Nvidia GeForce GTX 470: функции, преглед

Anonim

NVIDIA се занимава с достатъчно дългосрочно детайлно развитие на архитектурата, за да поддържа прилична конкурентоспособност на продуктите. Така в повечето случаи компанията прекарва около две години, за да премине от една серия към друга.

И освобождаването на GTX 470 видео карти е забавено, тъй като разработчиците трябваше да преработят архитектурата доста трудно, имаше някои проблеми с производството, а накрая създадения чип се оказа такъв, че се нагряваше твърде много по време на работата си. Така цикълът остава почти същият и почти две години са изминали от пускането на предишната карта. Въпреки това, по един или друг начин, издадените GTX 470 карти първоначално твърдят, че се наричат ​​технологичен лидер на своето време. Няма съмнение, че те са такива.

GeForce 400

По традиция NVIDIA е предоставила два модела графични карти, GTX 470 и 480, но първата версия е по-често срещана сред потребителите днес.

Експертите веднага насочиха вниманието си към броя на транзисторите, които се използват в Ферми. С този параметър индиректно може да се каже колко е добър новият чип, защото той е два пъти по-продуктивен от предишния флагман на тази компания, както и един и половина пъти повече от по-модерния Cypress, който е доста много добър резултат.

Разбира се, този индикатор засяга пряко отоплението. В процеса на създаване на GTX 470 беше решено да се използва 40-nm технологичен процес, в резултат на което разликата в топлинния пакет с подобни устройства е приблизително същата като разликата в броя на транзисторите.

Технически характеристики

Първоначално беше решено да се използват 512 CUDA процесора, но с течение на времето това решение бе преразгледано, в резултат на което цифрата беше намалена до известна степен за намаляване на генерирането на топлинна енергия, както и за увеличаване на производството на действително работещи чипове. Въпреки това в крайна сметка картите бяха доста скъпи за повечето потребители.

Странно е, че честотата на паметта дори на най-продуктивния модел е по-ниска в сравнение с конкурентното решение HD 5850. Общата производителност на видео паметта на GeForce GTX 470 е по-висока, но поради факта, че е използвала по-бързи чипове, имаше възможност за по-нататъшен овърклок.,

Как се държи тя в игрите?

И двата модела осигуряват поддръжка за DirectX 11. След като на пазара започнаха да се появяват видеокартите на Evergreen, практически нямаше нищо за тестване на възможностите на това устройство, но с пускането на GeForce GTX 470 ситуацията не се промени. Игрите, които можеха да подкрепят новия API, бяха изолирани случаи, но с течение на времето, разбира се, бяха пуснати голям брой различни проекти, за които такава видео карта беше необходима. Дори и до днес, използването му е оптимално за повечето игри, а ако е невъзможно да се играят най-напредналите игри при максималните изисквания, то тогава ще се запазят средните или поне минималните изисквания.

Както обикновено, компанията реши да направи оферта в полза на бъдещето, оптимизирайки своя NVIDIA GeForce GTX 470 да работи с такива функции като последния DirectX, като обръща специално внимание на GPGPU.

Архитектурата на новия чип

Новото устройство използва чип с нова архитектура, наречена GF100. На пръв поглед не е имало значителни разлики от предшественика си, докато дизайнът на новия продукт остава скаларен, в резултат на което са налице определени ограничения. Съставът на универсалните процесори е леко променен, което е решено да се комбинира в доста големи блокове. В модела GT200 такива единици се наричат ​​TPC и всеки от тях включва всички необходими компоненти, които може да са необходими при работа с графики, с изключение на блоковете за растеризация. В бъдеще компанията бързо започва да произвежда маса от по-евтини версии на NVIDIA GeForce GTX 470, в които такива устройства са или деактивирани, или модифицирани.

Във всеки такъв блок от предишния модел на чипове имаше три SM (стрийминг мултипроцесора), както и осем текстурни единици и кеш от първо ниво от 16 KB. На свой ред в блока на новото устройство е използван един Raster Engine, както и четири SM, всеки от които има свой собствен кеш памет, както и текстурни единици. В самия чип има четири блока едновременно, като всичко това осигурява на потребителя 32 пиксела на часовник.

Поточни мултипроцесори

Ако разгледаме устройството на ниво SM, разликата става доста значителна, тъй като когато беше пусната от NVIDIA GTX 470, много експерти забелязаха, че тук SM са много по-големи и по-независими. В миналото генериране на карти имаше 8 SP, както и 2 SFU, но сега броят и съотношението им бяха променени, в резултат на което 4 SFU, 32 CUDA Core и 16 Load / Store единици бяха налични във всяко устройство.

Във всяка от тези мултипроцесори от трето поколение имаше няколко процесора за текстура, както и споделена памет, осигуряваща хардуерно теселиране.

Поради факта, че текстовите процесори, както и цялата съответна кеш памет бяха прехвърлени в мултипроцесорите, разработчиците успяха да постигнат много по-ефективна работа на тези устройства. Също така беше решено драстично да се преработи вътрешната архитектура на тези устройства, за да се увеличи честотата на тяхната работа, плюс три пъти повече памет от второ ниво, използвана активно в процеса на текстуриране.

Споделена памет

Общата памет беше комбинирана с кеш L1, така че съответното количество памет беше правилно разпределено, в зависимост от вида на задачата, която устройството в момента изпълнява. По-рано споделената памет включваше само 16 KB, но в момента, в зависимост от вида на изпълняваната задача, устройството ще разпредели 64 KB памет. Ако в момента се извършва голям брой физически изчисления, видеокартата GTX 470 разпределя 48 KB от тази памет към L1. Ако различни процеси адресират определен брой пъти до определена информация, тогава те се съхраняват в обща памет. Наред с други неща, трикратният размер на L2 кеша в GTX 470 също е полезен за GPGPU, като по този начин характеристиките на устройството все повече напредват в сравнение с конкурентите си.

мозайка

Tessellation е една от основните характеристики на Radeon HD 5000. Видео картата NVIDIA GeForce GTX 470 от своя страна е по-добре изострена за реализацията на този алгоритъм.

API DirectX 11 има поддръжка за някои "карти на изместване", които са обемни текстури. Така всеки пиксел, разположен в изображението на тази текстура, ще определи неговата височина. Тази текстура се наслагва в играта, за да се направи по-детайлно изображение.

Това е мястото, където се използва теселацията, която е оборудвана с GTX 470. Прегледът на този алгоритъм показа, че цяла мозайка се формира от един полигон. Тази технология се използва независимо от картите на изместване, но най-впечатляващ ефект може да се постигне само ако се използват заедно. Върховете на формиращите се полигони ще бъдат спуснати или повдигнати до определена височина, което ще доведе системата по-близо до модела, който се дава от картата на помещението.

Какви са предимствата?

Всъщност, моделът се оказва абсолютно идентичен със стандартния high-poly, докато в същото време се смята за нискополичен, тъй като ще даде правилните акценти и ще хвърли сянка правилно, като в същото време ще изразходва по-малко ресурси по-малко.

С други думи, функциите на NVIDIA GTX 470 са такива, че позволяват моделите да бъдат заредени в картата с памет възможно най-бързо, без да се налага да свалят и разтоварват обекти с други нива на детайлност по-късно, което е важно за устройствата от предишното поколение. Всички процеси на преизчисления се извършват директно в самата карта по време на различните процедури, което осигурява много по-голяма скалируемост. В зависимост от наличието на напълно свободна изчислителна мощност, ще бъде възможно да се приближи картата с изместване с определена точност, което е много важно от гледна точка на геометричното представяне на GTX 470. Обратната връзка от потребителите предполага, че тази технология значително подобрява цялостната работа на компютъра при изпълнение на сложни графични процеси.

Какво казват потребителите?

Отзивите на потребителите, които актуализират компютъра си чрез инсталиране на описаната карта, показват, че след надстройката са успели да зададат максималните настройки във всички игри. В същото време играта не замръзна, не бяха наблюдавани спирачки.

Разбира се, такива прегледи са типични за 2010-2012 г., в момента картата вече не предоставя на собственика си такива неограничени възможности. Въпреки това, през това време, технологиите са направили големи крачки напред и вече има такива игри, с които можете да играете с такава видеокарта само при минимални настройки.

3D Vision

3D технологията днес е изключително широко разпространена, варираща от телевизори и завършваща с монитори. Дори AMD отдавна издава свои собствени очила, както и съответния софтуер, който позволява на видеокартите на производителя да покажат висококачествено стереоскопично изображение.

В GeForce GTX 470, характеристиките също така дават възможност за използване на тази технология, и въпреки факта, че тя значително влияе на производителността, общите усещания от геймплея или гледането на филм стават съвсем различни.

Целият набор от инструменти, предоставени от различни видео карти и API, е доста труден за изучаване за обикновените потребители и се смята за абсолютно безполезен, ако никой не ги използва. Поради тази причина NVIDIA създаде отделно подразделение, което работи с модерни разработчици на игри. Разбира се, винаги се обръщаше внимание на най-успешните проекти и беше установено взаимноизгодно сътрудничество, защото в крайна сметка самата игра стана много по-бърза и по-красива, ако потребителят я пусна на компютъра с тази карта.

Охладителна система

За да осигури правилното охлаждане на картата, компанията е разработила специализиран охладител, който е един от най-мощните референтни модели сред партньорите си. Дизайнът на устройството е направен под формата на стандартна турбина, но в него има няколко функции, които определено заслужават специално внимание.

Основата на системата е механична рамка с прикрепен към нея пластмасов корпус. Чрез специализирани термични подложки, топлината, генерирана по време на работата на чиповете с памет и подсистемата, се прехвърля към рамката. От самата GF 100 се отделя топлина с помощта на пет специални топлинни тръби, които са в контакт с чипа директно.

Директният контакт на топлинните тръби на чипа често се използва в системите за охлаждане на процесорите и такава система не може да се нарече очевидно по-ефективна от стандартната. Но в този случай това предполага, че когато е разработена видеокартата на GeForce GTX 470, разработчиците отделят специално внимание на охладителната система.