Как да изберем принтер за домашна употреба? Каква фирма купува цветен принтер за дома?

Anonim

В момент, когато модерните технологии „атакуват” човечеството на всички фронтове, домашният принтер се превръща в тежка естествена необходимост. Къщите са много по-удобни за печат на цифрови изображения, отколкото в студиото. Ако децата ви ходят на училище или университет, това устройство придобива същата необходимост като чайник в кухнята.

Така че, когато избирате всяко устройство, първо трябва да отговорите на прост въпрос - за какво е? В зависимост от това дали ще печатате снимки или документи, изберете мастилено-струен или лазерен модул.

Видове принтери

За да започнете, се потопете в многообразието на тези устройства. Какви са принтерите:

 • струя;
 • лазер, LED;
 • Мастиленоструйни фотопринтери;
 • струйни мултифункционални устройства;
 • матричен принтер.

За какво се характеризират?

Какви са техните характеристики? Мастиленоструйният принтер (за домашна употреба е най-добрият вариант) е идеален за печат на изображения, цветни документи, малки количества текст. Ако възнамерявате да използвате устройството изключително за отпечатване на документи, можете да закупите лазерно устройство.

Термосублимационните фотопринтери са предназначени да възхищават любителите фотографи. Този цветен домашен принтер осигурява висококачествени разпечатки с размери 10 x 15 см. MFP е копирна машина, която може да създава документи и снимки, както и да сканира снимки, документи и фотографски филми. Матричният принтер е устройство за отпечатване на черно-бели документи, чиято характерна особеност е точният печат. На практика не се продава, може да се намери в държавните банкови структури.

Характеристики на принтерите и техните типове

Започваме с мастиленоструйната технология. Когато избирате цветен принтер за дома, трябва да разберете, че има три вида мастиленоструйни технологии. Това е:

 • пиезоелектричен;
 • мехур;
 • Термично струя.

Пример за пиезоелектричен печат е принтерът на Epson. Thermal jet е собственост на компанията Hewlett-Packard. Bubble притежава Canon принтер (но не всички модели). Между другото, производителността характеристики печелят мастиленоструйни колеги. Те могат да отпечатват до 19 страници цветни документи на минута, докато за лазерник тази цифра е 3-4 листа.

Пиезоелектрична технология

Тези технологии са много, много сходни, но основната им разлика е в това, как капки от мастилото от печатащите глави падат върху повърхността на лист хартия. Въпреки това, всеки вид е надарен със своите предимства и недостатъци. Предимствата на пиезоелектричния метод за нанасяне на изображението трябва да включват възможността за фина настройка на размера на капката. Това опростява печата с висока резолюция. В допълнение, тази система се счита за по-надеждна, но и по-скъпа. По-точно, по-скъп принтер печатаща глава. В процеса на използване на нискокачествено мастило, неговите дюзи могат да се запушат и трябва да бъдат подменени. Между другото, когато използвате някое от мастилено-струйните устройства, независимо дали е принтер Epson или HP, от време на време ще трябва да отпечатате нещо, така че оставащото мастило да не изсъхне и да не се налага да сменяте главата.

Печат с мехурчета и топлинни струи

Технологията за балон е както следва. Мастилото се изхвърля само от газови мехурчета. Те на свой ред се появяват в процеса на нагряване на мастилото. Тази технология е по-евтина от предишната и качеството на печат е високо.

Термоструйното печатане (с принтер на Canon) се извършва в процеса на увеличаване на температурата на мастилото. Те се изсипват от печатащата глава под високо налягане.

Въпреки значителната разлика в технологиите, за един обикновен потребител е доста трудно да види разликата между резултатите.

Фотопринтери: Какво е това и защо?

Всеки ден хората все повече снимат. Цифровите изображения се натрупват върху медиите. Те могат да се разглеждат, редактират, подобряват. В същото време романтиката на осезаемите изображения, докосващи се в албума, изчезна някъде. Затова фоторамките отново са в модата, а заедно с тях са и фотопринтери. Това са устройства, които са свързани към цифров носител (камера) и отпечатват изображение в рамките на една минута. Има устройства, които създават стандартни формати A4, но има и компактни модели за показване на изображения от 10 x 15 см. Последните са необходими, когато става въпрос за офлайн печат от камера или флаш устройство.

Видове фотопринтери

Фотопринтерите са от два вида:

 • сублимация;
 • струя.

Най-новата технология за печат на практика не се различава от описаните по-горе. Трябва да се каже, че ивицата се дължи на недостатъците на струйната структура. Тя може да се почувства в различна степен в различни модели. По правило е трудно да се открие, но се проявява, когато дадена единица се провали или когато някои дюзи се запушат. В резултат на това изображението се разделя на хоризонтални ивици. Устройствата за сублимация нямат този недостатък.

Сублимационните агрегати, които работят дори при най-ниската резолюция, не са по-ниско качество по отношение на струйните аналози със значително по-висока резолюция. Отрицателните качества на сублимационните модели включват високата цена на консумативите.

Те отпечатват много по-бързо "приятел". При такива устройства тяхната основна задача се осъществява в резултат на нагряване на филма, върху който се прилага багрилото. Последният се изпарява, като по този начин се създава отпечатък върху специална хартия. В резултат на повишаването на температурата, порите на хартията се отварят и мастилото е здраво фиксирано върху него. Бъдещата снимка се охлажда, повърхността отново става блестяща и гладка. Целият процес е разделен на няколко подхода, защото за да получите резултат, ще трябва да приложите три основни бои в правилната последователност.

Технология за лазерен печат

Всеки ден става все по-лесно да си купите лазерен евтин принтер. И не е чудно, защото технологията за лазерно печатане струва много по-малко производители напоследък. Много хора купуват такива принтери за дома. Отпечатването на документи с такова устройство е много по-изгодно, отколкото при използване на мастилено-струйни принтери. Този факт се обяснява с факта, че консумативите при преизчисляване на страница са значително по-евтини. Въпреки това, самият принтер е по-скъп, цената на който се изплаща с големи обеми на печат. Още едно нещо не бива да се пренебрегва. Необходимо е да се вземе предвид фактът, че ако закупите лазерен принтер, цената на компонентите и консумативите (включително тонери) в случай на ремонт ще бъде по-ниска, отколкото при мастилено-струен принтер (поне 2 пъти).

Икономическата полза от закупуването на такова устройство се появява, когато потребителят трябва да отпечатва големи обеми текстови документи дневно - от няколко десетки до няколкостотин. Мастилено-струен принтер е достатъчен за няколко страници седмично. Ако искате цветен принтер за дома, тогава лазерът е напълно по-добре да се игнорира. Качеството на цветния печат на лазерния апарат оставя много да се желае. Малко вероятно е да се получат добри снимки.

Какво да търсите, когато купувате домашен принтер?

 1. На разходите. Добро нещо не може да бъде евтино. Освен това никой не иска да общува тясно със сервизните центрове с цел ремонт на закупения принтер. Следователно цената трябва да бъде поне средна (около 100-150 долара за мастилено-струйни и 200-300 за лазер).
 2. Функционалност. Преди да закупите принтер, трябва сами да решите какви функции искате да използвате и кои можете да игнорирате. В модерните устройства (особено по отношение на MFP) има много допълнителни функции, които увеличават цената на устройството.
 3. Възможността за цветен печат. Ако не е необходимо, можете да си купите монохромен принтер. Дори ако цената е почти същата, от време на време ще трябва да сменяте касетите. Защо се нуждаете от допълнителни разходи?
 4. Осигуряване на качеството. Попитайте магазина за гаранционно обслужване.

Какво друго трябва да разберете от продавача в магазина (важи само за мастилено-струйни принтери)?

 1. Каква е средната скорост на печат?
 2. За колко копия средно ще е достатъчен един комплект консумативи.
 3. Има ли консумативи за продажба, съвместими с този модел, чието използване може да направи отпечатването по-евтино.
 4. Може ли потребителят сам да запълни касетите. Възможно ли е в този (или всеки друг) магазин да купувате мастило.
 5. Това устройство има ли защита срещу пълнене на касетата.
 6. Възможно ли е да се инсталира система за непрекъснато подаване на мастило? Според експерти, това дава възможност значително да се спестят пари и да се лишат от удоволствие в един неочакван момент, за да видите липсата на един от цветовете на боята.

Касети от лазерни принтери се препоръчва да се пълнят отново в специализирани сервизни центрове. Без необходимото обучение можете да деактивирате касетата, която струва до 50% от общата цена на цялото устройство. В допълнение, вдишването на тонер изпарения е изключително вредно за тялото. И това нещо е обезпокоително и мръсно.

Каква фирма купува цветен принтер за домашна употреба?

В момента има много производители на тази технология. Най-популярни обаче са следните компании:

 • Hewlett-Packard.
 • Epson.
 • Canon.
 • Lexmark.
 • Xerox.
 • Panasonic.
 • Samsung.

Обобщаваме!

Когато купувате принтер за домашна употреба, запомнете целта на покупката. Искате ли да печатате цветни снимки? Обърнете внимание на сублимационния или мастилено-струйния фотопринтер. Ако планирате да изградите кариера като фотограф, а качеството на създадените изображения е от фундаментално значение, е по-добре да си купите сублимационен принтер. Осъществяване на покупка за работа или училище? Трябва ли да отпечатвате големи обеми черно-бели документи? В този случай лазерната единица ще дойде на помощ. Във всеки случай, предварително да се изчисли средната цена на зареждане на касети на избраното устройство и средната месечна цена на конкретна единица. Разберете дали във вашия град има центрове за обслужване на производители. Така ще спестите време при спешни случаи. Бъдете бдителни, внимателни и разумни. Насладете се на пазаруването и чудесното настроение!

Така открихме технологията на печат и характеристиките на принтерите.