WAN - какво е това? Функции за настройка

Anonim

Интернет е необходимо условие за комфортното съществуване на абсолютно всеки съвременен човек. Днес, онлайн, можете да работите, пазарувате, разговаряте с приятели и да гледате телевизия. Намерете човек, който няма нужда от интернет, е почти невъзможно. Нещо повече, все повече хора отказват да гледат стационарни телевизори в полза на интернет предавания.

За да се свържете към интернет най-често се използват рутери или мрежови маршрутизатори, които ви позволяват да се наслаждавате на всички предимства на Wi-Fi. Въпреки това, в това отношение, потребителите често имат въпроси: "WAN - какво е това? Как да го конфигурирате? За какво е?". Помислете подробно за тези елементи.

WAN: Какво е това?

Това е решение, което се използва широко при свързване на маршрутизатори или рутери към интернет. Ако оборудването е правилно конфигурирано, връзката ще бъде с високо качество и надеждност.

Самата абревиатура обозначава Wide Area Network, която се превежда като "глобална компютърна мрежа". WAN конекторът често се нарича Ethernet порт. Той отговаря за свързването към външна компютърна мрежа.

Ако погледнете гърба на рутера, той ще има от 3 до 10 съединителя. Над няколко от тях се похвали с надпис LAN и само един е подписан от Интернет или WAN. Опитните компютърни хора също наричат ​​това пристанище UpLink.

Въпреки това си струва да разберете не само въпроса “WAN - какво е това?”, Но и как той се различава от другите съединители. В крайна сметка, всеки изглежда абсолютно идентичен.

Как WAN е различен от LAN

Както бе споменато по-горе, портовете са много сходни по външен вид, така че лесно се объркват. Ако обаче включите интернет кабела в LAN конектора, няма да се случи абсолютно нищо. Факт е, че този порт е предназначен за създаване на локална мрежа. Това означава, че ако в един апартамент има няколко компютъра и те трябва да бъдат комбинирани, тогава се използва LAN. Тя ви позволява достъп до отворени папки и бързо прехвърляне на информация от едно устройство на друго.

За да получите достъп до Интернет директно, трябва да се свържете към глобалната компютърна мрежа, т.е. към WAN. Това е единственият начин да се насладите на всички предимства на онлайн пазаруването и да чатите с приятели от всички краища на планетата.

По този начин става очевидно, че тези два порта не са взаимосвързани по никакъв начин. Интернет често се нарича най-голямата WAN мрежа. Ето защо интернет съкращенията често са на рутери. Това помага на потребителите да не превишават конектора и да започват да използват интернет без никакви проблеми.

Така че, с въпроса "WAN - какво е това?" Разбрах, сега е време да помислим за настройка на връзката. Ако не искате да се впуснете във всички тънкости на интерфейса на рутера, можете да се обадите на вашия ISP и да помолите консултанта да обясни последователността на действията. Но всъщност не всичко е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

връзка

Разгледайте по-подробно WAN настройките. Първо трябва да свържете маршрутизатора към мрежата. За да направите това, използвайте обичайния мрежов кабел, който идва с маршрутизатора. След това трябва:

 • Свържете единия край на кабела (обикновено син) към рутера (към LAN конектора), а другия към лаптопа или компютърната мрежова карта.
 • Включете устройството и изчакайте компютърът да се зареди напълно.
 • Отворете прозорец на всеки интернет браузър и въведете IP адреса на маршрутизатора в адресната лента. За да го научите, достатъчно е да посочите модела на рутера. Също така, желаният адрес често се посочва на пакета с маршрутизатора. Ако няма данни навсякъде, тогава трябва да погледнете в ръководството на рутера.
 • Натиснете бутона "Enter".
 • Изчакайте страницата да се зареди.

След това трябва да извършите още няколко манипулации, за да свържете WAN.

Настройка в браузъра

За да започнете да използвате безжична мрежа, трябва да изпълните следните стъпки:

 • Въведете потребителското име и паролата от маршрутизатора (най-често "admin" и "1234").
 • Въведете настройките за параметрите на устройството.
 • Отворете WAN менюто. Ако няма такъв етикет, тогава трябва да намерите Setup.
 • Попълнете всички полета. Всички необходими данни се посочват от доставчика, понякога те могат да бъдат намерени в самия договор.
 • Посочете вида на L2TP или PPTP за пренос на данни.
 • Излезе с парола и име за рутера.
 • Изберете типа криптиране (по избор).
 • Въведете адреса на точката за достъп.
 • Изберете елемента „Автоматично получаване на DNS адрес“.

След това трябва да запазите всички промени.

Актуализиране на параметрите

Ако е необходимо, в същото меню можете да активирате "защитната стена". За да направите това, просто поставете отметка в съответното поле. След това кликнете върху бутона "Запази" и изчакайте, докато актуализациите бъдат изтеглени.

След това можете да извадите LAN кабела. По-добре е да рестартирате компютъра. Сега можете да свържете интернет кабела към WAN порта на маршрутизатора и да намерите безжичната мрежа на компютъра. В следващата стъпка просто въведете паролата от маршрутизатора и започнете да използвате интернет.

Някои рутери имат WAN мини порт. Те са предназначени за високоскоростен интернет. Днес тази услуга се предоставя само от някои доставчици (например Ростелеком).