Как да инсталирате "Windows 8" на лаптоп: процедурата, необходимите драйвери и експертни съвети

Anonim

Били ли сте някога въпроси относно това как да инсталирате Windows 8 на лаптоп? Сред огромното мнозинство от потребителите, тази модификация, за разлика от предшественика си (Windows 7) и по-късната разработка под формата на десетата версия, не е особено популярна. Това отчасти се дължи на факта, че това е един вид междинна връзка между "седемте" и "десетте", което може да се види дори през интерфейса, в който има и полупрозрачни панели, наследени от Windows 7, и дизайн в стил Metro. Въпреки това, G-8 изглежда добре на лаптопи с екрани, които поддържат технология с тъчскрийн. В допълнение, на почти всички таблетни компютри Microsoft Surface, оборудвани с ARM процесори, осмата модификация е представена като специална версия на RT.

Къде да изтеглите инсталационното разпространение на Windows 8?

Но нека предположим, че трябва да инсталирате Windows 8 на лаптоп или лаптоп на HP от всеки друг производител. Като цяло, инсталационният процес на системата във всички случаи ще бъде същият, а разликата може да бъде само в начините за извикване на първичните BIOS / UEFI системи, където ще трябва да направите някои корекции.

За да инсталирате Windows 8 на Lenovo лаптоп или на друго компютърно устройство, разбира се, ще трябва да получите някъде от самата дистрибуция като файл с изображение, който ще бъде записан на сменяем носител. Къде да го вземем? На сърце трябва незабавно да се каже, че изтеглянето му от официален ресурс е непрактично, макар и само заради доста висока цена, която, както се смята, е напълно неоправдана. Затова е необходимо да го потърсим, така да се каже, "на страната". Това решение има своите предимства в смисъл, че някои потребителски сборки и попълнения съдържат дистрибуции с фиксирани бъгове, които, за съжаление, в G-8 (като при всяка друга модификация) са пълни.

Също така, такива комплекти могат да бъдат допълнени с някои софтуерни продукти или актуализации, интегрирани директно в инсталатора, което ще ви спести от дълго чакане в процеса на инсталирането им в операционната система, която вече работи. В Интернет можете да намерите препоръки за използването на „родната” програма от разработчика на MCT, но не следвайте тези съвети, защото днес тази програма е по-фокусирана върху инсталирането на десетата версия.

Системни изисквания

Говорейки за това как да инсталирате "Windows 8" на лаптоп "Lenovo" или модел от друг производител, трябва отделно да обърнете внимание на системните изисквания за вашето компютърно устройство. Така че, за 32-битова система, вашият лаптоп трябва да бъде оборудван с 2-ядрен процесор, 1 GB оперативна памет, а свободното пространство на твърдия диск трябва да бъде поне 16 GB. В случая на 64-битовата версия са необходими 2 GB оперативна памет и около 20 GB неразпределено дисково пространство. Заслужава да се отбележи, че инсталирането на 64-битова система ще трябва да се извърши в GPT секцията, тъй като G8 не работи с MBR (можете да създадете дяла с желания стил точно на етапа на инсталация на системата).

Как да инсталирате "Windows 8" на лаптоп: създаване на стартиращи носители

Сега приемаме, че дистрибуцията във формата на файла с изображението, която сте изтеглили. Време е да направите стартиращ носител. Използването на оптични дискове изглежда неподходящо, така че е по-добре и по-лесно да запишете изображение на най-обикновеното USB флаш устройство, чийто размер трябва да бъде поне 4 GB. Но как да създадем стартираща медия, така че флаш устройството да се възприема от основната система като устройство за стартиране?

За да не се предприемат ненужни действия, най-лесно е да се извърши такава операция в програмата Rufus. Всички необходими параметри след избор на записаното изображение ще бъдат зададени автоматично.

Настройки за приоритет на стартиране на първични системи

Следващата стъпка е една от най-важните. Трябва да настроите USB флаш устройството първо да се зареди в основната система. Например, ако говорим за това как да инсталираме Windows 8 на лаптоп на ASUS система, трябва да използвате клавиша F2, за да влезете в BIOS, но лаптопът на Dell използва клавиша F12, други модели могат да използват други функционални клавиши, техните комбинации. с бутоните Fn, Ctrl, Esc, Del или бутоните, които са привлечени към главния панел (например, в случая на Sony VAIO).

Въпросът е да намерите секцията за зареждане в основните настройки на системата (обикновено това е Boot, Boot Sequence, Boot Device Priority) и настройте флаш устройството да бъде първоначално.

Забележка: флаш устройството трябва да бъде поставено в USB порта преди включването на лаптопа. Ако зареждането от него не започне и вашият лаптоп не използва BIOS като основна система, но актуализираната UEFI обвивка, флаш устройството може да се покаже като две устройства, една от които може да бъде обозначена с “EFI”. В този случай трябва да го изберете.

Инсталиране на "Windows 8" на лаптоп

След като разпознаете присъстващия на флаш устройството буутлоудър, на екрана се появява съобщение, което ви подканва да натиснете произволен клавиш, за да започнете зареждането от избраната медия. Щракнете върху, след което се появява началният екран на инсталатора. Сега отидете директно на това как да инсталирате на лаптоп "Windows 8". Инсталирането на тази версия на системата практически не се различава от всяка друга инсталация.

Първо трябва да изберете език и регион и да щракнете върху бутоните, за да продължите и да стартирате инсталацията.

Сега внимание! Ако сте изтеглили най-пълната дистрибуция, можете да изберете необходимата ви промяна, в противен случай ще трябва да се съгласите с лицензионното споразумение, а след това, ако се появи съответният прозорец, въведете кода за активиране.

По принцип тази стъпка (ако имате неофициална версия) може да бъде пропусната.

След това трябва да изберете дял за инсталиране.

Ако имате нов диск с неразпределено пространство, ще трябва да го създадете с помощта на съответния бутон и след това да го форматирате.

В случай на първичен дял, който вече е на борда на операционната система, можете да го оставите непроменен, но да го форматирате или да го изтриете напълно. В случай на грешки, за да не се конвертират стилове на секции, можете да прекъснете инсталацията и да стартирате BIOS, изберете носителя с обичайното име без етикета “EFI”. След това просто потвърждавате началото на копирането на файловете и изчаквате, докато инсталацията приключи, след което ще последва автоматично рестартиране.

Проблеми при активиране на системата

И накрая, когато говорим за това как да инсталираме Windows 8 на лаптоп, трябва да се съсредоточим върху това как да активираме системата, тъй като работният плот винаги ще има воден знак, а самият Windows ще бъде не само функционално ограничен, но и може да се рестартира. себе си в неподходящо време. За тази цел е необходимо да изтеглите програмата-активатор. KMSpico и KMSAuto Net са най-подходящи за това. Първата програма може да бъде инсталирана като стационарна версия, но за двете програми можете да намерите преносими версии, използването на които е по-предпочитано.

Програмата трябва само да избере активирането на Windows и да изчака процесът да приключи. Моля, имайте предвид, че в случай на преносими модификации, файловете на активатора не могат да бъдат изтрити, тъй като те ще бъдат използвани за повторно активиране на всеки десет дни. Освен това, за да не реагира на антивируса, е по-добре незабавно да ги добавите в списъка за изключване, както и да зададете атрибута „само за четене“ в свойствата на файла.

епилог

Това всъщност е всичко, което се отнася до инсталирането на "Windows 8". Както може да се види от горното, не би трябвало да има особени трудности в процеса на инсталиране. Като две основни резултати, можете да изберете само разликата в методите за въвеждане на първичната система на лаптопи от различни производители, както и правилния избор на действия със секцията, в която ще бъде инсталирана операционната система. Ако горният метод не отстрани грешката при инсталиране, можете да опитате да конвертирате MBR дяла в GPT и обратно. Но това е отделен разговор.