Как да поставите парола на "Wi-Fi" у дома

Anonim

Създаването на достъп за SOHO тип домашен рутер за непрофесионалист може да изглежда доста предизвикателство. Това ръководство ви позволява да се справите с него за кратко време и да направите всичко по най-добрия начин. Статията е пълно ръководство за това как да поставите парола на "Wi-Fi". Тази статия се препоръчва за начинаещи потребители на Windows.

Защо да промените паролата на маршрутизатора?

Ако се чудите как да зададете парола за Wi-Fi, тогава трябва да знаете, че това е много важна стъпка, която гарантира сигурността на мрежата от неоторизиран достъп. Фабричната парола на много модели е стандартна, което означава, че е широко известна.

Свободната точка за достъп отприщва огромен брой хора, които искат да използват свободния достъп до мрежата за своите нужди (не винаги уважавани) или просто да се възползват от данните на други хора. Мрежата има много истории за това как хората са свързани с точката, откраднали всички данни и останали незабелязани.

Мрежата, която не е защитена от сложна парола, различна от стандартната, е опасна за човека, който го използва. Тя може да предизвика огромно разнообразие от проблеми, от кражба на файлове и вирусна инфекция до проблеми с полицейските служители, които все още трябва да докажат на собственика, че не е въвлечен в действия, предприети от адресното му пространство. Между другото, тази статия няма да обсъжда темата за това как да се постави парола на Wi-Fi DIR рутера, тъй като интерфейсът и съдържанието на този рутер са идентични с аналози, например TP-LINK, D-LINK, които вече са описани в параграфите по-долу.

Замяна на рутери за генериране на пароли Asus

Устройствата от тази марка обикновено са снабдени с интерфейси от две възможни варианти, но стъпките за смяна на паролата са сходни и в двете. Между другото, ако искате да защитите мрежата си, както и да имате повече или по-малко висококачествено Wi-Fi покритие, тогава Asus рутерите са най-добрите на пазара, но и най-скъпите.

Стъпка по стъпка как да поставите паролата на Wi-Fi на Asus рутера:

 1. Свържете се към инструмента с компютър от всякакъв вид, способен да влезе в мрежата.
 2. Чрез браузъра се свържете с адрес 192.168.1.1, за да влезете в административния панел.
 3. Много често фабричните ключове за мрежов достъп за потребителското име и паролата са admin. В случай на различия от тази стойност, подробностите се посочват или в ръководството на потребителя, или на стикер, разположен на кутията на самото устройство.
 4. След успешно влизане в системата вижте раздела “Разширени настройки” от категорията “Безжична мрежа” (Разширени настройки и съответно Wireless, за английски фърмуер).
 5. Основният интерес представлява WPA Pre-shared Key. Въведената в това поле стойност ще бъде мрежовата парола. Препоръчва се буквено-цифров безсмислен набор от повече от осем знака.
 6. Остава да приложите настройките и да изключите от панела.

Това ще замени паролата. За по-нататъшен достъп ще трябва да замените данните за връзката на всички устройства, които преди това са използвали същата мрежа.

Как да поставите парола на "Wi-Fi" TP-link

Не се страхувайте, като цяло интерфейсът може да се различава леко, но функциите на интерфейсните бутони са същите като при Asus.

Инструкции за стъпка по стъпка:

 1. Влезте в администраторския панел на адрес 192.168.0.1 с подробности за Admin / Admin или в списъка по случая.
 2. Следвайте следния път: "Безжичен режим" - "Мрежа" - "Защита на безжичния режим"
 3. Изберете WPA-PSK / WPA2-PS. " От тези две, втората е за предпочитане като по-безопасна.
 4. Полето за въвеждане на "PSK Password" трябва да бъде запълнено с символи, планирани като нова парола. Кирилицата и специалните знаци не трябва да се използват, в противен случай няма ограничения, освен за дължината. Не повече от 63 знака, но не по-малко от осем.
 5. Потвърдете промените и излезте от административния панел.

Силното сходство на този алгоритъм с предишния ясно показва сходството на интерфейсните устройства на различни производители. Като притежавате уменията да изпълнявате тази процедура с един рутер, можете да направите това с всяка друга.

Как да поставите парола на "Wi-Fi" D-link

За разлика от други представители на рутери, този има характерен оранжев оттенък, неприятен за някого, но именно от него може да се определи, че рутерът е от D-Link.

Стъпка по стъпка как да поставите паролата на “Wi-Fi” в D-Link рутера:

 1. Администраторският панел се намира на адрес 192.168.0.1 или 192.168.1.1, в зависимост от конкретния модел. Струва си да проверите с ръководството или просто опитайте и двете опции.
 2. Стандартни данни за вход admin / admin или изброени на устройството.
 3. Поради разликата в различните фърмуери, основният необходим елемент може да бъде извикан по различни начини. Опции: Wi-Fi, Безжична връзка, Безжична настройка.
 4. След това трябва да изберете "Настройки за сигурност" или тази в заглавието на която ще бъде "Сигурност".
 5. От избора на различни опции, трябва да се съсредоточите върху "Network Authentication" и типа WPA-PSK / WPA2-PSK защита.
 6. Ключът за PSK криптиране, както и в други точки, изисква от осем до 63 латински букви и цифри.
 7. По-добре е да не докосвате криптографските опции.
 8. Запазете новите настройки и оставете администраторския панел.

Така се завършва конфигурацията на новата двойка ключове за вход и парола и можете да продължите да работите с устройството.

В заключение

Както ясно се вижда при четенето на статията, почти всички стандартни фабрични настройки на двойки ключове са еднакви за всички производители на маршрутизатори. Това е продиктувано както от съображения за удобство за купувача, така и от добре установени пазарни правила за производителите на устройства с подобна цел.

Въпреки това, използването на устройството "от кутията" с този подход прави купувача жертва на нападател е почти гарантирана. Непромененият рутер е като широко отворената врата на банковия свод в дивия запад. Всяко мрежово хулиган с радост ще се възползва от пропуск. Също така, за пълно запознаване с маршрутизатора, в целостта на пълното осъзнаване на процеса на поставяне на паролата на Wi-Fi, препоръчваме да прочетете ръководството за потребителя, което идва в комплект с маршрутизатора.