Как да си направим мини-компютър със собствените си ръце? Мини компютри

Anonim

Изграждане на компютър - отговорен въпрос и не толкова просто, колкото изглежда. Важно е да се мисли за съвместимостта на всички компоненти и производителността на системата. Но още по-трудно е да се съберат мини PC със собствените си ръце. За да направите това, ще трябва да потърсите компактни компоненти в интернет и да се уверите, че всичко се вписва в малък случай.

предимства

Защо трябва да построя мини-компютър със собствените си ръце? Разбира се, в универсалните системи няма проблеми със съвместимостта, но има и много други неудобства. Mini-PC привлича със своите компактни размери, ниско ниво на шума и отличен марж на мощността.

Разбира се, изпълнението на такава система зависи пряко от това колко сте готови да инвестирате пари в него. За щастие, много производители са се погрижили за потребителите: всеки може да си направи мини-компютър за себе си, както за работа, така и за игри.

Самостоятелно изграждане

Друг важен момент: да се съберат мини-PC със собствените си ръце, трябва да се контролира всичко, което попада в системата случай. Мнозина смятат, че е много по-лесно да се закупи готов компютър. Разбира се, до известна степен това е така. Но ако говорим за спестяване и по-нататъшно модернизиране, тогава вече ще има съмнения дали това е така.

Самостоятелно сглобяване е от полза в това, че можете да намерите компоненти в магазин с отстъпка или промоция. Ще бъде възможно да се променят елементите и в бъдеще да се допълват. За ъпгрейд това е най-печелившата опция. Така ще знаете какво е вътре във вас, за да разберете какво можете да подобрите и замените.

Проблеми с монтажа

Въпроси за това как да направите мини-PC, не се различават от тези, зададени от потребителя с универсална система. Проблемите могат да бъдат много сходни и да се появят в почти всеки клиент.

Първото нещо, с което трябва да се сблъскате, е разнообразието от платформи. Много е трудно да ги разберем и особено в бъдещата съвместимост. По време на сглобяването, компютърът ще трябва да се справи с форм-факторите на елементите, да разбере какво е гнездото и как да избере процесор за него. След това ще трябва да помислите за RAM и възможностите, предлагани от дънната платка.

Има много такива подробности. Те трябва да бъдат взети под внимание, в противен случай след монтажа системата може да доведе до грешки или въобще да не бъде включена. Но при сглобяването на мини-PC, капацитетът на всички елементи в случая остава важен.

Компоненти

Така че, ако решите да построите мини-компютър със свои ръце, трябва да помислите за задачите, които ще изпълните. От тук ще бъде по-лесно да се гради върху кои компоненти да придобие.

В случай на мини PC е много важно първоначално да изберете правилния случай. В крайна сметка, ако това е компактна система, шасито също трябва да бъде компактно. След това изберете дънната платка. Тя трябва да се вписва идеално в избрания корпус.

"Мозъкът" на системата е процесорът, така че тогава ще трябва да го изберете. Компютърът не може да работи без RAM, както и с устройството. Ето защо, трябва да изберете подходящия размер на модулите, които биха се побрали в малка "кутия".

На теория, в мини PC, можете да поставите видеокарта. Но ако решите да направите най-малката система, ще трябва да преминете с интегрираната система. Също така не забравяйте за захранването.

жилище

Така че, както беше споменато по-рано, трябва да започнете с делото. Обикновено мини-компютрите се наричат ​​мини-ITX форм-фактор. Но по отношение на сградите няма такова нещо. Шасито са:

  • голяма кула;
  • Миди-кула;
  • мини кула.

Тези опции са за вертикални заграждения. Освен тях има и хоризонтални модели - "настолни компютри". За мини-компютър, имате нужда от мини-кула. Размерите на такива заграждения могат да варират. Средните им размери са 15 х 36 см. Но можете да намерите още по-малки модели на пазара.

Дори универсалното захранване може лесно да бъде поставено в по-големи модели мини-компютри. Но ще трябва да намерите най-голямата версия на мини-кулата. Ако случаят е много малък, тогава захранването в него ще бъде външно и вградено. Трябва да се има предвид, че обикновено тези опции са предназначени за 60 вата.

дънна платка

Тъй като създаваме мини-PC със собствените си ръце, дънната платка трябва да бъде мини-ITX форм-фактор. Платформи от този тип са с размери 17 x 17 см. Ако случаят е по-голям, можете да погледнете microATX. Тази опция е с размери 24, 5 x 24, 5 cm.

Особеността на mini-ITX е, че дънната платка често се продава по двойки с процесор. Ето защо, тази опция е много изгодна за закупуване, ако просто мислите за домашен компютър. Ако имате нужда от продуктивна система, по-добре е сами да изберете чип.

процесор

Тук ще бъде най-лесно. Разглеждаме гнездото на дънната платка и избираме процесора. Можете да направите обратното, както искате. Основното е да се постигне съвместимост и правилна работа на двете устройства.

Самият процесор е доста компактен, така че не трябва да се търсят по-малки версии. Можете да изберете всеки, който ви харесва и който ще стои на избраната платформа.

На какво трябва да обръщате внимание? За да не загубите съвместимост, ще трябва да прегледате контакта - конектора на дъската, след което да изберете чип за него. Също така, уверете се, че тя не е много "гореща", защото с охладителната система в мини-PC стегнат.

Трябва също така незабавно да помислите дали ще купите видеокарта и дали ще се побере в кутията. Ако планирате да изградите основна система, можете да изберете процесор с вградена видеокарта. За игрални системи ще трябва да вземете адаптера.

оперативна памет

Основното изискване е множество модули за канали на дънната платка. Ако случаят и дънната платка позволяват, можете да изберете универсални модули. Като цяло те не са най-големият компонент на персоналния компютър, така че могат да се поберат в мини-компютър.

Ако мястото не е толкова много, ще трябва да вземете опция за тетрадка. SODIMM има по-компактен размер. Какво да търсите при избора на RAM?

Първо, трябва да сравните параметрите му с параметрите на процесора. Спецификациите за чипа показват колко RAM поддържа. Вие също ще трябва да се съобразявате с възможните честоти и вида на паметта.

Останалите параметри могат да бъдат избрани по желание. Това включва времена и напрежение.

път

Ако имате настолен мини-компютър пред вас, то най-вероятно лесно можете да поставите там дори и твърд диск за лаптопи. Но ако говорим за бърз и безшумен компютър, ще трябва да обърнете внимание на SSD устройствата.

Предимството на SSD е не само в тяхната бърза и безшумна работа, но и в компактни размери, което е много важно в нашия случай. Само вие трябва да помислите внимателно върху звука.

Факт е, че 1 TB твърд диск струва приблизително същия като 240 MB SSD. Като се има предвид разликата в цената на устройствата, ще трябва да се замислите дали сте готови да изложите чиста сума за един голям SSD или да жертвате скоростта и да придобиете твърд диск.

Захранване

Както вече споменахме, може да срещнете факта, че захранването вече ще бъде вградено в кутията. Разбира се, в този случай няма да можете да контролирате своя модел или мощност, но обикновено тази опция е по-евтина. Има модели, които по принцип имат външно захранване. В този случай можете значително да спестите място.

Ако говорим за сглобяване на мини-PC за игри, тогава не можете да го направите без пълен размер захранващ блок. Но трябва да се разбере, че тялото ще бъде малко по-голямо от това, което например може да бъде прикрепено към задната част на монитора.

За да изберете електрозахранващ блок, трябва да се съобразите със сумата от показателите за консумирана електроенергия от всички елементи. Компактните системи обикновено изискват малко, така че можете да закупите най-простия захранващ блок за тях.

Видеокарта

Това е опционален елемент на системата, особено ако предпочитате процесор с интегрирана графика. Игралната система се нуждае от поне една видеокарта. Можете да разгледате опциите за един слот.

Между другото, има готови системи, в които можете да видите няколко видео карти. Но тук трябва да помислите внимателно за охладителната система, без която не можете да го направите.

Охладителна система

На пазара има много безжични мини компютри. Всичко зависи от системата, която решите да построите, и от компонентите, които вече са вътре.

Какви са възможностите? Първо, можете да инсталирате на процесора малък охладител, който лесно ще се справи с охлаждането не само на чипа, но и на дънната платка като цяло. Това няма да е лесно, тъй като пространството е ограничено. Но в онлайн магазините има хоризонтални охладители с компактни размери.

Второ, можете да поставите пълноразмерно захранващо устройство, което ще задвижва въздуха в системата и ще помогне да се справите с второстепенно отопление. Факт е, че системата mini-PC като цяло не консумира много електроенергия. Всички компоненти са компактни, така че не се нуждаят от много енергия.

Трето, можете да използвате фенове на случай. Разбира се, такива възможности са малко, тъй като всичко зависи от самия орган. Но намирането на няколко места за феновете е винаги възможно.

Четвърто, ако говорим за игрален компютър, тогава не може да се направи без твърда охладителна система. Най-вероятно ще трябва да направим избор в посоката на водното охлаждане. Но си струва да си припомним, че е скъпо.

Пример за мини PC

И накрая, някои мини-компютри могат лесно да се справят без охладителна система. Добър пример е Hystou FMP03 7200U. Този вече сглобен компютър няма такава охладителна система. Той дори няма вътрешно захранване, той работи от външно устройство. Също така в него няма да намерите твърдия диск, тъй като производителят препоръчва да свържете външно устройство чрез SATA кабела, който се доставя в комплекта.

Особеността на този модел е, че при липса на охладителна система компютърът не се загрява и остава безшумен в същото време. Производителят е осъществил охлаждане, ако може, разбира се, да се нарече това, с помощта на кутията, която всъщност е радиатор.