SQL Server Express: инсталация, конфигурация

Anonim

За да организирате работата на всяка централизирана система, ви е необходим сървър, който може да обработва заявки от клиентски софтуер. Посланици, социални мрежи, счетоводни и финансови системи - всичко това има обща схема за обработка на данни. За съхраняване и извличане на информация се използват отделни типове сървъри - SQL. Те се основават на структуриран език за заявки. Осигурява бърз и надежден достъп до съхранените данни, както и тяхната обработка в движение.

Microsoft SQL Server: кратко описание

Този продукт е безплатно решение, което ви позволява бързо да разположите надеждно хранилище за съхраняване и обработка на големи количества информация. Сървърът може да се използва за създаване на уеб портали, приложения и други видове специализиран софтуер. Всъщност всеки сайт в мрежата по един или друг начин преражда използва SQL сървър.

Можете да изтеглите последната версия на продукта от официалния уебсайт на Microsoft.

Ограничения на системните ресурси на SQL Server Express

Малко си струва да се говори за изискванията. За да стартирате и осигурите безпроблемното функциониране на SQL Server Express, трябва да приведете конфигурацията на системата в следната форма:

  • операционните системи могат да се използват както от 32-битов, така и от 64-битови от линията на Windows;
  • Тактовата честота на процесора трябва да надвишава 1, 4 GHz;
  • RAM - поне 512 MB, за предпочитане 2 GB;
  • 2.2 GB свободно дисково пространство.

Инсталация: тънкости и нюанси

Ще се смята, че ще работи с платформата Windows Server 2008 R2. Предполага се, че SQL Server Express 2012 вече е изтеглен и присъства на компютъра. Трябва да стартирате инсталатора му като администратор. В появилия се прозорец изберете елемента "Инсталиране на нов екземпляр на SQL Server".

След това ще бъде текстът на лицензионното споразумение, което трябва да прочетете и приемете. След това, ако бъдат намерени актуализации, които са актуални в момента, ще бъде предложено да ги инсталирате. Това може да стане по-късно, на вече инсталирания сървър.

Следващата стъпка ще бъде подбор на компоненти. Можете да оставите всичко, както е предложено от инсталатора. Тук трябва да укажете пътя за поставяне на файловете.

След това инсталаторът ще провери дали системата е готова за инсталиране. Може да възникне ситуация, когато разбере, че компонентът .NET Framework 3.5 липсва. Това означава, че е необходимо да се прекъсне и преинсталира необходимия софтуер.

Инсталиране на .NET Framework на компютър

Този компонент съдържа набор от библиотеки и приложения за работа с мрежови услуги и услуги. Без него не можете да стартирате много системи и програми. Освен това всяка отделна версия може да съдържа собствен набор.

В Windows Server 2008 това става чрез менюто "Старт", след което в "Административни инструменти". В дървовидната структура отляво изберете Функции и в главния прозорец - Добавяне на функции. Системата ви подканва да отбележите наличните компоненти за инсталиране. В тази ситуация целият пакет от NET Framework представлява интерес. В следващата стъпка се препоръчва да оставите отметките по подразбиране. Последната стъпка ще бъде прозорец със съобщение за успешното инсталиране на компонента.

Връщане към SQL Server Express 2012

Инсталацията е спряна на стъпка Правила за инсталиране. Тя трябва да бъде подновена. Появява се елементът "Конфигурация на инстанцията". Тук можете да посочите името и да оставите останалите параметри да останат както са. Тогава в "Конфигурация на сървъра" е по-добре да оставите стойностите по подразбиране.

Елементът "Конфигурация на база данни на двигателя" ще предложи да зададете метода за удостоверяване. По-добре е да изберете смесен режим. Заслужава да се отбележи, че тази настройка не може да бъде променена в бъдеще.

След това инсталаторът ще предложи да избере метода "Само инсталация" или "Инсталиране и конфигуриране". Стъпките за конфигуриране могат да се извършват ръчно, затова си заслужава да изберете първия елемент.

В следващия прозорец можете просто да кликнете върху "Напред", защото тук е поставена отметка, дали данните за грешка ще бъдат изпратени на Microsoft. И накрая - прозорец със съобщение за успешната инсталация.

регулиране

След като инсталацията приключи, трябва да направите малко първоначална конфигурация на SQL Server Express.

Първо трябва да конфигурирате достъпа до сървъра. За да направите това, отидете в менюто Старт, след това Всички програми, MS SQL Server Express и Конфигурационни инструменти.

Ще се отвори прозорец, в левия панел на който има дървовидна структура от елементи. Интересува се от статията "Протоколи за SQLEXPRESS". В десния прозорец това ще покаже вложените елементи. Трябва да изберете TCP / IP. Чрез контекстното меню стойността по подразбиране Disbled се променя на Enabled, тоест се включва.

След това трябва да изберете свойствата на протокола. Вторият раздел на IP адреса има елемент IPAll. Той съдържа стойности на TCP порт, които трябва да бъдат заменени с 1433.

Сега трябва отново да се обърнете към елементите на дървото. Тук трябва да изберете най-горната - SQL Server Services. Трябва само да проверите дали сървърът работи с SQL браузър. Ако не, щракнете два пъти върху него и задайте Start Mode на Automatic. И стартирайте сървърния браузър ръчно, като щракнете върху Старт в контекстното меню.

Сега остава да рестартирате напълно SQL сървъра.

Конфигурирайте входящите съобщения

За да направите това, трябва да инсталирате ново правило за сървъра в защитната стена на Windows. Можете да влезете в тези настройки чрез “Старт” - “Инструменти за администриране”. Както обикновено, левият панел е дърво от елементи, а десният - настройки. Необходимо е да намерите елемента Вътрешни правила. А в прозореца "Действия" - "Ново правило". Отваря се съветникът за настройка. Тук трябва да изберете Порт. След това протоколът е TCP, а номерът на порта е 1433. На стъпката Действие инсталирайте Разрешаване на връзката. След това в елемента Профил трябва да посочите зоната на правилото. Можете да зададете и трите квадратчета за отметка.

И последната стъпка - задаване на името. По-добре е да се посочат разбираеми и достъпни.

След като правилото е конфигурирано и запазено, трябва да се уверите, че той работи и работи.

Връзка с клиента

За да се свържете със сървъра чрез SQL Server Managment Studio, трябва да създадете правило за защитната стена, както е показано за SQL Server Express. Единствената разлика е, че протоколът ще бъде UDP, а портът ще бъде 1434.

Ако не можете да се свържете по никакъв начин, тогава трябва да видите свойствата на връзките в SQL Server Managment Studio. Тук интерес представлява елементът "Разрешаване на отдалечена връзка с този сървър". Трябва да се постави отметка. Сега всичко ще работи.

заключение

Статията показа как да инсталирате и конфигурирате MS SQL Server Express 2012. Както виждате, процедурата не е толкова сложна и всеки потребител на компютър може да се справи с него. Инсталирането на също толкова популярния SQL Server 2008 Express може да се различава леко от описаната в статията версия, но методологията и алгоритъмът ще бъдат същите.

В резултат на това сървърът ще бъде конфигуриран на разположение и ефективна система за съхранение и управление на данни.