Периодично изчезва твърд диск: какво да правите, как да поправяте

Anonim

Както знаете, един твърд диск на всеки компютър е един от най-важните компоненти. Но понякога това може да предизвика много проблеми. Една от най-често срещаните е ситуацията, в която твърдия диск изчезва, а работата или дори зареждането на инсталираната в нея операционна система става невъзможно. Каква е причината за това явление и как да се елиминират възможните неизправности, освен това се предлага да се разбере.

Периодично изчезва твърд диск: проверете връзката

Като цяло, основните причини, поради които системата внезапно спира да открива твърд диск, са проблемите на хардуера, а не на софтуерната част (въпреки че това може да бъде изпълнено).

Обикновено повечето експерти препоръчват незабавно да проверите специалния кабел, през който се свързва твърдия диск към дънната платка, както и плътността на кабелните контакти на твърдия диск на самото устройство. Наред с това имайте предвид, че самият влак не трябва да има огъване повече от деветдесет градуса, т.е. сгъването му в няколко слоя е строго забранено. Това е разбираемо, защото контактите могат просто да се счупят. Ако при свързване на кабел с твърд диск към друго устройство, той работи напълно, това означава, че в повечето случаи причината за това явление е в самия твърд диск. Но това не винаги е така.

Проблеми с електрозахранването

Захранващият блок, който просто няма достатъчно мощност, за да захранва всички „железни“ компоненти на компютъра с необходимото напрежение, може да има отрицателно въздействие върху работата на твърдия диск. Това е особено вярно, когато компютърната конфигурация е компилирана ръчно. Първо прочетете техническата документация на самото устройство, проверете доставения ток с тестера и ако е необходимо, сменете цялото устройство.

Забележка: Понякога възникването на постоянни и спонтанни рестартирания на системата може също да показва липса на захранващ блок.

прегряване

Да предположим, че това не е причината, описана по-горе. Откъде изчезна твърдият диск, когато компютърът беше включен или работещ, защото преди появата на проблема всичко изглеждаше добре?

Може да се окаже, че проблемът е, че твърдият диск постоянно се прегрява. За да разберете дали това е така, можете да използвате специални помощни програми, които показват характеристиките на всички налични устройства. Например, можете да използвате програмата HWMonitor. След определяне на температурните параметри на твърдия диск и става ясно дали проблемът се дължи на прегряване. За повечето твърди дискове, 30 градуса по Целзий се считат за нормални, а максималната издържа не е по-висока от 45 градуса. Ако се наблюдава ограничение, вероятно ще трябва да се справите или с охладителната система, или със самото устройство.

Неизправности в твърдия диск

Доста често можете да срещнете ситуации, когато компютърът работи, но в един „прекрасен” момент твърдият диск изчезна без видима причина. Зареждането на компютъра не се стартира, или това се случи директно, докато работите с него, в този случай не е толкова важно. Причината за това обикновено се нарича повреда на устройството. Това може да се намери, например, когато твърдият диск, както се казва, започна да се разпада. Софтуерните методи, като правило, за да се определи истинската причина е доста трудно. Но първо можете да опитате да свържете твърдия диск с друг компютър. Ако е открит твърд диск, проблемът е в друг компонент (обикновено в дънната платка). Ако не се вижда, най-простото решение ще бъде да се купи нова.

Но ако твърдият диск изчезне за известно време и след това реши отново, можете поне да го проверите за лоши сектори чрез командния ред, използвайки командата chkdsk / x / f / r (когато стартирате конзолата от преносим носител между главния командата и атрибутите ще трябва да посочат писмото на системния дял с двоеточие).

Възстановяване на твърдия диск може да бъде друг начин. За да направите това, можете да използвате приложението HDD Regenerator, което предполага програмно генериране на обръщане на магнетизацията на повърхността на твърдия диск.

Защо Windows 10 не вижда твърдия диск при излизане от сън или хибернация?

Въпреки хардуерните повреди, понякога може да срещнете и проблеми, свързани със самата операционна система и нейните параметри. Често, според някои експерти, същият Windows 10 не вижда твърдия диск (след определен период от време) само заради изключването на твърдия диск в настройките на текущата схема на захранване.

В параметрите на схемата в този случай трябва да зададете забрана за изключване. В някои случаи можете да опитате да деактивирате бързото стартиране или дори да деактивирате хибернацията, като изпълните командата powercfg –h off в командната конзола (в същото време файлът за хибернация, който може да отнеме много място в системния дял, ще изчезне от твърдия диск).

Отстраняване на неизправности в системните компоненти

Но много често твърдият диск изчезва дори и поради причините, описани по-горе. Понякога допринася за това нарушение на целостта на системните компоненти. А фактът, че твърдият диск изчезва, е само в резултат на повреди в софтуерната част на операционната система.

Ако системата не може да бъде стартирана дори при използване на безопасен режим, можете да стартирате от сменяем носител, след това да извикате командния ред (Shift + F10), след което изпълнете командата за проверка и възстановяване на системните обекти sfc / scannow. Понякога, разбира се, можете да използвате инструмента DISM, който ви позволява да проверявате и възстановявате системни изображения, но обикновено има достатъчно стандартно тестване.

Възстановяване на информация

Защо хард дискът изчезва и как да се справим с него, измислихме малко. Остава да се каже няколко думи за възстановяването на важни данни, ако твърдият диск дава поне някои признаци на живот. В този случай се препоръчва, ако е възможно, да се копират необходимите файлове на сменяеми носители (а не на логически дял, който също се намира на твърдия диск).

Но за директно възстановяване на данни е по-добре да използвате програмата R-Studio, а не някои прости програми като Recuva. Ако нито един от методите не даде желания ефект и прилагането на програмата HDD Regenerator също се оказа неуспешно, твърдият диск или трябва да бъде върнат за ремонт в сервизния център, или да бъде заменен. Нищо не може да се направи.

Кратки заключения

Както вече е ясно, най-често срещаните са хардуерните проблеми, така че първо е по-добре да се използват методи, предназначени да ги отстранят. Софтуерните повреди могат да бъдат резултат само от повреди или неправилно функциониране на устройството, така че те трябва да бъдат активирани само в ситуации, в които първоначалните действия не разкриват проблеми. Ако при изчезването на твърдия диск от зрителното поле на системата се появят и сини екрани, можете да определите точната причина за повредата с помощта на помощната програма BlueScreenView.

Остава да се добави, че той не е адресирал проблемите, свързани с промяната на файловата система в RAW формат, издава пренасочване на букви от дялове, инициализиране на устройството по време на първата връзка и вирусно въздействие, тъй като всичко това има само косвена връзка с основната ситуация.