Възстановяване на SanDisk флаш памети: софтуер и експертни съвети

Anonim

За съжаление, подвижните устройства под формата на конвенционални флаш памети и карти с памет от производителя SanDisk са най-проблематичните устройства, които са най-много от всички устройства от този тип, които са склонни към повреди, както физически, така и софтуерни. В тази връзка много собственици на такива устройства често трябва да търсят чрез тонове материали в Интернет, за да намерят подходяща програма за възстановяване на устройството или информация, която може да бъде повредена или изтрита поради повреди. Самият производител по някаква причина не предлага нищо конкретно за възстановяване на SanDisk флаш памети, така че доста често трябва да използвате помощни програми на трети страни, които са насочени към други устройства. Но те не винаги работят. Въпреки това, все още има няколко начина за решаване на този проблем.

Основни проблеми със устройствата SanDisk

И така, защо точно тези устройства се считат за най-проблематични? Доколкото може да се прецени по мнението на специалистите, алгоритмите на работа на вградените контролери не са напълно реализирани, поради което се получават непрекъснати откази, които водят до „среща“ на фърмуера, спонтанни промени във файловата система, невъзможност за достъп до устройствата. операционните системи и, в крайна сметка, загубата на важна информация, която е била съхранена в тях. Както виждате, подобни проблеми могат да възникнат с почти всички носители, принадлежащи към класа на флаш памети и сменяеми карти с памет, но този производител се появява най-често и доста често без видима причина.

Възстановяване на SanDisk флаш памети: основните направления на действие

Така, въз основа на точно какви ситуации могат да възникнат, ще търсим най-оптималното решение. Но тук е необходимо ясно да се разграничат някои области на действие.

Повечето програми, които позволяват например възстановяването на SanDisk Ultra 64 Gb флаш устройство, свързано с категорията карти с памет, което се счита за лидер по брой и честота на отказите, са фокусирани върху възможността за задаване на форматирането на устройството, което ви позволява да възстановите целостта на структурата на диска. Няма нито едно приложение, което може да се използва за почистване на фърмуера на микроконтролера. Въпреки това, дори и след пълно форматиране, често можете да „извличате“ информация, записана преди това от флаш устройство (без значение какво казва някой там). Основното нещо - да изберете подходящ софтуер, който ще бъде описан по-късно.

Помощна програма за възстановяване на SanDisk RescuePRO флаш памет

Междувременно се върнете директно към привеждането на дискове в известен смисъл. Какво може да се препоръча за употреба? На първо място, трябва да се обърне внимание на малката програма за възстановяване на флаш паметта SanDisk RescuePRO.

Поне това е единственото приложение, което може да бъде намерено в интернет при подаване на заявка. Въпреки това самият разработчик и дори името на програмата като цяло няма нищо общо с производителя на SanDisk флаш памети. Самото приложение може да бъде изтеглено директно от ресурса на разработчика, LC Technology International. Вярно е, че потребителят веднага ще срещне някои неудобства, тъй като сайтът ще трябва да попълни специален формуляр с посочване на лични данни и едва след това ще бъде изпратено писмо на предоставения имейл адрес, съдържащ връзка към изтеглянето.

Втората точка се дължи на факта, че приложението няма руски интерфейс, така че възстановяването на флаш памети на SanDisk ще трябва да се извърши, като се фокусира единствено върху английските имена и термини. Но не се отчайвайте! В самата програма, за да започнете процеса на възстановяване, трябва само да натиснете бутона за изтриване на медиите и да изчакате завършването на форматирането. Въпреки това, използването на такава програма за възстановяване на SanDisk флаш памети повдига легитимни съмнения, тъй като, съдейки по интерфейса, приложението не е фокусирано върху форматирането, а при търсене на изтрити медийни файлове и на SanDisk медиите цялата информация се заличава.

Забележка: бутонът за стартиране на процеса понякога може да е неактивен, така че не е възможно да се извършват никакви действия с флаш памети SanDisk. И досега никой не може да даде ясно обяснение защо някои приложения работят, а други не.

Форматиране на програмата Silicon Power

Можете да възстановите SanDisk флаш устройството, използвайки подобен подход, като използвате описаното приложение, което, както подсказва името, е предназначено за устройства от друг производител, но според повечето експерти и потребители, той работи доста добре за устройствата SanDisk (особено за тези, които са оборудвани с контролери PS2251-03).

Извършване на действия в приложението - поне. Необходимо е да стартирате програмата, поставете USB флаш устройството в порта и натиснете бутона за стартиране на форматирането. Ако по някаква причина се генерира грешка (което е малко вероятно), изглежда, че устройството ви ще бъде несъвместимо с тази програма. Но, както се твърди, си струва да се опита.

Инструмент за форматиране на USB диск

Но възстановяването на SanDisk флаш памети в тази програма изглежда много прилично. Необходимо е обаче първоначално да се обърне внимание, че тази програма е предназначена да изпълнява ниско ниво на форматиране и работи като друго добре познато приложение - HDD Low Level Format Tool.

В програмата трябва да изберете носителя от падащия списък (разбира се, ако се определи, трябва да поставите отметка в квадратчето за коригиране на грешки (коригиране на грешки), сканиране на носителя (Scan drive) и тестване, ако устройството е повредено (Проверете дали е мръсно), след това кликнете Проверете диска.Възможно е използването на този метод за възстановяване на работоспособността на устройството да работи.Ако няма ефект, използвайте бутона за форматиране. След това, USB флаш устройството може да се използва отново (но без преди това записани). информация).

Други комунални услуги

И накрая, друга, според много, подходяща помощна програма, предназначена за форматиране и работа подобно на предишната, MPTool, въпреки факта, че се прилага главно към устройствата Silicon Power, в някои случаи това приложение ви позволява да възстановявате SanDisk флаш памети.

Има публикации в интернет, че някъде има някаква не-собствена програма, разработена специално за SanDisk устройства, наречена Format и Read / Write Check Utility.

Но използването му е противоречиво, тъй като е невъзможно да се намерят разбираеми връзки за изтегляне в Интернет, а в тези архиви, които са достъпни за изтегляне, напълно различна програма, USB Test Tool, също е напълно неработеща.

Възможно ли е ръчно да възстановите контролерите?

По принцип можете да се опитате да намерите приложение за мига на SanDisk флаш памети сами.

За да направите това, използвайте помощната програма ChipGenius, за да определите идентификаторите на VID и PID на проблемното устройство и след това да ги потърсите. Малко се надяваме, че ще има подходящо приложение за този тип устройство, все още може да се издаде списък с програми, които по някакъв начин да възстановят функционалността на контролерите (основните са описани по-горе).

Какво да използвате за възстановяване на повредени или изтрити данни?

И накрая, ако всичко е наред със самото устройство, но само трябва да извършите възстановяване на данни от флаш устройство, няма какво да се мисли! Според повечето експерти най-добрата програма в това отношение е R-Studio, която възстановява информацията дори след пълно форматиране. Всичко е просто!

Първо трябва да поставите USB флаш устройството в порта, да стартирате програмата, да изберете устройството от списъка с налични устройства и дялове, да щракнете върху бутона за сканиране и след това да запишете резултатите на твърдия диск, на логически дял или на друго сменяемо устройство. Въпреки това, след възстановяване на информацията от папките с предишни имена, няма да видите, така че ще трябва да прегледате всяка преименувана директория в търсене на желания файл.

Ако не ви харесва този подход, можете да използвате по-проста програма - R.Saver. Възможно е също да се възстановяват директории и файлове в него, но резултатът ще бъде малко по-лош, отколкото в пакета R-Studio.

резултати

Като обобщение, остава да се отбележи, че по принцип можете да изберете да не търсите най-подходящото приложение за възстановяване на устройствата на SanDisk. Най-лесният начин е да използвате една или повече от помощните програми, представени на потребителите по-горе. На теория поне един, но ще даде желания резултат. Но ако разгледаме всички описани приложения от практическа гледна точка, най-добре е да се опитате да възстановите производителността на устройството в приложението на инструмента за форматиране на дисково устройство, тъй като е възможно да се изпълняват два вида действия: както тестване, така и форматиране, ако първото действие на ефекта не го приеме.