Терминът "валидиране". Какво е то и за какво е то?

Anonim

Много от тях са чували термина „валидиране“. Но не всеки знае какво е то. По принцип дефиницията на тази дума сама по себе си предполага потвърждение за законност, автентичност, легализация. Някои сайтове, по-специално социални мрежи, могат да поискат валидиране. Какво означава това?

Автентичност на профила

Валидирането на сметка в социалните мрежи включва проверка дали сте истински човек, а не робот. В този случай в появилия се прозорец трябва да въведете номера на мобилния си телефон. На него ще бъде изпратен безплатен SMS с код за потвърждение, който трябва да напишете на същия сайт. В същото време социалните мрежи гарантират, че получената от вас информация няма да бъде разкривана или прехвърляна на трети страни.

Потребителите обикновено преминават проверка без никакво колебание. Каква мярка е тя и защо е наистина необходима обаче, не всеки знае. Тя може да осигури известна сигурност за профила Ви. Например всички основни промени или допълнения в страниците за социални мрежи изискват потвърждение на телефона ви. По този начин измамниците няма да могат напълно да конфискуват Вашата сметка. Освен това, предприемането на тези стъпки ви позволява бързо да възстановите контрола на страницата си, ако е била хакната.

Валидиране като вирус

Трябва да се отбележи, че валидирането на „В контакт“ или други мрежи може да се използва за измамни цели. В този случай интернет потребителя най-често се иска да въведе потребителско име и парола в изскачащия прозорец или да изпрати SMS към предложения номер. В никакъв случай не е необходимо да правите това. Най-вероятно това е просто вирус, който ще предостави информацията ви на атакуващите и ще може да тегли много пари от сметката ви чрез SMS.

В такива случаи често се пита как да се определи дали това е валидиране. Това, че това не е вирус, може да се види, като отидете на същата страница на социалната мрежа, но от друг компютър. Ако там все още се изисква валидиране, тогава той е истински. Ако на другия компютър упълномощаването на сайта протича нормално, то тогава вашият компютър е бил “заразен”.

Премахване на вируса

За да елиминирате вируса, най-напред трябва да се отървете от злонамерени приложения и след това да възстановите променените настройки. Най-често вирусите променят адресите на DNS сървърите и хост файловете. Кодовете, записани от хоста на вируса, пренасочват потребителя от този сайт към заместващия, чрез който „ВКонтакте” извършва псевдо-валидиране. Однокласници и други социални мрежи също могат да имат подобни клонирани сайтове, които са почти същите като оригиналните.

За да възстановите нормалната работа на системата, можете да извършите няколко стъпки по стъпка. Първо, използвайки антивирусна програма, трябва да проверите компютъра си за заплахи. В този случай използвайте пълна, а не бърза проверка. Освен това, с помощта на специална програма, е необходимо да се дезинфектират системните дискове и да се отстранят откритите вируси. След като възстановите системата и почистите файловете на хостовете, трябва да проверите коректността на предпочитания DNS сървър, който е маркиран в свойствата на използваната връзка. Ако е указано неправилно, променете го на желаното от вас самостоятелно или изберете „автоматичен разписка“. След всички тези действия компютърът трябва да се рестартира и най-вероятно всичко ще падне на място и вече няма да имате проблеми с валидирането.