Картирането е ... Определение, описание на технологията и обратна връзка

Anonim

Чували ли сте за картографиране? В руската транскрипция това е картографиране. Концепцията има няколко значения, които не са свързани помежду си. Помислете за всеки от тях в контекста на областта, в която са от значение.

Какво означава понятието като цяло?

Картографирането, картографирането, картографирането, картографирането е дефиницията на съответствието на информацията между две различни семантики на един обект или няколко. С други думи, това е името за преобразуване на данни от една форма в друга.

Какво е картографиране? По принцип терминът е доста широк - той може да бъде или прецизна трансформация на една поредица от елементи в друга, или обичайното преобразуване на валута и файлове. По този начин всичко, което е скрито в термина, който се анализира, е най-добре изразено от концепцията за картографиране на данни на английски език.

Картиране на примери

Нека помислим, че това е картографиране, като се използват следните примери:

 • Изготвяне на документ за съответствие на сметките от различните им планове. Например руски, МСФО, управленско счетоводство и т.н.
 • Превод на кодове на база данни от една система в друга. Например, трябва да преобразуваме нотациите 0 и 1 в "не" и "да".
 • Прехвърлянето на долари в евро е нещо като картографиране.
 • Промяната на формата на изображението от .png на .jpg, филм от .avi към .mp4, извършен в графичен видеоредактор, по някакъв начин ще бъде свързан с темата на нашия разговор.

Разработване на компютърни игри

Картирането (от английската карта - "карта на района") също може да действа като ниво дизайн. Това име има дисциплина в разработването на видео игри. Това е преди всичко създаването на различни нива на трудност - изработване на мисията на играча, проектиране на местоположението, съставяне на задачи и т.н. Практически такава дейност се провежда в редактора на нивата.

Технологиите за картографиране тук са разнородни - всичко зависи от бюджета на разработчиците, характера, жанра на създадената игра. Разгледайте класическия пример, за да разберете по-добре концепцията:

 • Създаване на карта на територията и нейното разделяне на зони - градове, планини, подземни тунели, гори и т.н.
 • Определяне на регионите, свързани с конкретна дейност на играча, като например бойно поле, запас от допълнителни атрибути, извличане на ресурси, укрепления, място за почивка, чест и т.н.
 • Проучване на нестатични обекти. Те могат да бъдат ключове, врати, тайни копчета и проходи, изчезващи тайни проходи и т.н.
 • Определянето на важни местоположения на организации е точката за възстановяване, съкровищата, съкровищата, тайните кеш оръжия и т.н.
 • Установяване на началните и крайните точки за всеки играч.
 • Възстановяване на картата с няколко подробности: добавяне на елементи като текстури, звуци, аудио, визуални ефекти, илюзии, анимации и т.н.
 • Вмъкване на необходимите тригери (механизми, които проверяват наличието на какъвто и да е обект в създаденото игрово пространство) и скриптове (скриптове, кратки алгоритми за действие).
 • Създаване на специфични скриптове за движение на тълпи (нестатични обекти, символи): области, в които те могат да се движат, тяхното взаимодействие, диалог с играча и т.н.
 • Понякога тя включва създаването на cut-сцени - красив скрийнсейвър, мини-филм, вид трейлер или ниво, група от "Нива", които един играч може само да гледа, но не засяга това, което се случва в него.

Картиране на видеоклипове

Какво представлява картографирането на видео (3D mapping)? Това е невероятна технология, която ви позволява да проектирате изображения, специално създадени филми на големи неравни повърхности, например, на фасадите на сгради.

Уникалността на това е, че ви позволява да "съживите" къщи, други сгради, коли, интериорни предмети, като им давате визуална мобилност. И всичко се постига само от проектори, инсталирани според определен план. "Магията" на движещите се триизмерни изображения се състои в супер-точното съответствие на елементите, на които е блеснало изображението и самата видеопроекция.

Въпреки че за много от нас картографирането е сравнително нова посока, то е родено през шейсетте години на миналия век. Ние дължим появата му на Walt Disney и Disney Studios. Тогава работното наименование на картографирането е било „светлинни лампи”, „пространство на виртуалната реалност”. Първото шоу се смята за атракция "Призрачно имение" в Дисниленд. За него са създадени изкуствени отрязани глави, върху които се прожектира образът, “анимиращ”.

Какво може да бъде картографирането на видеоклипове?

В зависимост от обекта, на който е отразено изображението, технологията е разделена на няколко области:

 • Архитектурно. Обемната проекция на сложен обект - фасадата на сградата, моста, кулата, както и на самолета, кораба и т.н.
 • Вътрешните работи. Създаване на интересни илюзорни решения на закрито чрез прожектиране на картини по стените, тавана, пода.
 • За малки обекти. Използват се малки форми и елементи на нещо по-голямо. Например, колела за кола, торта, рокля на шаферка и така нататък.
 • Пейзаж. Основата са горите, планините и други природни обекти.
 • Interactive. Най-новата посока, различна от факта, че тук човек става герой. Технологията съживява обектите около художника, като му помага да създаде незабравимо шоу.

Къде е приложено триизмерното картографиране?

Нека видим къде може да бъде подходяща тази технология:

 • създаване на насипни светлинни реклами на различни повърхности;
 • градски празници, масови мероприятия;
 • големи корпоративни събития;
 • откриване на търговски центрове, развлекателни комплекси;
 • детски празници;
 • културни, исторически, образователни събития.

Шоуто е най-грандиозно в тъмното. За да придадат по-забележителен ефект, организаторите го комбинират с подходящ съраунд звук, музика на живо и фойерверки.

Ако искате да се запознаете с прегледите на технологията, тогава просто слушайте тези, които някога са посещавали Москва "Кръг от светлина". Съвсем наскоро, всяка година през есента в столицата, този фестивал събира хиляди зрители. Дизайнери от различни страни създават видеопрожекции, които се показват на фасадата на Болшой театър, главния павилион на ВДНХ, Останкинската телевизионна кула, главната сграда на Московския държавен университет и др.

Картирането е многозначно понятие. Това е сложно преобразуване на данни, както и създаването на локации в компютърните игри, и шоу, базирано на проектиране на изображения на големи и малки обекти.