Git дистанционно: описание, ред на работа, препозициониране

Anonim

Популярната система за контрол на версиите на Git дава на всеки разработчик собствено копие на репозицията на проекта или хранилището, т.е. хранилището, заедно с местната история и структура. В терминологията на Git това хранилище се нарича локално. Отдалечените хранилища или git дистанционното хранилище са локални копия, но се съхраняват на друго място в интернет. Такова съхранение може да служи като резервно копие за тези случаи, ако нещо се случи с компютъра, както и за сътрудничество.

Отдалечен достъп и неговите функции

Работата в екип по даден проект е невъзможна без да се научите как да управлявате отдалечени хранилища. Всяка промяна на проекта се съхранява в мрежата или на сървър за системи за контрол на версиите, като Git. Възможно е да има няколко варианта за дизайн с малки различия и всички те са достъпни за други разработчици. Някои хранилища могат да бъдат преглеждани, а на други е позволено да правят промени. За всяко такова действие в системата Git има няколко специални команди, които ви позволяват да управлявате отдалечени копия на проекти. Всички те са модификации на главната команда - git remote.

Управление на отдалечено хранилище в Git

По-долу е описан процесът на работа с отдалечени хранилища в Git. Обикновено потребителите на системата трябва да споделят определен брой ангажименти, а не един набор от промени. Вместо да изпраща набор от промени от работно копие до централно хранилище, Git позволява на разработчиците да обменят цели клонове между отделни хранилища. Всеки потребител може да има няколко хранилища, всеки от които обикновено е само за четене или четене-запис. Сътрудничеството с други хора включва управлението на тези отдалечени хранилища. За това е необходима командата за отдалечен достъп - git remote. Това е една от частите на по-широката система, отговорни за синхронизиране на промените.

Характеристики на отдалечен достъп

Записите, регистрирани с помощта на командата за отдалечен достъп, се използват заедно с командите git remote push, fetch и pull. Както git fetch, така и git pull могат да се използват за четене от отдалечено хранилище. Командата git remote ви позволява да създавате, преглеждате и изтривате връзки към други хранилища. Например, push се използва за поставяне на данни в паметта, и напротив, да се изтеглят. Командата за извличане е необходима, за да извлече цялата информация, която липсва на локалното копие от отдалеченото хранилище. След неговото изпълнение се създават връзки към всички нови клонове, в които липсват данни. Това означава, че актуализациите не се сливат с текущия проект, а се подреждат поотделно.

Впоследствие данните ще трябва да бъдат източени ръчно, ако възникне такава необходимост. За автоматично извличане и свързване на хранилища използвайте git remote pull. Отдалечените връзки са по-скоро като отметки, отколкото като преки връзки към други хранилища. Вместо да предоставят достъп в реално време, те служат като удобни имена, които могат да се използват за позоваване на не толкова удобен URL адрес.

Командата за отдалечен достъп е по същество интерфейс за управление на списъка с записи, които са в ./.git/config файла. Необходимо е управление на отдалечени хранилища, изтриване на несъществуващи, проследяване на определени клонове и промяна на адреси на отдалечени хранилища (git change remote).

Показване на отдалечени хранилища

По подразбиране Git изтрива списъка с предварително запазени отдалечени връзки към други хранилища. Това създава низ, в който ще бъдат посочени имената на отдалечените хранилища. Извикването на git remote с опцията -v ще покаже списък с имената на отметките на хранилището и, освен това, съответните URL адреси. Опцията -v означава многословна. Командата git remote add ще създаде нов запис за връзка в отдалеченото хранилище. След като отдалеченият запис е конфигуриран с помощта на командата за отдалечен достъп, неговото име може да бъде прехвърлено към други Git команди за комуникация с хранилището.

Конфигурация на командите за отдалечен достъп

По-долу са дадени опциите за използване на командата за управление на хранилища. Едно просто git дистанционно въвеждане изброява отдалечените връзки. Има няколко негови конфигурации. Командата е полезна за извършване на промени в файла ./.git/config. Може също да се редактира ръчно с текстов редактор. Командата Git за отдалечен достъп е една от тези, които приемат допълнителни "подкоманди".

Опции „подкоманди“:

  1. Командата "git remote add" се използва за създаване на нова връзка с отдалеченото хранилище. След като добавите дистанционно управление, можете да го използвате като удобен пряк път за други команди. Тази подкоманда приема опцията -f, която добавя името на клона веднага след създаването на изтрития запис. А също и параметъра --tags, който незабавно извлича всеки маркер от отдалеченото хранилище.
  2. Друга команда git remote rm ви позволява да премахнете връзката към отдалеченото хранилище. Той променя /.git/config и изтрива файла с името. Ако след това изпълните тази команда с префикса remote_test, можете да видите, че записът вече не съществува.
  3. Входът за преименуване на git дистанционно преименува отдалечената връзка. В този случай първо се посочва старото име и след това новото. За да промените отдалечения URL адрес на хранилището, трябва да актуализирате конфигурационния файл с новия URL адрес. В противен случай ще получите съобщение за грешка.
  4. Командата get-url показва URL адреси за отдалечен достъп. Когато се добави параметърът - всички, ще бъдат изброени всички URL адреси на наличните отдалечени хранилища.

Връзки към отдалечено хранилище

Git поддържа много начини за създаване на връзка към отдалечено хранилище. Два от най-простите: достъп до отдалечено хранилище чрез HTTP и SSH протоколи.

HTTP е най-лесният начин да разрешите анонимния достъп само за четене. Но в първия случай не е възможно да се правят промени в проекта чрез HTTP. За достъп, който е възможен за четене и запис, трябва да използвате SSH. Това ще изисква валиден SSH акаунт. В допълнение, Git поддържа удостоверен достъп чрез SSH.

Характеристики на клониране на хранилището: git дистанционно начало

Git е създаден да създаде напълно изолирана среда за всеки програмист за даден проект. Това означава, че информацията не се отчита автоматично между хранилищата. Вместо това, разработчиците трябва да прехвърлят ръчно промените в локалното хранилище и да изпратят обратно своите корекции в централното хранилище. Затова командата git remote е лесен начин за изпращане на URL адрес за споделяне на информация.

Когато разработчик клонира хранилище с git клонинг, той автоматично създава отдалечена връзка с него. При клониране, Git по подразбиране назовава централното хранилище, произход, така че командата за достъп до нея се записва като git дистанционно начало. Тази функция е полезна за тези, които създават локално копие на централното хранилище, тъй като с негова помощ ще бъде по-лесно да публикувате корекции и да запазвате промени.

Работа с клонове от разстояние

Понякога трябва да разберете кои клонове съществуват в отдалеченото хранилище. Ако използвате GitHub или Gitweb, за да хоствате хранилището си, обикновено е лесно да определите имената им. Но има моменти, когато те са недостъпни. Можете също да управлявате отделни клонове, като използвате командата git remote branches.

Отдалеченото проследяване на клонове се пише по следния начин: /. Например, за да се покаже главният клон на началния ви сървър, когато последно сте го посещавали, трябва да проверите началния / главния клон. Ако в процеса на сътрудничество с друг разработчик той изложи актуализирания проект с нов клон, то той ще бъде представен на сървъра като връзка, посочваща коммита, наречен след този клон.