знаейки как да инсталирате WiFi дом, е възможно да срещнете редица проблеми. Нюансите винаги са важни. Особено, ако трябва да изберете рутер за къщата.

Глобален достъп до мрежата

Всеки разбира, че липсата на интернет сериозно ограничава способността на компютъра да търси и разпространява информация, така че сега е трудно да се намери някой, който няма домашен компютър, свързан с глобалната мрежа. Освен това доставчиците предлагат все по-примамливи оферти. В резултат на това схемата най-често се прилага, когато кабел с усукана двойка се свързва директно към къщата и се свързва към Ethernet порта на компютъра. Всичко работи добре, докато има нужда да се осигури достъп от друга компютърна система (два компютъра в къщата вече не са новини). Как може да се направи това?

опции

Има няколко опции за достъп до мрежата от няколко компютъра:

  • машината номер 1 (с интернет) е свързана към втората усукана двойка и на нея се споделя общ достъп. Недостатъкът е, че имате нужда от две мрежови карти и дори когато изключите номер 1, не можете да отворите страниците на номер 2;
  • кабелът на доставчика е свързан към превключвателя, който включва и "опашките" на Ethernet интерфейсите от двете машини. Това решение обаче не винаги работи, тъй като много доставчици позволяват достъп само до хост компютъра, като проверяват MAC адреса на мрежовата карта;

  • изберете най-добрия рутер за вашия дом и организирайте независим достъп от различни устройства.

Как да инсталирате WiFi у дома

Маршрутизаторът е устройство, което управлява пакетите с данни. Тя може да комуникира с компютри чрез усукана двойка или радио вълни (WiFi). Вторият позволява не само да се откаже от кабелите в къщата, но и да осигури достъп от всички мобилни устройства в радиус от няколкостотин метра (на паспорта), което е много удобно.

И така, как да инсталирате WiFi у дома? На първо място, трябва да се уверите, че всички устройства, които трябва да осигурят достъп до мрежата, имат WiFi радио модул. В съвременните лаптопи и мобилни телефони е налице, но за персонален компютър ще трябва да закупи карта за разширение. След това трябва да решите дали трябва да споделите популярното IPTV решение. Ако отговорът е да, тогава Dual PPPoe и Multicast елементите трябва да присъстват в WAN настройките на маршрутизатора. Когато свързвате доставчика с MAC адреса в настройките на маршрутизатора, трябва да има функция за клониране на MAC. Няма смисъл да препоръчваме всяка компания производител - това е личен избор на потребителя. Също така обърнете внимание на поддръжката на стандартите IEEE - те трябва да бъдат еднакви или съвместими. Видът на използвания радиомодул може да бъде получен от паспорта на устройството или на уебсайта на производителя.

връзка

Така че, WiFi рутерът е закупен. Усуканата двойка от доставчика се свързва към WAN конектора. Всички други машини включват радиомодулите (трябва да инсталирате драйвера и да използвате устройството). След това може да се наложи да отворите конфигурационния прозорец (обикновено самата мрежа се появява) на всеки компютър и да потвърдите използването на откритата точка за достъп. Това е всичко. Ако в маршрутизатора е активиран DHCP (най-често това е случаят), можете да преминете към преглед на интернет ресурсите. Ако възникнат проблеми, тогава трябва да използвате диска за автоматично инсталиране, който идва с маршрутизатора.